De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anton-van-Geffen-Foto-Ruud-Monster.jpg


Foto: Ruud Monster

NaamAnton van Geffen
Geboren14 september 1941
Eindhoven
Overleden26 november 1987
Asch
BeroepMimespeler, Regisseur, Acteur, Danser
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Anton van Geffen (1941 - 1987) was een Nederlands mimespeler, acteur, danser en regisseur. Vanaf 1958 heeft hij als zodanig een groot aantal activiteiten aan de dag gelegd voor het theaterleven in Nederland. Aanvankelijk studeerde hij aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, waar hij kennis maakte met de kunstcriticus Lambert Tegenbosch, die als docent aan dit instituut verbonden was. Via Tegenbosch kwam Van Geffen in contact met filmmaker Frans Zwartjes, die een grote artistieke invloed op hem zal uitoefenen. Hij werkte vervolgens als mimespeler, ontwerper, regisseur, acteur en danser mee aan tal van voorstellingen, onder meer bij het Mimetheater van Will Spoor.

Andere invloeden op zijn visie op het theater maken ondergaat Anton van Geffen van Max Dooyes, het Living Theatre (Mysteries and smaller Pieces, Theater Carré 1965), Jerzy Grotowski (Akropolis, Felix Meritis 1967), en tijdens het festival van Edinburgh als hij een persoonlijke ontmoeting heeft met het Poolse theatergenie Tadeusz Kantor. Voorts trad hij het seizoen 1966/1967 op als danser bij de Dans Studio Pauline de Groot. Ook werkte hij als toneelconsulent bij het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel. In deze functie maakte hij gezichtsbepalende voorstellingen met lyceïsten in Apeldoorn (Prikkeldraad, 1970) en studenten van de Delftse Komedie (XYZ...Bevrijding '70, 1970).

In 1972 volgde zijn aanstelling als spel- en regiedocent aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar te Utrecht. Met studenten van deze opleiding maakte hij verschillende produkties en begon hij ook in zijn woon- en werkboerderij te Heeselt een eigen toneelgroep, The Heeselt Weasels. In 1974 trad hij aan als speldocent aan de Arnhemse Toneelschool, waar hij later benoemd werd tot studieleider, een functie die hij wegens ziekte in 1985 moest opgeven. Ook met de Arnhemse studenten richtte hij een groep op, Consigne 8. Studenten van beide opleidingen hebben in hun verdere toneelloopbaan geregeld, en met loyaliteit, de stille, maar grote invloed onderkend die het werken met Anton van Geffen voor hen heeft betekend.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Janny Donker, Theatermaken; Een Beschouwing over het Werk van Anton van Geffen (Theaterwerkplaats Consigne 8, Asch 1982)