De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJaap Hoogstra
Geboren31 januari 1915
Amsterdam
Overleden30 juni 1998
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel

Biografie

Geboren: Hoogstra, Jacob

Op 30 juni 1998 overleed de acteur Jaap Hoogstra. Jacob Hoogstra werd geboren op 13 januari 1915. Hij doorliep de toneelschool en debuteerde in 1937 bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Hij speelde tot in 1942 de Kultuurkamer in werking trad. Hij schoolde zich bij tot leraar logopedie, voorzag tijdens de oorlog in zijn onderhoud met het geven van spraaklessen en was nadien meer dan 23 jaar werkzaam als spraakleraar aan de Amsterdamse Toneelschool. Na de bevrijding werd hij geëngageerd bij START. In 1954 was hij mede-oprichter en artistiek leider van Toneelgroep Studio, in die jaren nog een traditioneel spreidingsgezelschapje. Toen Kees van Iersel in 1962 het roer bij Studio overnam bleef Jaap Hoogstra tot 1971 als acteur verbonden aan, wat Nederlands meest vooruitstrevende gezelschap was geworden. Hij speelde stukken van Paul Rodenko, Bert Schierbeek, Anton Koolhaas, Jan Cremer en Federico García Lorca. In de periode na Studio werkte hij vooral als freelance acteur. Zijn 40-jarig jubileum vierde hij bij de Nieuwe Komedie in Gansch het raderwerk (1977/78). Jaap Hoogstra schreef een groot aantal kinderstukken, waaronder Assepoester en de betoverde katuil en Het postpakket. Zijn docentschap aan de Amsterdamse Toneelschool zorgde voor een blijvend contact met jonge spelers en gezelschappen. In 1992 schitterde Hoogstra in Een stuk monoloog van Samuel Beckett en in 1995 maakte hij nog veel indruk met zijn rol in de voorstelling Oud van Koos Terpstra. Jaap Hoogstra werd 83 jaar.

Jaap Hoogstra was acteur (hij doorliep de toneelschool van 1933 tot 1936) en spraakleraar. Hij debuteerde in 1937 bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel in "Christian" van Yvan Noé en speelde tot de kultuurkamer in werking trad. Na de bevrijding maakte hij deel uit van de Toneelgroep 5 mei 1945 en werd hij geëngageerd bij START. Inmiddels was hij zich gaan toeleggen op het schrijven van kinderstukken, die door tal van gezelschappen, zowel in binnen- als buitenland, zijn opgevoerd. Enkele titels: "Assepoester en de betoverde katuil", "Als ik koning was/De reis naar Tankinivi", "Het postpakket", "De uitvinding", "Zijne majesteit Jan Klaassen", "Tijl Uilenspiegel overtroffen", "Illusie" (met J. van Doorn) en "De reis naar Bombola". Daarnaast een roman: "Uitreis". In 1954 was hij mede-oprichter van Studio, waarbij hij tot 1961 als artistiek leider en tot 1971 als acteur in dienst was. In de hierna volgende free lance-periode vierde hij zijn 40-jarig jubileum bij de Nieuwe Komedie in "Gansch het raderwerk" (1977/78). Als regisseur was hij in het begin van de jaren vijftig actief voor het Philips Toneel in Eindhoven en later o.m. bij de Nieuwe Komedie.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Bronnen