De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ondine 98200.jpg


Heleen van Meurs en Coen Flink in Ondine, 1967. Foto: Maria Austria/MAI.

NaamHeleen van Meurs
Volledige naamHelena Christina van Meurs
Geboren1 november 1930
Groningen
Overleden23 december 2017
BeroepActeur, Regisseur
TrefwoordenToneel, Cabaret
IMDb-profiel

Biografie

Heleen van Meurs (1930-2017) was een Nederlandse actrice en regisseuse. Zij speelde, hoewel zij pas in 1958 haar professionele debuut maakte, na haar middelbare schooltijd al bij het semiberoepsensemble van Rut Hofman (o.a. in "Drie is te veel" van G. Martinez Sierra en "Achilles de geweldige" van Paul Nivoix). Zij ging rechten studeren in Groningen, kreeg per oktober 1955 de meesterstitel en was intussen televisie-omroepster geworden bij de AVRO. Zij zong voor de radio in de close harmony formatie De Trianta's en besloot een toneelopleiding te gaan volgen aan de Royal Academy of Dramatic Arts in Londen.

Begin 1958 werd zij actrice bij het Rotterdams Toneel en in datzelfde jaar trouwde zij met de acteur John Leddy (inmiddels gescheiden). Na enkele jaren gespeeld te hebben ging zij een regie-cursus volgen bij de NOS, waarmee (ook voor theaterprodukties) haar regisseursloopbaan van start ging. Behalve voor de AVRO heeft zij ook geregisseerd, gepresenteerd en geïnterviewd voor de TROS en de VPRO; daarnaast zat zij o.m. in het panel van "Wie van de drie".

Heleen van Meurs werkte voorts als regisseuse voor de Nieuwe Komedie en het Vrouwencabaret van Natascha Emanuels.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Bronnen