De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Dick Hauser (1952) is een Nederlandse regisseur en scenarioschrijver. Hij is werkzaam in het theater en film sinds 1972. Hij is zelfstandig regisseur en scenarioschrijver. Hij regisseert, schrijft en adviseert voor theater, locatietheater, film en televisie. Recentelijk regisseerde hij producties van Ni! Producties, Peter Zegveld, Impresariaat Angélique Finkers, Happy End, Joop van den Ende Theaterproducties BV, Zuiderzeemuseum, De Kleine Komedie, Amsterdam, VPRO en KRO. Hij werkt intensief samen met tekst- en scenarioschrijvers als Janine Brogt, Alexander Schreuder, Benny Lindelauf, Rob Bloemkolk, Jeroen van Merwijk en Ger Beukenkamp, componisten als Boudewijn Tarenskeen, Ron Ford, Egon Kracht, Remco de Jong, Rob Hauser, Wouter Snoei en Liesbeth Esselink en singer-songwriters als Jeroen Zijlstra en Sabrina Starke en kunstenaars/illustratoren/schrijvers als Peter Zegveld en Sieb Posthuma. Hij is als gastdocent verbonden aan diverse kunst- en theateropleidingen.

Dick Hauser is opgeleid als grafisch vormgever. Hij richtte o.a. met Alex van Warmerdam en Thijs van der Poll in 1972 het legendarische muziektheatergezelschap Hauser Orkater (Orkater) op. Hauser Orkater maakte een unieke en eigenzinnige combinatie van stevige live rock, absurde teksten en inventieve beelden. Hauser was werkzaam als componist/musicus en als zodanig betrokken bij theaterproducties, films en platen. Hauser Orkater maakte de producties Op Avontuur, Famous Artists. Het Vermoeden, Entree Brussels en Zie De Mannen Vallen. Hauser Orkater was o.a. zeer succesvol in Frankrijk. Zie de mannen vallen (Regardez les hommes tomber) werd in 1980 in Frankrijk uitgeroepen tot de beste buitenlandse voorstelling.

Hauser richtte in 1980 met o.a. Jim van der Woude en Loes Luca muziektheatergezelschap De Horde op. De Horde produceerde twee bijzondere voorstellingen; Wangedachte en Ik Mag Zo Graag Eenvoudig Stil.

Vanaf 1983 ging Hauser meer zijn eigen weg en maakte samen met choreografe Margie Smit en cineast Ruud Monster de filmische productie 30 Man en in het zelfde jaar de opera Ballast op muziek van Rob Hauser.

Van 1984 tot 1989 was hij directeur van het Shaffy Theater (Felix Meritis) Amsterdam. In die hoedanigheid initieerde hij opmerkelijke projecten zoals het geluidsfestival So und So und So en De Blauwbaardclub. In die periode was hij ook mede-eindredacteur van het experimentele televisieprogramma Het Lab (VPRO).

Affiche voor Baby (auteur Dick Hauser), 1990. Ontwerp Jaap de Jonge en Dick Hauser.
Vanaf 1989 is hij werkzaam als regisseur en scenarioschrijver in uiteenlopende disciplines als danstheater (Margie Smit, Vals Bloed, Lieber Gorilla), jeugdtheater (Peter Zegveld, Faruk Dikici, Dirk Scheele, Peggy Olislaegers), muziek en kleinkunst (Zijlstra, De Bende van Vier, Troost , Pater Moeskroen, Adele Bloemendaal, Sabrina Starke. Lolly Jane Blue), muziektheater (Ik Wil Alles!, Songs from the Roof, De Reisgenoot, Rauwe Veldsla(g) met Gebakken Soldaat, Asvers, Judas Passion), musical (Eindeloos, De Jantjes, Knofje en het Circus, Knofje waar zit je?), opera (Ballast, Waaarde, Mannetje Jas), locatietheater (Het Storkterrein als voorstelling, De Overkant, Er was eens een dorp/Zuiderzeemuseum), toneel, film en televisie (De Ontkenning, Bonk & Beer, Konijn).

Hauser maakte twee korte speelfilms Ja & Nee en I Don’t Believe en voor de NPS/BBC de dansfilms Men Of Good Fortune en Two Men Walking. Hij schreef en regisseerde samen met Peter Zegveld voor de VPRO de jeugdserie Bonk & Beer en de 20 delige animatieserie Konijn. Hij maakte recent de korte film Honden & Voeten voor de serie Grote Kunst voor Kleine Mensen (KRO).

In 2001 won Hauser de Golden Prague in 2001 voor de dansfilm Men Of Good Fortune. In 2005 won hij de John Kraaijkamp Musical Award voor de regie van De Jantjes. In 2010 werd Zijlstra, in de regie van Hauser, genomineerd voor de Poelifinario voor Liefde & Dorpsgevoel.

T Vermoeden 84140.jpg Zie de mannen vallen 91905.jpg

Affiches van Hauser Orkater. Links: ontwerp Jim van der Woude, Rechts: ontwerp Alex van Warmerdam.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Bronnen