Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Tom Jansen (1945) is een Nederlands acteur. Hij volgde in de jaren '60 een opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en was lid van diverse toneelgroepen. Later gaf Jansen enige tijd les aan de Theaterschool in Amsterdam en was er artistiek directeur. Af en toe regisseert hij ook toneelstukken. In 1993 kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn toneelstuk "SCHADE/Schade".

Bij het grote publiek is Jansen vooral bekend van rollen in Filmpje! van Paul de Leeuw en de politieserie Spangen, met onder meer Linda de Mol en Monique van de Ven. In 1996 kreeg hij een Gouden Kalf-nominatie voor zijn rol in de film Marrakech. De stem van Tom Jansen is regelmatig te horen in tekenfilms en commercials.

In 2008 speelde Jansen in de film Vox Populi van regisseur Eddy Terstall. In 2011 zal hij de rol van de oudere Ramses Shaffy spelen in de musical Ramses, de musical van Roel Vente en Albert Verlinde.

Zijn naam wordt weleens verward met die van Tom Janssen (met dubbel 's'), een acteur die rollen speelde in enkele Nederlandse kinderfilms van Henk van der Linden.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Racket Baby - Stichting Toneelgroep Studio - 1968-12-20
The Successful Life of Three - Stichting Toneelgroep Studio - 1968-12-20
Veilig in de kelder - Stichting Toneelgroep Studio - 1968-12-20
Tom Paine - Stichting Toneelgroep Studio - 1969-04-21
Hunka Hunka 69 - Stichting Toneelgroep Studio - 1969-11-08
En zelfs de bloemen werden geboeid - Stichting Toneelgroep Studio - 1970-06-22
Elcker-ik - Stichting Toneelgroep Studio - 1971-05-01
De lotgevallen van de familie Jansen - Stichting Toneelgroep Studio - 1972-02-09
Penthesilea - Toneelraad Rotterdam - 1973-12-15
Strangest Kind of Romance - Mimetheater Will Spoor - 1976-11-09
Ein actueel kunstprogramma - Nieuw West - 1978-04-21 Petra
Petra, ein actueel kunstprogramma - Nieuw West - 1978-04-21
Prae - Nieuw West - 1981-11-25
Panta Rhei - Nieuw West - 1981-12-01
Lieber Heinz willst du mir zum Selbstmord treiben? - Stichting Jansen - 1982-01-07
Ruim XX Eeuwen - Nieuw West - 1983-02-08
Wij kunstenaars - Stichting Jansen - 1983-03-09
Het boek - Stichting Jansen - 1983-12-09
Entre nous - Nationaal Fonds - 1985-10-15
Het oordeel - Nationaal Fonds - 1986-01-15
The Lovely Lovely No Problem Bar - Monica Blok - 1986-05-15
Trilogie des Wiedersehens - Maatschappij Discordia - 1987-03-13
Jolie Madame - Nationaal Fonds - 1987-09-18
We hebben je op het toneel gezien, je stond daar maar en je deed niets - Nieuw West - 1987-10-10
Je stond daar maar en je deed niets - Nieuw West - 1987-10-10 We hebben je op het toneel gezien
Zwijgt - Toneelgroep Amsterdam - 1987-12-10
Gesammelte Irrtumer / Mülleravond / Ohne Titel - Maatschappij Discordia - 1988-03-09
De ziekte van de dood - Nationaal Fonds - 1988-06-22
Rouw siert Electra - Het Zuidelijk Toneel - 1989-03-31
Hess is dood - Stichting Mickery Workshop - 1989-12-27
Julius Caesar - Needcompany - 1990-05-31
De kunstzinnige vrouw - Kas & de Wolf - 1990-06-26
Kaspar en de ijzeren poedel - Toneelgroep Spoenk - 1990-12-17
Gebeurd in Turijn - Nationaal Fonds - 1991-01-03
Bio - Kas & de Wolf - 1991-10-01
Invictos - Needcompany - 1992-05-19
SCHADE / Schade - Nationaal Fonds - 1992-12-01
De meid slaan - Nationaal Fonds - 1993-03-25
Trots vlees - Stichting Laagland - 1995-09-19
Het neerstorten van de Hindenburg en wat er daarna gebeurde - RO Theater - 1997-11-25
We doen wat we kunnen - Stichting Ze Doen Wat Ze Kunnen - 1998-02-10
Attention - Singdance -3 - L & O Amsterdam - 1998-05-08
Needcompany's King Lear - Needcompany - 2000-01-22
Zonder getuige - Theatergroep Carrousel - 2000-11-23
Kind - Needcompany - 2002-02-06
Herenleed - Het Net - 2003-10-10
Met grote blijdschap - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2004-02-28
Röntgen en Grieg - een muzikale vriendschap - Stichting KAMermuziek Amsterdam - 2005-04-16
Zeg het maar. Of heb je liever dat wij het zeggen? - Het Net - 2005-05-19
Motie 2205 - Noord Nederlands Toneel - 2005-05-22
De zwaluw - Het Muziek Lod - 2005-10-06
Morgen misschien - Toneelhuis - 2006-05-09
De stille kracht - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2006-10-28
Ruhe - Zeeland Nazomerfestival - 2007-09-01
Una giornata particolare - een liefde onder vuur - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2007-11-03
Datumloze dagen - Theatergroep Het Vervolg - 2008-05-14
Mightysociety7 - Hoe ook ik vergrijsde maar me jonger voelde dan ooit - stichting mightysociety - 2010-02-12
Een nieuw requiem - Muziektheater Transparant - 2010-03-07
Ontrouw - Hummelinck Stuurman Theaterbureau - 2010-11-28
De gehangenen - VocaalLAB Nederland - 2011-05-09
Ramses - Albert Verlinde Entertainment - 2011-12-01
Het geluk - Stichting Gelukscompagnie - 2012-06-23
Haar naam was Sarah - Bos Theaterproducties - 2013-10-03
De omslag - Stichting Overmorgenland - 2015-09-03
Dr. Miracle's last illusion - OPERA2DAY - 2016-06-24
Odysseus. Een zwerver komt thuis. - KVS - 2017-02-09
Faust TM - Noord Nederlands Toneel - 2018-06-15
Lev - Silbersee - 2019-03-10

Filmografie

  • Een man van goede wil (1973) – Vrijer
  • Requiem (1986) - Zijn Broer
  • In de schaduw van de overwinning (1986) – Kohler
  • Iris (1987) – Hagenbeek
  • Terug naar Oegstgeest (1987) – Vader
  • Switch (1988) - Nicks Vader
  • De Papegaai (1989) - Buurman Gerritsen
  • Laura Ley (1989) - Wethouder Mike Daniëls
  • Loos (1989) - Willem Loos
  • De Brug (1990) - Nico Brenner
  • De Zomer van '45 (1991) - Vader Bayens
  • Eline Vere (1991) - De Heer Verstraeten
  • Oh Boy! (1991) – Producer
  • Vals licht (1993) – Philip
  • Oeroeg (1993) - Kolonel van Dalen
  • Suite 16 (1994) - Paul
  • Night Watch (1995) - Inspecteur De Jongh
  • Filmpje! (1995) – Brie
  • Charlotte Sophie Bentinck (1996) – Albrecht
  • Zwarte sneeuw - Martin Bender
  • Laagland (1996) - Simon
  • Marrakesh (1996) - Simon Trapper
  • Baantjer (1997) - Frederik Hubar
  • The Gambler (1997) – Stellovsky
  • De Panter en de pissebed (1998) - Jacco Compaan
  • De Keerzijde (1998) - psychiater
  • Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (1998) – Ginkel
  • Wij Alexander (1998) - Professor De Zwaan
  • Retour Den Haag (1999) - Eric Nordholdt
  • Spangen (1999-2006) – Hoofdcommissaris Stam
  • In goede aarde: Yesterday (2000) - Sander Zegveld
  • Paramaribo Papers (2002) - Ambassadeur Claerhoudt
  • Ezelsoor (2003) – Ezelsoor
  • Klem in de draaideur (2003) - Hans van Mierlo
  • Polleke (2003) - Psycholoog
  • Die Andere Frau (2004) – Willem
  • Floris (2004) - Grote Pier
  • Medea (2004) - Minister President
  • Meiden van De Wit (2004-2005) - Yakov
  • De Griezelbus (2005) - Nol van Paulo
  • Escort (2006) – Jacobsen
  • Grijpstra & De Gier (2006) - Maarten Hartsuiker
  • Vox Populi (2008) - Jos Fransen
  • Annie M.G. Schmidt (2009) - Dick van Duyn
  • Penoza (2010) - André de Rue

Externe Links

Trivia

Tom Jansen is getrouwd met de Nederlandse actrice Carly Wijs

Bronnen