De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPaul Storm
Geboren22 april 1900
Bon Thain (Celebes)
Overleden29 maart 2000
's-Gravenhage
BeroepActeur, Docent

Paul Lodewijk Storm van 's-Gravesande (Paul Storm), Bon Thain (Celebes), 22 april 1900 - 's-Gravenhage, 29 maart 2000) was een Nederlands acteur, auteur en regisseur.

VVLogohome.jpg

Biografie

Op 29 maart 2000 overleed acteur, auteur en regisseur Paul Storm (Paul Lodewijk Storm van 's-Gravesande). Paul Storm werd op 22 april 1900 in Bon Thain (Nederlands-Indië) geboren. Hij kwam op jeugdige leeftijd naar Nederland waar hij het gymnasium doorliep en vervolgens oude talen ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte zijn toneeldebuut bij Het Schouwtoneel. Hij ging naar Frankrijk en kreeg daar een opleiding bij de Franse toneelvernieuwer Jacques Copeau, voor wie hij ook als secretaris werkte. Hij was tot 1949 als acteur, regisseur en artistiek leider verbonden aan verschillende gezelschappen waaronder START, het Rotterdams Toneel en Studio.

In 1954 werd hij als eerste regisseur door de Stichting Culturele Samenwerking (Sticusa) uitgezonden naar Suriname en de Nederlandse Antillen. Hij regisseerde bij het Cultureel Centrum Curaçao (1950) Westers repertoire in het Nederlands waarin Europese Nederlanders speelden naast Curaçaose acteurs als Bunchi Römer, May Henriquez, Frank Roozendaal, Frank Davelaar, Jacques Penso, Rina Penso, Mila Palm en Isaac de Castro Yokai. Deze vroegen om in hun moedertaal, het Papiamentu, te mogen spelen. Zo is May Henriquez en bij voorbeeld ook Nydia Ecury begonnen met vertalen, in het begin nogal letterlijk, later werden het adaptaties van de stukken naar de eigen situatie. Vijf jaar later keerde Paul Storm terug en speelde in 1960 zijn laatste theaterrol als kolonel Pickering (naast Wim Sonneveld als Higgins) in de musical My Fair Lady. In 1961 vertrok hij voor lange tijd naar India, maar hij was regelmatig terug in Nederland om mee te werken aan televisieproducties. Paul Storm werd 99 jaar.

PaulStormToetieHajan.jpg Arsenicumprogramma.jpg

Links: Paul Storm en Toetie Hajari. Rechts: Programma Arsenicum en oude Kant, onder regie van Paul Storm. Bron: Archief Michiel van Kempen.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen van acteur Paul Storm zie: Alle voorstellingen van Paul Storm

Voor een overzicht van alle voorstellingen van regisseur Paul Storm zie: Regie Paul Storm

Externe Links

Bronnen