De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJohan Walhain
Volledige naamJosephus Johannes Walhain
Geboren3 februari 1925
Bandung
Overleden22 december 1985
Wassenaar
BeroepDocent, Acteur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Johan Walhain (1925-1985) was een Nederlandse acteur, regisseur en docent. Hij begon zijn carrière in 1946 bij het Nederlandsch Volkstooneel. Bekendheid kreeg hij vooral toen hij bij Toneelgroep Theater in Arnhem speelde, van 1953 tot 1960, in onder meer de rol van Wladimir in Becketts Wachten op Godot. Aan het einde van de jaren vijftig verlegde Johan Walhain in toenemende mate zijn werkterrein naar de televisie.

Behalve acteur was hij ook regisseur en docent aan de Arnhemse toneelschool. Johan Walhain overleed op 22 december 1985 aan een hartaanval. Al geruime tijd was hij door ziekte niet meer in staat op te treden.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Scènefoto's

Wachten op Godot 102800.jpg De gijzelaar 97475.jpg Foto links: V.l.n.r. Bernhard Droog, Johan Walhain in Wachten op Godot, Toneelgroep Theater, 1955. Foto: Particam Pictures/MAI. Foto rechts: V.l.n.r. Wim Poncia, Johan Walhain in De Gijzelaar, De Nederlandse Comedie, 1959. Foto Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Bronnen