De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

530000157.0000.jpg


De artistieke leiding, v.l.n.r.: Mirjam Koen, Ton Lutgerink, Gerrit Timmers. Foto: Margi Geerlinks, 2009.

Informatie

Onafhankelijk Toneel (O.T.) of ook wel Studio's Onafhankelijk Toneel is opgericht in 1972 in Amsterdam en sinds 1973 in Rotterdam gevestigd. O.T. is vaak toonaangevend geweest waar het de ontwikkeling van het toneel betreft. Begin jaren zeventig stond het zoeken naar een nieuwe verhouding met het publiek centraal. Het opheffen van de vierde wand, het je direct richten tot het publiek, het spelen in een andere omgeving dan het theater, het zoeken naar een indringende vorm en naar intimiteit met een daarbij passende geserreerde speelstijl. Zo was beeldende kunst was bij O.T. een geïntegreerd deel van de producties en dat was destijds voor toneel een novum. Eind jaren zeventig introduceerde O.T. een mengvorm van dans en toneel dankzij de samenwerking met de choreografen Amy Gale en Ton Lutgerink. Begin jaren tachtig begon O.T. met het gebruiken van live video in voorstellingen.

De naam van het gezelschap is ontleend aan de roman Zwarte Sneeuw van Michail Boelgakov, een roman over een repertoiregezelschap in Moskou waaraan een experimentele studio is verbonden met de naam Onafhankelijk Toneel.

Zie ook wikipedia

Opera O.T.

Onder de naam Opera O.T. heeft O.T. sinds 1988 een reputatie opgebouwd als eigenzinnig operahuis. In alle Opera O.T.-producties werd door het driemanschap van Gerrit Timmers (decorontwerp en regie), Mirjam Koen (regie) en Ton Lutgerink (choreografie) samengewerkt. De muzikale begeleiding van de Opera O.T. producties werd verzorgd door o.a. het Combattimento Consort Amsterdam, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Concerto Köln en Domestica Rotterdam. Het repertoire bestaat uit barokopera’s, opera’s uit de twintigste eeuw en nieuw geschreven werk. Naast uitvoeringen in onder andere de Rotterdamse Schouwburg, Koninklijk Theater Carré, het nieuwe Luxor Theater en Het Muziektheater was Opera O.T. ook te zien op festivals in Amerika en Frankrijk.

Opheffing

Onafhankelijk Toneel hield na bijna veertig jaar en meer dan 170 verschillende dans-, theater- en operavoorstellingen per 1 januari 2013 noodgedwongen op te bestaan, doordat het geen subsidie meer ontvangt.

OTrotterdam

Gerrit Timmers en Mirjam Koen, oprichters van het per 1 januari 2013 opgeheven Onafhankelijk Toneel/ Opera O.T., hebben in 2014 een doorstart gemaakt onder de naam OTrotterdam. Samen met zakelijk leider Ineke Lindner vormen zij de kern van dit nieuwe theatergezelschap. Zie de nieuwe website met o.a. een overzicht van alle producties uit de periode 1973-2013.

OT rotterdam brengt theatervoorstellingen, instant activiteiten, remakes, geënsceneerde readings, muziektheater en multidisciplinaire producties. Onze drijfveren zijn: menselijke maat, empathie, blijven nadenken, gewoon doorgaan, ruimte bieden, ruimte opeisen, samenwerkingen aangaan, risico’s nemen en het publiek verleiden om samen met ons boven het maaiveld van het alledaagse te stijgen. We zijn geïnteresseerd in anti glossy en onmodieus theater. Toegankelijkheid, kwaliteit en kwetsbaarheid zijn voor ons belangrijke begrippen. We zijn ervan overtuigd dat in een zichzelf respecterende democratie de intensiteit, intimiteit en zeggingskracht van theater onmisbaar is

Gerrit Timmers en Mirjam Koen maken eigen producties en nodigen daarnaast kunstenaars met wie ze zich verbonden voelen uit als 'artists in residence'. OT rotterdam werd opgericht in najaar 2013, heeft geen structurele subsidie en beschikt vanaf januari 2014 over een eigen werkruimte aan de Coolhaven te Rotterdam. Deze ruimte werd in november 2018 verbouwd tot een minitheater met 39 stoelen voor intieme voorstellingen en repetities.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die onder de naam Onafhankelijk Toneel in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking of als co-producent met andere podiumkunsten-organisaties.

Zie ook het overzicht van de voorstellingen onder de naam Onafhankelijk Toneel / Opera O.T.

Idem de producties onder de naam Studio's Onafhankelijk Toneel

Bronnen