De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Bestand:
Anton Koolhaas & Mies Bouwman.png
|class=img-responsive]]


Anton Koolhaas is te gast bij Mies Bouwman in Mies en scène.

NaamAnton Koolhaas
Volledige naamAnthonie Koolhaas
Geboren16 november 1912
Utrecht
'Overleden16 december 1992
Amsterdam
BeroepSchrijver, Recensent
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
VIAF-profiel
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:[[Bestand:Anton Koolhaas & Mies Bouwman.png|thumb|280px" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.


Biografie

Anton Koolhaas (1912-1992) was was een Nederlands schrijver van romans, scenarioschrijver en recensent. Hij was de jongste van vier kinderen. en studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht in, naar hij zei, 'enige vakken die verband konden houden met de journalistiek'. Als lid van de Utrechtse studentenvereniging Unitas vormde hij een vriendenkring met Albert Alberts en Leo Vroman. Met hen richtte hij het Utrechts Studententoneel op. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij tien jaar als buitenlandredacteur bij de Nieuwe Rotterdamse Courant. Daarna was hij kunstredacteur van De Groene Amsterdammer, totdat hij in 1952 benoemd werd tot directeur van de Stichting Culturele Samenwerking in Indonesië.

In 1955 keerde Koolhaas terug naar Nederland en werd toneelrecensent bij Vrij Nederland. Tegelijk werd hij leraar aan de filmacademie te Amsterdam, waarvan hij van 1968 tot 1978 directeur was. Hij schreef ook zelf scenario's, onder meer voor Bert Haanstra's films Bij de beesten af (1972) en Dokter Pulder zaait papavers (1975, naar zijn eigen roman De nagel achter het behang).

In 1956 verscheen zijn eerste boek, de verhalenbundel Poging tot instinct. Koolhaas' romans gaan vaak over dieren met typisch menselijke eigenschappen. De Boekenweek van 2009 was gewijd aan het dier in de literatuur. Daarom onthulde bioloog en dierenschrijver Midas Dekkers op 19 maart van dat jaar aan Koolhaas' woonhuis aan het Amsterdamse Vondelpark een plaquette met een zin van Koolhaas: 'Ik zit in alle figuren, al zijn het regenwormen'.

In 1973 won Koolhaas de Tollensprijs, in 1989 de Constantijn Huygens-prijs en in 1992 de P.C. Hooft-prijs.

Anton Koolhaas is de vader van architect Rem Koolhaas (1944).

Bibliografie

Zie voor een overzicht van zijn boekpublicaties en scenario's: Wikipedia

Externe links

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Bronnen