De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

In 1971 werd door Hauser Orkater de basis gelegd voor het gezelschap Orkater. Orkater (orkest en theater) maakt muziektheater. Nieuw geschreven en nieuw gecomponeerd onder artistieke leiding van Marc van Warmerdam. Een vaste kern werkt aan de voorstellingen, onder wie Leopold Witte, Geert Lageveen, Ria Marks en Porgy Franssen. Ook steracteur Pierre Bokma is aan het gezelschap verbonden. Al treedt hij meestal op in de producties van Alex van Warmerdam die weliswaar door Orkater worden geproduceerd, maar onder de naam De Mexicaanse Hond worden uitgebracht.

De speelplekken van Orkater variëren van vlakke vloer theaters en schouwburgen tot festivals en huiskamers. Jaarlijks komen daar 65.000 bezoekers op af. Heel succesvol was hun opvoering van Richard III met muziek van Tom Waits, genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2011.

Van oudsher neemt Orkater verantwoordelijkheid voor instroom, doorstroom en professionele begeleiding van talent en aldus voor een nieuwe generatie muziektheatermakers. Orkater produceert met succes onder de noemer Orkater/De Nieuwkomers jaarlijks twee muziektheaterproducties van en door nieuw talent. Veel van deze muzikanten, acteurs, regisseurs en vormgevers hebben hun weg gevonden naar de kleine podia en festivals. De tijd is rijp om de stap te zetten naar de grote schouwburgen.

In 1996 won Orkater De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.

Voorstellingen (archief)

Een overzicht van de voorstellingen die het gezelschap in première heeft gebracht.

Zie ook de voorstellingen die onder de naam van De Mexicaanse Hond werden uitgebracht.

Externe Links

Bronnen