De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

De Theaterschool was een samenwerkingsverband van een aantal voormalige Amsterdamse theater- en dansscholen, waaronder de Toneelschool, Amsterdam de Academie voor Kleinkunst, de Scapino Dansacademie en de Balletacademie Nel Roos. Deze samenwerking kwam tot stand in 1968 onder bezielende aanvoering van de toenmalige Toneelschool directeur Jan Kassies.

In 1988 werd de theaterschool voorts in zijn geheel, een faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en is sinds 1997 gevestigd aan de Jodenbreestraat 3 in Amsterdam. De school heeft twaalf bacheloropleidingen en drie masteropleidingen op het gebied van theater en dans.

De theateropleidingen van de Theaterschool zijn: de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, Mime Opleiding, Regie Opleiding, Theaterdocent, Scenografie, Techniek en theater (opleiding tot leidinggevende in de Theatertechniek), Productie podiumkunsten (opleiding tot Productieleider), master Theaterzanger/Singer-performer en DasArts-Master of Theatre.

De dansopleidingen van de Theaterschool zijn: Nationale Balletacademie, Moderne theaterdans, Jazz- en musicaldans, Docent dans, Choreografie (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) en de Amsterdam Master of Choreography.

De oorspong van wat nu de Theaterschool is, is gelegen in de Toneelschool, die in 1874 in Amsterdam werd opgericht door het Nederlands Toneelverbond.

Vanaf studiejaar 2016 is de naam van de Theaterschool gewijzigd in Academie voor Theater en Dans.

Voorstellingen

Een overzicht van alle voorstellingen, die onder de noemer van de Theaterschool als première werden geproduceerd en gepresenteerd.

Bronnen