De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Het Ostadetheater in Amsterdam was een intieme locatie voor aantrekkelijk, artistiek cultureel aanbod in Zuid voor alle leeftijden. Een ontmoetingsplaats voor kleinschalig en niet mainstream (muziek)theater, voor poppen- en objecttheater en voor jeugdtheater. Daarnaast verbindt het Ostadetheater zich met de buurt middels verschillende projecten.

Het theater organiseert verschillende festivals zoals het Pop Arts Festival (i.s.m. Theater Bellevue en jeugdtheater De Krakeling), de jeugdfestivals Sprookjes in de Krokus en Verhalen in de Herfst (i.s.m. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Rialto, Muziekschool Amsterdam, de Amsterdamse JeugdteJAterschool en Stedelijk Museum) het Babelfestival (i.s.m. Diamantfabriek), Go!Go!Go! jongerentheaterfestival (i.s.m. Poldertheater) en de Kinderstraattheaterdag. Ook wordt de zaal (85 plaatsen) verhuurd voor repetities of montages en aan amateurgroepen of scholen voor voorstellingen en presentaties.

Op 1 september 2018 is het theater, onder de nieuwe naam Cultureel Clubhuis Amstel, verhuisd naar een nieuwe locatie aan het Cullinanplain achter het voormalige Gemeentearchief aan de Amstel. De zaal heeft 156 plaatsen.

Bouwgeschiedenis Ostadetheater

Gebouwd als Stoomdrukkerij Elsevier, 1900

Verbouwing tot theater: 1982

Eind jaren 1950 wordt de karakteristieke schoorsteen verwijderd en in 1964 krijgt het gebouw zijn huidige gevel. In 1979 verhuist de drukkerij naar elders en komt het complex leeg te staan. In 1980 wordt het Ostadecomplex gekraakt. In het midden van het pand blijft een grote ruimte over, een prima plek voor een theater. Na onderhandelingen tussen gemeente en krakers komt het theater tot stand, dat geheel draait op vrijwilligers. Er is veel motivatie, er wordt geld ingezameld, de stoelen worden gekocht van de opgeheven Victoria Bioscoop en de Stichting Experimenteel Theater geeft een lichtinstallatie in bruikleen. In 1985 wordt de naam Van Ostadetheater veranderd in Ostadetheater. Het werk van de vrijwilligers blijft essentieel.

De eerste jaren kenmerkten zich door een links, maatschappijkritisch engagement. Met de komst van Eliane Attinger in 2001 als directeur is het theater een zelfstandige positie gaan innemen op het gebied van poppen- en objecttheater.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in het Ostadetheater in premier zijn gegaan, zie Premieres Ostadetheater, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007