De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Foto's van Sanne Peper

Benja Bruijning en Katja Herbers in De eenzame weg. De Theatercompagnie, 2008. Foto: Sanne Peper Femke Heijens en Manja Topper in Ritter Dene Voss. Dood Paard, 2009. Foto: Sanne Peper

Foto's: Sanne Peper

Biografie

Sanne Peper is een fotografe die zich zowel met theaterfotografie als met vrij werk bezig houdt. Op beide gebieden geniet ze bekendheid. Hier zal alleen op haar werk in het theater worden ingegaan, waarvoor ze sinds 1989 werkt. Ze fotografeert lange tijd voor onder andere Stichting Toneelschuur, Stichting FACT, Dood Paard, De Theatercompagnie, Alex d'Electrique, Mugmetdegoudentand, Stichting mightysociety , Het Syndicaat en jeugdgezelschappen Huis aan de Amstel, Theatergroep Wederzijds en de fusie daartussen: De Toneelmakerij. Een enkele keer heeft ze ook gewerkt voor Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Stichting Theatergroep Max., Ro Theater, Het Vervolg, het veem theater, Dansgroep Krisztina de Châtel en nog een aantal kleine gezelschappen.

Kenmerkend voor de gezelschappen die Peper heeft gefotografeerd zijn dat het vaak vernieuwende en vooruitstrevende gezelschappen zijn. Via Stichting Toneelschuur en FACT is Peper met veel jonge makers in aanraking gekomen waar ze later voor heeft gewerkt. Hierdoor laat Pepers werk een nieuwe generatie theatermakers en hun ontwikkelingen zien.

Sanne Peper heeft zowel analoog als digitaal gefotografeerd. Haar werk wordt gekenmerkt door een bepaalde rauwheid in het beeld. Ze geeft het theater niet netjes weer, maar ze geeft een eigen interpretatie van het stuk. Peper is dan ook overtuigd van de onmogelijkheid van het medium fotografie om de werkelijkheid objectief weer te geven, ook al lijkt dit wel te gebeuren. Haar foto’s zijn altijd subjectief, ze vertalen iets van de werkelijkheid tot een nieuw beeld.

In haar analoge periode uit dit zich in zeer volle beelden die op heldere wijze met veel grijstonen en weinig bewegingsonscherpte worden weer gegeven. Peper fotografeert vaak ten voeten uit, waardoor de beelden nog enigzins overzichtelijk blijven. Ze gebruikt regelmatig extreme afsnijdingen, die op speelse wijze worden toegepast. Peper is creatief met de standpunten waaruit zij fotografeert, die wisselen van ooghoogte, met laag of hoog perspectief al naar gelang de situatie. Vaak worden de meest energetische momenten van de voorstelling vastgelegd wat, in combinatie met de technische kenmerken, resulteert in zeer dynamische foto’s. Het decor speelt hierbij een ondergeschikte rol; Peper maakt nagenoeg geen overzichtsfoto’s, dus alleen wanneer de vormgeving een zeer prominente rol speelt, is die te zien op de foto’s.

Rond 2001 is Sanne Peper overgestapt naar de digitale techniek, waarbij ze ook in kleur is gaan werken. Veel theaterfotografen gebruiken de nieuwe techniek om heldere, scherpe en herkenbare beelden te maken, die de werkelijkheid benaderen. Peper heeft echter een herkenbare eigen stijl die deze kenmerken tegengaat. Met de digitale techniek is Peper meer gebruik gaan maken van bewegingsonscherpte, heftig kleurgebruik en een hoog contrast, waardoor de beelden een vervreemdend element in zich meedragen.

Voor Peper moet een theaterfoto in de eerste plaats mooi zijn. Dit is een instelling die duidelijk verschilt met die van haar collega-fotografen, die vaak veel nadruk leggen op een juiste representatie van de voorstelling. Sanne Peper is al meer dan 25 jaar actief als theaterfotografe, maar nog steeds voelt haar stijl als nieuw en vooruitstrevend aan. Mede omdat ze met de digitale techniek niet kiest voor heldere, scherpe en duidelijk herkenbare beelden, maar ook op technisch gebied nieuwe elementen toevoegt en hierdoor haar geheel eigen stijl heeft ontwikkeld.

Opdrachtgevers

Sanne Peper heeft onder andere gefotografeerd voor:

  • Bellevue / Nieuwe de la Mar 1995 98
  • Aluin, 1995, 1996, 1999 - 2012
  • Monk, 2008 – 2012
  • Toneelgroep Amsterdam TA2, 2007 – 2012

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Fotografie Sanne Peper

Prijzen

Sanne Peper is in 2006 en 2011 genomineerd voor de TheaterFotoPrijs.

Externe Links

Bronnen

  • Fotocollectie Theater Instituut Nederland
  • Iris van Vliet, 'Belicht. Theaterfotografie in Nederland van 1945 tot 2011' Masterscriptie UvA Theaterwetenschap, 2011.
  • Gabriel Smeets, ‘Tussenmomenten van Sanne Peper’, in: Theatermaker, vol 10, nr 2, maart

2006.

  • Sophie Kassies, ‘Van jonge mensen en dingen die gaan komen: Sanne Peper’, in:

Theatermaker, vol 4, nr 1, januari 2000.

  • Merel Bem, ‘Geen genoegen met een rol aan de zijlijn’, in: Volkskrant, 27/04/2006