Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Affiche Van de brug af gezien - Toneelgroep Oostpool - 2010-03-06.jpg


Collectie TIN. Ontwerp: Esther Noyons

TitelVan de brug af gezien
Oorspronkelijke titelA View from The Bridge
ProducentToneelgroep Oostpool
Disciplinetoneel
Premièredatum6 maart 2010
Seizoen2009/2010, 2010/2011
LocatieStadsschouwburg (1938), Arnhem
Productierecord (Axiell)Catalogus Theatercollectie
Gebaseerd opVan de brug af gezien - Arthur Miller
Foto: Sanne Peper

Verhaal

Van de brug af gezien (1956) vertelt over Eddie Carbone, een Italiaanse immigrant, die in een arme wijk in New York samenwoont met zijn vrouw en haar nichtje Gina. Het inmiddels groot geworden meisje veroorzaakt bij Eddie al geruime tijd tegenstrijdige gevoelens waar hij geen uitweg voor weet. Wanneer hij twee illegale jongens (Marco en Rodolpho) onderdak aanbiedt in zijn eigen huis en Gina een buitengewone interesse begint te krijgen in één van hen, nemen lust en jaloezie bezit van Eddie. Als hij hoort dat Gina en Rodolpho willen gaan trouwen, keert hij zich uiteindelijk hartstochtelijk tegen de regels van zijn hechte gemeenschap.

De ondergang van deze tragische hoofdpersoon is door Miller gesitueerd in een onzekere nieuwe wereld waarin immigranten worstelen om het hoofd boven water te houden. Waarin diepgewortelde natuurwetten in conflict komen met de wetten van een beschaafde samenleving.

Context

Van de brug af gezien is door de vakjury van het Nederlands Theaterfestival geselecteerd als één van de tien meest belangwekkende voorstellingen van seizoen 2009-2010. Van de brug af gezien is daarom nog één keer te zien in de Hanzehof in Zutphen en één keer op het Nederlands Theaterfestival in Amsterdam.

De Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller (1915-2005) toont zich in zijn werk gefascineerd door het menselijk tekort, en geeft tevens blijk van een grote sociale betrokkenheid. Andere bekende werken van Miller zijn Dood van een handelsreiziger en The Crucible. In 1949 won hij de Pulitzerprijs. Hij werd een icoon door zijn huwelijk met de veel jongere Marilyn Monroe.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging


      Overige betrokkenen

      Ontwerp: Esther Noyons

      Bronnen