De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Rieks Swarte (1949) is een Nederlandse acteur, regisseur, poppenspeler en decorontwerper. In 1992 richt hij de Firma Rieks Swarte op. Vanaf 2015 gaan zijn voorstellingen onder de naam Stichting Swarte Kunst.

De Firma Rieks Swarte maakt beeldende voorstellingen die worden gespeeld in de kleine en grote theaters van Nederland en België of op locatie. Thuisbasis is de experimenteerwerkplaats, het atelier in het centrum van Haarlem. Vaste speelplek is de Haarlemse Toneelschuur. Kenmerkend voor het werk van De Firma is de beeldende kracht van de voorstellingen en het samenspel tussen de spelers en de objecten waarmee en waartussen zij spelen.

De voorstellingen van Firma Rieks Swarte kunnen gekarakteriseerd worden als levende stripverhalen waaraan een sterke verbeeldingskracht ten grondslag ligt en waarbinnen gestreefd wordt naar een samengaan van theatrale en beeldende elementen. Firma Rieks Swarte werkt intensief samen met en wordt gesteund door Stichting Toneelschuur Producties. Rieks Swarte maakt binnen de Firma ongeveer één productie per jaar. Daarnaast werkt hij regelmatig met andere theaters en andere gezelschappen. In de afgelopen jaren heeft het gezelschap voor het eerst voorstellingen op locatie en voor de grote zaal gemaakt. Bij zijn voorstellingen maakt Swarte gebruik van tradities uit andere culturen, zoals die van de Arabische vertelkunst. Rieks Swarte heeft zijn eigen atelier, waar hij naar hartelust experimenteert. Zo zorgt hij ervoor dat alles kan in zijn voorstellingen. Bij het bezoeken van een voorstelling van deze all-round theatermaker moet het publiek dan ook alles voorbereid zijn. Het moet alle vooroordelen over toneel op zij zetten en de fantasie laten werken.

In 2011 wint Rieks Swarte de Wijnberg Scenografieprijs. Hij ontvangt de prijs voor decor en rekwisieten/poppen/maskers van De Storm van De Toneelmakerij & Firma Rieks Swarte, en krijgt de prijs samen met Jacqueline van Eeden die verantwoordelijk is voor de rekwisieten/poppen/maskers, Carly Everaert die de kostuums heeft ontworpen en Floriaan Ganzevoort die verantwoordelijk is voor het lichtontwerp van deze voorstelling.

In 2017 wint Rieks Swarte de Wim Meilinkprijs voor zijn gehele oeuvre.

Video

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het audiovisueel ontwerp

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Prijzen

Trivia

Rieks Swarte is de broer van de striptekenaar Joost Swarte.

Bronnen