De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Theu Boermans is een Nederlands schrijver, (film)regisseur en acteur. Hij was ook muzikant. Theu Boermans is zoon van liedschrijver Frans Boermans.

Boermans volgde een opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Later was hij artistiek leider van het toneelgezelschap De Trust, dat later samenging met Art & Pro tot De Theatercompagnie. Vanaf 2010 is Boermans artistiek leider van Het Nationale Toneel in Den Haag. Daarnaast regisseerde hij met veel succes de musicals Soldaat van Oranje en Anne

In 1979 richtte hij popformatie 'Theu Boermans en de groep' op. Hij was componist, tekstschrijver en uitvoerend artiest. In 1980 verscheen hun LP 'Asfalt Gigolo' met 11 Nederlandstalige nummers waaronder covers van Bruce Springsteen, Elton John en Bob Dylan. Het Nederlands muziekarchief Fonos heeft 'Asfalt Gigolo' in 2006 gedigitaliseerd en opnieuw uitgebracht.

In 1993 won Boermans De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.

In 1994 bewerkte hij zijn toneelstuk 1000 Rosen tot een film, die hij ook regisseerde. Deze film won een Gouden Kalf. Hij regisseerde verder de televisieserie De Partizanen, waarin hij ook een rol speelde (Thomassen).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem voor de begeleiding

Discografie

  • LP/CD: Theu Boermans & "de groep" - Asphalt Gigolo (EMI 1980 (lp) / Fonos 2006 (cd))
  • Single: Theu Boermans & "de groep" - Asphalt Gigolo (A)/Bedtijd (B) (EMI 1A 006-26506 1980)

Bronnen