De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

JeroenvandenBerg.jpg


Jeroen van den Berg

NaamJeroen van den Berg
Geboren1966
BeroepRegisseur, Schrijver
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Jeroen van den Berg (1966) is een Nederlandse regisseur en auteur. Hij volgde de regie-opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens zijn studie schrijft hij al theaterteksten die hij zelf op de planken brengt. Na het voltooien van zijn opleiding, besluit Van den Berg zelfstandig te gaan werken. Hij voelt er niets voor om zich aan te sluiten bij een bestaand gezelschap en zo invulling te geven aan de artistieke ideeën van anderen. Samen met een studiegenoot, de acteur-regisseur Ivar van Urk, richt hij in 1993 de Stichting Het Oranjehotel op, met als doel een artistieke, productionele en financiële uitvalsbasis te creëren voor het werk van beide regisseurs. Jeroen van den Berg schrijft voor Het Oranjehotel een zevental teksten die voor het overgrote deel door hemzelf geregisseerd worden. Daarnaast regisseert en bewerkt hij bestaand repertoire als Kasimir en Karoline van Ödön von Horváth (1992), De Meeuw van Anton P. Tsjechov (1995), Don Juan komt terug uit de oorlog van Von Horváth (1995) en Nora van Henrik Ibsen (1996). Kenmerkend voor zijn werk uit de jaren '90 is dat zijn teksten dikwijls gefragmenteerd zijn: flarden van een verhaal worden uiteindelijk tot een geheel gesmeed. De laatste jaren onderzoekt hij daarentegen steeds meer variaties op de well made play.

Van den Berg blijft tot de opheffing in 2002 verbonden aan Het Oranjehotel, daarna werkt hij voor gezelschappen als Theater van het Oosten, Festival a/d Werf en Het Zuidelijk Toneel.

Het gaat in het werk van Jeroen van den Berg niet om een eenduidigheid of een bepaalde moraal, maar veel meer om uitersten. In die zin is Van den Berg een goede representant van zijn generatie: de tijd van duidelijke kaders is voorbij, wat symptomatisch is voor het heden is onduidelijkheid, het bestaan van meerdere kaders en het ontbreken van een eenduidige mening. Van den Berg hanteert een heldere stijl die gekarakteriseerd wordt door korte, vlotlopende zinnen die buitengwoon tot de verbeelding spreken. Zijn werk is energiek en gelardeerd met een flinke dosis humor.

In 2003 ontvangt Van den Berg de Taalunie Toneelschrijfprijs, die jaarlijks door de Nederlandse Taalunie wordt uitgereikt. De prijs wordt hem toegekend voor zijn toneelstuk Blowing, dat hij heeft geschreven in opdracht van Het Laagland. Sinds 1995 geeft hij geregeld gastcolleges op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en de Toneelacademie Maastricht.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Prijzen

Externe Links

Bronnen