Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffiche.png

TitelHoektand
ProducentToneelgroep Oostpool
DisciplineToneel
OnderwerpNederland, Jeugdtheater, Jongerentheater
Premièredatum4 maart 2011
Seizoen2010/2011, 2011/2012
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Stedelijk Gymnasium Arnhem, Arnhem.

Bron: Theatercollectie (Adlib)

Verhaal

Hoektand is lichtelijk geïnspireerd door de Griekse film Kynodontas, bekend als Dogtooth. In Hoektand groeit een drietal kinderen op zonder ooit buiten de muur rondom hun huis te komen. De kinderen, inmiddels tieners, worden in die afgesloten omgeving grootgebracht. Van hun ouders, die er vreemde lesmethoden op na houden, leert het drietal een eigen taal en realiteit. Buiten de muur heerst de boze buitenwereld, waar alleen volwassenen mogen komen. En volgens de ouders van de kinderen ben je pas volwassen als je hoektand eerst is uitgevallen en daarna weer is aangegroeid. Een vrouwelijke collega van vader en een Rocky videoband zijn de enige invloeden van buitenaf. Dan rebelleert de oudste dochter…

Hoektand onderzoekt de kracht van de jonge mens. Hoe groot de onderdrukkende kracht van een opgelegde cultuur ook is, het natuurlijke overwint. In een fantasierijke wereld bevoelen de drie kinderen, zonder ooit buiten geweest te zijn, dat er meer in de wereld is. Tijdens de puberteit bevragen we allemaal de wereld waarin we leven. En allemaal lopen we tegen een muur om onze wereld aan. Waar staat jouw muur? En wat is er achter die muur?

Context

De 'hit en run' trailervoorstelling Hoektand speelde afgelopen seizoen op schoolpleinen in Oost - Nederland. Dit najaar wordt de voorstelling hernomen voor scholen en wordt Hoektand bovendien - in de trailer- gespeeld bij geselecteerde theaters in Oost-Nederland.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.


      Vastlegging

      Foto Sanne Peper


      Bronnen