De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPieter Bouwman
Geboren1958
Eindhoven
BeroepRegisseur, Cabaretier, Presentator
DisciplineToneel

Biografie

Pieter Bouwman (1958) is een Nederlandse toneelregisseur, cabaretier en presentator. Hij was begin jaren 90 een van de eerste leden van de Comedytrain. Nadat hij er achter kwam dat stand-upcomedy toch niet zijn roeping was, verrichtte hij in de jaren 90 vooral werk achter de schermen als regisseur van onder andere Hans Teeuwen, op de radio werd hij bekend met de sketches van de Mannen van de Radio en later ook met de spin-off Radio Bergeijk. Samen met Hans Teeuwen en cartoonist Gert-Jan van Leeuwen, beter bekend als Gummbah, speelde Bouwman in 2001 een reeks voorstellingen in het Betty Asfaltcomplex te Amsterdam. De voorstellingen worden bewerkt tot de televisieserie Poelmo, slaaf van het zuiden (voor meisjes die van dieren houden).

In 1999 was hij, ook samen met Hans Teeuwen, te zien in de film Jezus is een Palestijn van Lodewijk Krijns, waarin hij een sekteleider speelt. Op televisie presenteerde hij samen met George van Houts het culturele programma RAM voor de VPRO. Ook doet hij theaterwerk onder het pseudoniem Pater Biemann, waarbij hij tijdens het zappen voice-overs improviseert.

In 2006-2007 is hij regisseur van de voorstelling 'Burger' van cabaretier André Manuel en speelde hij met onder anderen George van Houts in de televisieversie van Radio Bergeijk bij de VPRO.

Eind mei 2007 vindt er een grote brand plaats in de woning van Bouwman, waarbij hij met ademhalingsmoeilijkheden wordt opgenomen in het ziekenhuis. Als de politie een routineonderzoek doet in de woning, vindt zij vermeend kinderpornografisch materiaal. Bouwman ontkent het bestaan van de foto's niet, maar spreekt zelf van "foto's van blote meisjes", die hij onder invloed van alcohol en cocaïne heeft gedownload. Enkele dagen later wordt Bouwman opgenomen in een afkickkliniek.

Begin 2009 wordt de zaak geseponeerd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Bronnen