't Barre Land
Naam | 't Barre Land |
---|---|
Opgericht | 1990 |
Genre | Toneel |
Trefwoorden | Experimenteel theater |
Website |
Informatie
’t Barre land is een Nederland toneelgezelschap dat werd opgericht in 1990 als een toneelcollectief bestaande uit vijf toneelspelers, twee dramaturgen, een historicus en een beeldend kunstenaar. Het ensemble was gevestigd in Utrecht en had tot 2013 daar een eigen atelier, de voormalige Snijzaal van de faculteit Diergeneeskunde.
Tankred Dorsts Merlijn, of ’t barre land is de eerste tekst die het gezelschap in 1990 ensceneert en waaraan het zijn naam ontleent. Sindsdien werkt het gezelschap als collectief. Beslissingen over repertoire en organisatie worden samen genomen. Er is geen vaste regisseur. Voorstellingen die ’t Barre Land maakt blijven op het repertoire. Er wordt aan gesleuteld en ze worden opnieuw gespeeld als de gelegenheid zich voordoet. Behalve toneelstukken maakt ’t Barre Land vooral naam met romanbewerkingen. Schrijvers die deel uitmaken van het repertoire zijn onder meer Thomas Bernhard, Michail Boelgakov, Elias Canetti en Fjodr Dostojevski.
Klassieke en complexe toneelstukken zijn prominent aanwezig in het repertoire van het gezelschap. De leden vertalen en bewerken de meeste stukken zelf. Het repertoire heeft een sterke nadruk op intellectuele voorstellingen van soms onspeelbaar geachte stukken en een uitgewerkte dramaturgie. ’t Barre Land staat bekend om het conceptuele acteren, waarbij de tekst vaak als tekst en niet als drama wordt gespeeld. De speelstijl wordt wel beschreven als ‘quasi-terloops’, de tekstbehandeling is cerebraal. Bij ’t Barre Land is het maakproces zichtbaar en wordt het tijdens de voorstellingen voortgezet.
’t Barre Land werkt regelmatig samen met verwante gezelschappen als Dood Paard, Maatschappij Discordia en Cie. Marius. Met deze en andere gezelschappen vormt ’t Barre Land in 2008 de tijdelijke repertoirevereniging Dertien Rijen. In 2005 verlaat Jacob Derwig de groep om over te stappen naar Toneelgroep Amsterdam, dramaturge Ellen Walraven wordt directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie.
Voorstellingen van ’t Barre Land zijn een aantal keer geselecteerd voor Het Theaterfestival. In 1998 zijn dat Faust Twee en Henry IV. In 2008 brengt ’t Barre Land het lijvige epos De laatste Dagen der Mensheid van Karl Kraus, waarschijnlijk het langste toneelstuk aller tijden. Het wordt geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival 2009. In 1998 en 2000 wint het gezelschap de CJP Podiumprijs.
Het gezelschap werd tussen 2001 en 2008 structureel gesubsidieerd door het Ministerie van OCW, daarna ontving het in de jaren 2009-2012 een vierjarige subsidie van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten. Andere subsidiënten waren de Gemeente en Provincie Utrecht. M.i.v. 2013 is de subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten ondanks een positief advies gestopt.
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen