De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLineke Rijxman
Volledige naamCarolina Elisabeth Rijxman
Geboren14 april 1957
Bussum
BeroepActeur, Regisseur


Biografie

Lineke Rijxman is een Nederlands actrice, die op het toneel en in film- en televisieproducties te zien is. De carrière van Rijxman begon begin jaren '80 met een rol in onder andere Het meisje met het rode haar (1981), een film van Ben Verbong naar het gelijknamige boek van Theun de Vries. Daarna was ze te zien in films als Gebroken Spiegels, Ongedaan Gedaan, Filmpje! en Laagland.

Ze was in 2005 te zien in de dramaserie Vuurzee, met acteurs als Ali Çifteci, Mark Rietman en Carine Crutzen. Rijxman vertolkte de rol van Josje Aslan-De Beus, Cifteci's vrouw. Hoewel de opnames voor een tweede seizoen niet lang daarna begonnen, werd het vervolg pas in 2009 uitgezonden. In 2007 had ze een kleine rol in de succesvolle Nederlandse film Alles is Liefde, waarin ze te zien is als verkoopster in een warenhuis. De film, geregisseerd door Joram Lürsen, trok een miljoenenpubliek en won diverse Gouden Kalveren. Verder had ze gastrollen in televisieseries als Baantjer, waarvoor ze in twee afleveringen te zien was, IC, met Vuurzee-acteur Mark Rietman in een hoofdrol, All Stars en S1NGLE, in de rol van verkoopster.

In 2009 ontving zij de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het seizoen, voor haar spel in Hannah en Martin.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Lineke Rijxman

Filmografie

  • 1981 - Het meisje met het rode haar - Judith
  • 1984 - Gebroken Spiegels - Diane
  • 1989 - Ongedaan Gedaan - Diane
  • 1995 - Filmpje! - Gill
  • 1996 - Laagland - Ellen
  • 2000 - Baantjer: De Cock en de zaak Vledder - Karin van Wessel
  • 2001 - All Stars (televisieserie): Blinde Homo! - Moeder scheidsrechter
  • 2001 - Minoes - Hoofdredacteur Killendoornse Courant
  • 2005 - Baantjer (televisieserie): De Cock en de kroongetuige - Sacha van der Ploeg
  • 2005 - Kleine Pauze - Titia Uitenbroek
  • 2005 - Vuurzee - Josje Aslan-De Beus (2005-2006)
  • 2005 - Keyzer & De Boer Advocaten - Marietta Klein (2005-2007)
  • 2006 - IC (televisieserie): Kwaliteit van leven - Saskia Zuidema
  • 2007 - Zadelpijn (film) - Nina
  • 2007 - Alles is Liefde (film) - Jutta Horvath
  • 2008 - S1NGLE - Verkoopster (2008-2010)
  • 2009 - 't Vrije Schaep - Jacqueline Withof
  • 2009 - Vuurzee II - Josje Aslan-De Beus
  • 2011 - 't Spaanse Schaep - Jacqueline Withof

Externe Links

Bronnen