Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Lineke Rijxman is een Nederlands actrice, die op het toneel en in film- en televisieproducties te zien is. De carrière van Rijxman begon begin jaren '80 met een rol in onder andere Het meisje met het rode haar (1981), een film van Ben Verbong naar het gelijknamige boek van Theun de Vries. Daarna was ze te zien in films als Gebroken Spiegels, Ongedaan Gedaan, Filmpje! en Laagland.

Ze was in 2005 te zien in de dramaserie Vuurzee, met acteurs als Ali Çifteci, Mark Rietman en Carine Crutzen. Rijxman vertolkte de rol van Josje Aslan-De Beus, Cifteci's vrouw. Hoewel de opnames voor een tweede seizoen niet lang daarna begonnen, werd het vervolg pas in 2009 uitgezonden. In 2007 had ze een kleine rol in de succesvolle Nederlandse film Alles is Liefde, waarin ze te zien is als verkoopster in een warenhuis. De film, geregisseerd door Joram Lürsen, trok een miljoenenpubliek en won diverse Gouden Kalveren. Verder had ze gastrollen in televisieseries als Baantjer, waarvoor ze in twee afleveringen te zien was, IC, met Vuurzee-acteur Mark Rietman in een hoofdrol, All Stars en S1NGLE, in de rol van verkoopster.

In 2009 ontving zij de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het seizoen, voor haar spel in Hannah en Martin.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Don Carlos - Publiekstheater - 1981-10-03
Kasimir en Karoline - Publiekstheater - 1981-11-28
Verliefd verleden - Zuidelijk Toneel Globe - 1982-05-01
De koopman van Venetië - RO Theater - 1982-10-02
Medea - RO Theater - 1982-12-16
Een marmeren graf - RO Theater - 1983-02-25
Proper Operation - RO Theater - 1983-04-23
De vliegen - RO Theater - 1983-10-01
Onder ogen van het westen - RO Theater - 1983-12-10
De opera van Smyrna - RO Theater - 1985-03-09
Le square - De Salon - 1985-04-18
Merlijn of 't barre land - RO Theater - 1985-08-31
Affaire B - RO Theater - 1985-12-12
Electra - of de val van de maskers - Theater Persona - 1986-10-17
Macbeth - De Salon - 1987-01-21
Pick-up - Stichting Toneelschuur Producties - 1987-03-21
Dorothy Parker, You Might as Well Live - Toneelgroep Baal - 1987-10-03
Meeuw - Theater Persona - 1988-02-10
Tulpen vulpen - Stichting Toneelschuur Producties - 1988-12-02
Private Lives - Maatschappij Discordia - 1989-05-05
Leven van een lady - Theater van het Oosten - 1989-10-25
Nu syt wellecome - Stichting Noordelijk Theater De Voorziening - 1990-01-10
Treinen - Stichting Noordelijk Theater De Voorziening - 1990-01-10
Mazarin of de grote pluk - Stichting Noordelijk Theater De Voorziening - 1990-01-10
Ballet - Toneelgroep Amsterdam - 1990-04-04
Nu syt wellecome - Stichting Toneelschuur Producties - 1990-12-21
Ajax / Antigone - Het Zuidelijk Toneel - 1991-02-13
Het trio in mi-bémol - Kaaitheater - 1991-06-05
Eten - Theatergroep Carrousel - 1991-09-19
Lustspel - Stichting Toneelschuur Producties - 1992-01-01
Liefhebber - Toneelgroep Amsterdam - 1992-03-31
Party Time - Toneelgroep Amsterdam - 1992-09-09
Bergtaal - Toneelgroep Amsterdam - 1992-09-09
Pick-up - Stichting Theaterwerkplaats Limburg Het Kruis van Bourgondië - 1992-10-12
Rattewit - Felix Meritis - 1993-02-01
Count Your Blessings - Toneelgroep Amsterdam - 1993-02-10
Een stoel hoort niet in zee - Felix Meritis - 1993-03-01
Cocktail - Toneelgroep Amsterdam - 1993-11-10
Richard III - Toneelgroep Amsterdam - 1994-02-09
Maria doet de was - Toneelgroep Amsterdam - 1994-05-10
Ilias - Toneelgroep Amsterdam - 1994-11-12
Momenten van geluk - Toneelgroep Amsterdam - 1995-01-11
Mooi - Toneelgroep Amsterdam - 1995-04-13
Barnes' beurtzang - Toneelgroep Amsterdam - 1995-12-06
De dagen van Leopold Mangelmann - Toneelgroep Amsterdam - 1996-03-27
Srebrenica! - Toneelgroep Amsterdam - 1996-05-15
Ashes to Ashes stof zijt gij - Toneelgroep Amsterdam - 1996-10-19
Licht - Toneelgroep Amsterdam - 1996-12-24
Een soort Hades - Toneelgroep Amsterdam - 1997-05-02
Herakles - Toneelgroep Amsterdam - 1998-01-22
Buff - Toneelgroep Amsterdam - 1998-03-27
Zes personages op zoek - Toneelgroep Amsterdam - 1998-04-09
Closer - Toneelgroep Amsterdam - 1998-11-13
Dark Lady - Toneelgroep Amsterdam - 1999-01-09
Wiplala - Toneelgroep Amsterdam - 1999-02-03
Oom Wanja - Toneelgroep Amsterdam - 1999-02-11
Jorrie en Snorrie - Toneelgroep Amsterdam - 1999-03-03
Kwartetten - Toneelgroep Amsterdam - 1999-10-08
Denk aan het kind - Toneelgroep Amsterdam - 1999-12-21
De ballade van de Wiener Schnitzel - Balie Produkties - 2000-03-26
Stalker - Toneelgroep Amsterdam - 2000-06-14
Orestes - Toneelgroep Amsterdam - 2000-11-05
The Massacre at Paris - Toneelgroep Amsterdam - 2001-03-08
True Love - Toneelgroep Amsterdam - 2001-06-11
Oidipous in Kolonos - Toneelgroep Amsterdam - 2001-10-11
John Gabriel Borkman - Toneelgroep Amsterdam - 2001-10-18
Snaren - Toneelgroep Amsterdam - 2002-04-04
Drie zusters - Toneelgroep Amsterdam - 2003-06-08
Gilgamesj - De Theatercompagnie - 2005-02-03
Quality Time - mugmetdegoudentand - 2006-03-22
Inside Out - mugmetdegoudentand - 2008-03-20
Hannah en Martin - mugmetdegoudentand - 2009-05-23
Verlichtinglight - mugmetdegoudentand - 2010-04-29
Vermogen - mugmetdegoudentand - 2013-10-31
De Freudjes, geen familie - mugmetdegoudentand - 2014-03-20
De Freudjes, geen familie - mugmetdegoudentand - 2016-03-19
The Gentle Woman - mugmetdegoudentand - 2016-09-21
The gentle woman - mugmetdegoudentand - 2018-08-11
Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors - mugmetdegoudentand - 2019-03-27
Seks(e)(n) - mugmetdegoudentand - 2019-11-20

Filmografie

  • 1981 - Het meisje met het rode haar - Judith
  • 1984 - Gebroken Spiegels - Diane
  • 1989 - Ongedaan Gedaan - Diane
  • 1995 - Filmpje! - Gill
  • 1996 - Laagland - Ellen
  • 2000 - Baantjer: De Cock en de zaak Vledder - Karin van Wessel
  • 2001 - All Stars (televisieserie): Blinde Homo! - Moeder scheidsrechter
  • 2001 - Minoes - Hoofdredacteur Killendoornse Courant
  • 2005 - Baantjer (televisieserie): De Cock en de kroongetuige - Sacha van der Ploeg
  • 2005 - Kleine Pauze - Titia Uitenbroek
  • 2005 - Vuurzee - Josje Aslan-De Beus (2005-2006)
  • 2005 - Keyzer & De Boer Advocaten - Marietta Klein (2005-2007)
  • 2006 - IC (televisieserie): Kwaliteit van leven - Saskia Zuidema
  • 2007 - Zadelpijn (film) - Nina
  • 2007 - Alles is Liefde (film) - Jutta Horvath
  • 2008 - S1NGLE - Verkoopster (2008-2010)
  • 2009 - 't Vrije Schaep - Jacqueline Withof
  • 2009 - Vuurzee II - Josje Aslan-De Beus
  • 2011 - 't Spaanse Schaep - Jacqueline Withof

Externe Links

Bronnen