De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Pieter Tiddens (1956) is een Nederlandse acteur en cabaretier. Hij was winnaar van de Pisuisse-prijs 1980 als beste leerling van de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam; hij slaagde er in 1983. Hij werkte in de afgelopen jaren als cabaretier, acteur, schrijver, componist en regisseur (op de Academie voor Kleinkunst: "Ooit een normaal mens ontmoet?", "Tijdelijk verblijven" en "Ik is de buurman") en richtte in 1981 de groep The Dutchies op, die tot nu toe vier programma's maakte. Hij filmde met Jango Edwards ("What's the Beef Rodo", 1981) en Eddie Constantine ("Eddie", 1981) en werkte mee aan de in opdracht van de AMRO bank gemaakte film "Van huis".

[Pieter Tiddens]] heeft zich al sinds zijn opleiding aan de kleinkunst-akademie bezig gehouden met cabaret en jeugdtheater. Sinds 2005 combineert hij de twee officieel, eigenlijk deed hij dat altijd al. Hij is vaak in de prijzen gevallen en heeft al veel lof gekregen voor zijn voorstellingen. Maar dat is geen reden voor hem geweest om dingen nog eens een keer dunnetjes over te doen. Hij is altijd op zoek naar … Ja naar wat eigenlijk. Naar dingen die hij zelf nog niet gezien heeft in het theater.

Met zijn familievoorstellingen wil hij graag, zoals dat zo mooi wordt gezegd, ‘poort naar het theater zijn’. Hij wil graag echte theaterervaringen maken en zo mensen die er nog niet zo aan gewend zijn enthousiast maken voor theater. Hij maakt gebruik van alle theatrale middelen. Spel, muziek en decor. Daarbij is ‘Eigen Werk’ (de naam van de stichting die de voorstellingen produceert) belangrijk voor de stijl. Computer speelt altijd een grote rol waarbij de nadruk ligt op wat je zelf met zo’n apparaat kunt maken. Pieter is een echte kleinkunstenaar. Hij houdt zich met alle disciplines bezig. Van Productie tot ballet dansen en alles wat daar tussen in ligt.

De voorstellingen gaan over kinderen. Daarbij komt steeds meer de nadruk te liggen op familie. Veel gehoord commentaar op de voorstellingen is dat volwassenen verbaasd zijn over hoe leuk ze het zelf vinden. De persoonlijke betrokkenheid van de makers maakt dat het echt spannend is wat er op het toneel gebeurd. Grappig en ook ontroerend. Tegenwoordig zijn het met recht voorstellingen voor kinderen, over kinderen en door kinderen en hun verzorgers.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: [[Category:Uitvoerende Pieter Tiddens|Alle voorstellingen van Pieter Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen