Judith de Rijke
Naam | Judith de Rijke |
---|---|
Geboortedatum | 1969 |
Geboorteplaats | Middelburg |
Beroep | Schrijver, Regisseur |
Discipline | Toneel |
Externe databases: | |
VIAF | |
Wikidata |
Biografie
Judith de Rijke (1969) is schrijver en regisseur. Ze studeerde in 1995 af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar afstudeervoorstelling "Fool for Love" (Sam Shepard) regisseerde ze bij de Toneelschuur "De moed om te doden" van Lars Norèn, in Antwerpen "De domkop en de gek" van Thomas Bernhard en bij Het Nationale Toneel "De Gids" van Botho Strauss. Het was de Toneelschuur die haar voor het eerst de opdracht gaf een stuk te schrijven. Dat werd "De Zeeuwse Paloma" dat daar onder haar eigen regie werd uitgebracht.
Voor de grote zaal regisseerde ze "Figuranten" in een toneelbewerking van Arnon Grunberg en "Never land" met onder meer Olga Zuiderhoek en Saskia Temmink. Vervolgens schreef en regisseerde ze "Pens", een locatievoorstelling gesitueerd in een vervallen bollenschuur in Sassenheim. Voor Tryater regisseerde ze "De Ingebeelde Zieke" in het Fries en voor Tryater en het Terschellinger Oerolfestival maakte ze met acteurs uit acht verschillende minderheidstaalgebieden een internationale locatievoorstelling "Salted, how they drank and kept on drinking." Als vervolg daarop schreef en regisseerde ze in 2005 "Saltshakers", dat zowel op het Oerolfestival als het TRNFest van Ljubljana (Slovenië) werd opgevoerd.
Bij HETPALEIS in Antwerpen werkte ze een jaar als 'artist-in-residence' en regisseerde daar onder meer haar eigen stuk "Het Vissekind, een hoekig polderdrama" en "Er was eens en het bleef komen.." van Gerda Dendooven. Verder regisseerde ze daar haar eerste muziektheatervoorstelling "Kale Koppen" naar het kinderboek van Jan Blokker.
Voor Hummelinck & Stuurman schreef ze "Zout" naar Benoîte Groults bestseller 'Zout op mijn huid', dat in haar eigen regie werd uitgebracht bij het NNT in Groningen.
In 2004 jaar kwam bij Uitgeverij IT&FB (International Theatre & Film Books) een bundel uit met haar verzameld werk. De contouren van haar tegendraadse schrijfstijl zijn daarin duidelijk zichtbaar. Het stuk "De Zeeuwse Paloma" toont een familie wonend onder een vuurtoren, het verlangen naar elders is er allesoverheersend. In "Het Vissekind, een hoekig polderdrama" (shortlist Taalunie Toneelschrijfprijs 1999) wrikt de jongste zus Anna aan de familieverhoudingen. In "Pens", gesitueerd in een vervallen bollenschuur, is een hele familie op de vlucht voor de hete adem van dode Lilly. "Zout" schetst in achttien ontmoetingen de erotische liefde tussen een intellectuele vrouw en een vissersman. In het muziektheaterstuk "Kale Koppen" (naar het kinderboek van Jan Blokker) trachten Tanja en Martijn te ontsnappen aan de greep van een meedogenloos gezinsvervangend tehuis. Deze bundel is ingeleid door Janine Brogt.
Judith de Rijke heeft een sterke voorkeur voor stukken die diep in de aarde zijn geworteld. Ze schrijft en regisseert met muzikaliteit en gebruikt sterke en gedurfde beelden. In haar stukken figureren vaak disfunctionele families, vaak met lichamelijke gebreken, en altijd met een vleug absurditeit. Haar karakters zijn gevangen tussen extreme gevoeligheid en primitieve driften. Ondanks soms grote symboliek -de veelheid van bloed, messen en fysieke deformaties- zijn haar stukken humorvol, herkenbaar en vol mededogen.
Theater CV
Judith de Rijke heeft bijgedragen aan 27 productie(s).
Judith de Rijke heeft gewerkt in de volgende functies:
- Bewerking - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Judith de Rijke heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Trivia
In 2004 richtte Judith de Rijke samen met dramaturg Judith Wendel 'Zoutwerken' op, een productiekern waarin ze hun eigen voorstellingen produceren. Zoutwerken produceerde voor het Oerolfestival 2005 "Saltshakers" met een internationale cast, die ook in het buitenland werd gespeeld. Verder was Zoutwerken onderdeel van het Janusproject (Leeds, Graz) en werd "Pens" vertaald in het Duits (Pänsen) en Engels (Tripe).
Externe Links
Bronnen