De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wuivend graan 121643.jpg


Titus Muizelaar en Kees Hulst in Wuivend graan, 2007. Foto: Ben van Duin.

NaamTitus Muizelaar
Volledige naamMaarten Maria (Titus) Muizelaar
Geboren8 mei 1949
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Titus Muizelaar (1949) is een Nederlands acteur en regisseur. In 1984 won hij de Arlecchino voor beste acteur in het stuk Über die Dörfer van zijn eigen theatergroep Maatschappij Discordia. Ook is hij veel te zien in verschillende tv-series. Tevens is hij enige tijd gedeeld artistiek leider geweest bij Toneelgroep Amsterdam, samen met Gerardjan Rijnders en werd hij later directielid. Thans is hij freelance acteur.

Na zijn onvoltooide opleiding aan de Toneelacademie Maastricht in 1971, waarvan hij wordt weggestuurd, speelt Titus Muizelaar bij verschillende theatergroepen. In 1983 richt hij samen met Jan Joris Lamers de theatergroep Maatschappij Discordia. Met één van hun eerste stukken, Über die Dörfer, wint Titus Muizelaar direct een Arlecchino. Na twee jaar verlaat hij Discordia weer en werkt hij verder als freelance-acteur.

In 1987 wordt hij door Gerardjan Rijnders gevraagd te komen spelen voor de pas opgerichte Toneelgroep Amsterdam. Maar hij besluit weer verder te gaan met Discordia en speelt af en toe mee met de Toneelgroep Amsterdam totdat hij in 1992 gedeeld artistiek leider wordt van de Toneelgroep Amsterdam, samen met Gerardjan Rijnders. In 1995 treedt hij te tot de directie van de toneelgroep en is hij de initiator van de Toneelfabriek. Vanaf 2000 trekt hij zich terug als artistiek leider ten behoeve van Ivo van Hove, hij blijft acteren en wordt de vertegenwoordiger van de acteurs bij de directie. In 2004 vertrekt hij bij de Toneelgroep Amsterdam om na een kort uitstapje bij het Toneelhuis Antwerpen weer als freelance-acteur verder te gaan.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Video

Titus Muizelaar in Liefhebber van Gerardjan Rijnders. Toneelgroep Amsterdam, 1992. Collectie TIN.

Film/TV

Zie Overzicht Film en TV

Trivia

  • Titus Muizelaar was getrouwd met dramaturge Dirkje Houtman en heeft twee zoons.
  • Hij heeft jarenlang een relatie gehad met de actrice Lineke Rijxman.
  • Titus Muizelaar heeft nu een relatie met actrice en regisseuse Adelheid Roosen.

Bronnen