Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater aan het Spui, Den Haag
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ArchitectHerman Hertzberger
Bouwjaar1993
Openingsdatum6 maart 1993
OpeningsvoorstellingMiau - Theater aan het Spui - 1993-03-11
 Website


Theater aan het Spui: een Complex met theaters

Op 6 maart 1993 werd aan het Spui 187 in Den Haag een groot complex, ontworpen door architect Herman Hertzberger, geopend waarin opgenomen het Theater aan het Spui, woningen, bedrijfsruimte, enkele culturele instellingen, een restaurant en café, filmhuis. Het theater werd geopend met Miau, een eigen productie van Guusje Eijbers. In 2003 werd het theater en het filmhuis met een nieuwe doorgang aan elkaar verbonden.

Theater aan het Spui heeft de beschikking over drie zalen, allen met een vlakke vloer, twee binnen het complex, een aan de Constant Rebequeplein 20a elders in de stad. De grote zaal heeft een capaciteit van 360 plaatsen en een variabel speelvlak van 217 m2, de kleine zaal heeft 170 plaatsen en een variabel speelvlak van 98m2. De zaal elders heeft 80 plaatsen op een vaste tribune en een speelvlak van 72m2. Er wordt voornamelijk toneel en dans geprogrammeerd.

Het interieur is functioneel met golfplaten wanden en zichtbare buizen etc. Buiten is er een gevel met veel beton en aluminium.

Het Theater aan het Spui is de opvolger van het HOT en Theater aan de Haven, zie voor beide theaters elders. Per 1 januari 2017 fuseerde het theater met de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel en NTjong onder de verzamelnaam Het Nationaal Theater.

Premieres

Een alfabetische overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht in dit theater onder de naam Theater aan het Spui, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007