De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

L espace bizarre 179935.jpg


Marjorie Bostin (links) in "L'espace bizarre" 1992. Foto: Clemens Boon

NaamMarjorie Boston
Geboren1964
BeroepActeur, Auteur, Regisseur, Artistiek Leider
VVLogohome.jpg


Marjorie Boston (Suriname, 1964) is een Surinaams-Nederlandse actrice, auteur, regisseur en artistiek leider.

Biografie

Marjorie Boston (Suriname 1964), theatermaker. Marjorie Boston studeerde in 1989 af aan de mimeopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Boston werkte zowel met gevestigde Nederlandse toneelgezelschappen als kleinere experimentele groepen. Boston speelde ook mee in diverse televisieproducties zoals in Domburg (1996), een zesdelige tv-serie over een Surinaamse familie.

In 1993 richtte ze samen met haar partner Maarten van Hinte theatergroep Made in da Shade op. Made in da Shade maakte ‘urban theatre’; theater gebaseerd op de, in Nederland multiculturele, jongerencultuur in de grote steden. In 2007 werd Boston artistiek directeur van MC (Theater). MC is een fusie van Made in da Shade en het productiehuis Cosmic Theater. De letters MC staan onder meer voor een begrip uit de hip hop cultuur: master of ceremonies, de spreekstalmeester. MC wil als een spreekstalmeester de uiteenlopende kunstsoorten tot een organisch geheel smeden. MC doet dit door multidisciplinaire kringen rond de theatermakers te vormen waarin het gebruik van rap, dans, tekst, soundtrack en internet leiden tot een totaalconcept dat het verhaal van de makers versterkt. MC biedt door deze werkwijze bovendien een platform voor beginnend creatief talent zowel in het theater als in de muziek.

Choreografe Alida Dors, acteur Jeffrey Spalburg, scenarioschrijver Jenny Mijnhijmer en muzikant Brian Elstak zijn talenten die voort zijn gekomen uit Made in da Shade en in het MC Theater tot wasdom zijn gekomen. In 2010 maakte Boston BH voor MC, een toneelstuk over de relatie van de vrouw met haar lichaam in een maatschappij waar het behouden van een jong uiterlijk met behulp van plastische chirurgie steeds meer gebruikelijk wordt.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen van actrice Marjorie Boston zie: Alle voorstellingen van Marjorie Boston

Voor een overzicht van alle regies van Marjorie Boston zie: Regie Marjorie Boston

Voor een overzicht van alle voorstellingen van auteur Marjorie Boston zie: Auteur Marjorie Boston

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen