De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Toneelgroep Oostpool

Unknown.png

NaamToneelgroep Oostpool
DisciplineToneel
 Website
Logo Toneelgroep Oostpool .fc.jpg

Toneelgroep Oostpool is sinds het jaar 2000 onder deze naam een groot, nationaal theatergezelschap. In 2013 bestond het zestig jaar, wanneer men de voorgangers Toneelgroep Theater en Theater van het Oosten meerekent.

Sinds 1 augustus 2012 staat het gezelschap onder artistieke directie van regisseur Marcus Azzini. Ruud van Meijel is zakelijk directeur. Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot, Joeri Vos en Timothy de Gilde vormen met Marcus Azzini het artistieke team. Samen met acteurs en ontwerpers, die als vaste gasten verbonden zijn aan het gezelschap, creëren zij levendig theater dat via interactie met de toeschouwer aanzet tot reflectie op de samenleving en die stimuleert.

Toneelgroep Oostpool wil een breed publiek aanspreken en vooral jonge mensen voor theater interesseren. Het speelt in het hele land in schouwburgen, in vlakke-vloertheaters, op (zomer)festivals, op locatie, op scholen en vooral ook in het eigen theater ‘Huis Oostpool’ in Arnhem. Daar wordt ook kantoor gehouden en gerepeteerd. Per jaar maakt het gezelschap een tiental theaterproducties waarvan het zo’n vierhonderd uitvoeringen geeft. Daar bovenop organiseert het een kleine honderd activiteiten op het gebied van educatie, participatie en talentontwikkeling.

Toneelgroep Oostpool werkt ook samen met diverse andere theaterorganisaties om te komen tot bijzondere en specifieke voorstellingen. In de afgelopen jaren was daarvan sprake met Theater Sonnevanck, met het dansgezelschap Introdans en de Theatervooropleiding Oost, waarmee het gezelschap in 2013 samen met Arnhemse partners uit het onderwijs en de kunsten is gestart.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die dit gezelschap in première heeft gebracht, al of niet in samenwerkingen met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Zie voor de overzichten van premières van de voorgangers van dit gezelschap aldaar: Toneelgroep Theater en Theater van het Oosten.

Bronnen