Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Jacques Offenbach, geboren als J (1819 - 1880) was een Franse componist en cellist van Duits-Joodse afkomst. Hij geldt als een van de scheppers van de operette (een Duitse term die hijzelf nooit gebruikte). Maar hij heeft ook een opera geschreven, die nog steeds repertoire houdt: Les contes d'Hoffmann. Het werd zijn zwanenzang, die bij zijn overlijden nog onvoltooid was.

Tot 1848

Jakob Offenbach was de op een na oudste zoon van de joodse kantor Isaac Juda Offenbach. Zijn vader had de familienaam Eberst laten veranderen in Offenbach (hij kwam uit Offenbach am Main). Hij leerde eerst viool en later cello te spelen; met zijn zus Isabella (piano) en broer Julius (viool) vormde hij een trio dat optrad in logementen. In 1833 liet zijn vader hem met zijn broer Julius naar Parijs gaan. Hoe jong hij toen ook was, hij werd toegelaten op het vak violoncello aan het Parijse Conservatoire national supérieur de musique, maar in 1834 heeft hij (wellicht uit geldgebrek) de studie gestaakt. Na allerlei baantjes (met zijn broer trad hij op als het duo Jacques en Jules) werd hij cellist bij verschillende van de boulevardtheaters in Parijs en uiteindelijk de Opéra-Comique . Via Friedrich von Flotow - met wie hij samen stukken componeerde en uitvoerde - kreeg hij toegang tot de Parijse salons. Hij bouwde een naam op als virtuoos cellist en trad in de jaren veertig op met pianisten als Anton Rubinstein en Franz Liszt in Parijs en Keulen. In 1844 bekeerde hij zich tot het katholicisme en huwde hij met Herminie d'Alcain (zij zouden vier dochters krijgen). In Londen heeft hij in 1844 samen met Joseph Joachim en Felix Mendelssohn Bartholdy als pianotrio opgetreden. Tijdens de Februarirevolutie (1848) in Frankrijk week hij kortstondig uit naar Duitsland.

Na 1849

In 1849 werd hij kapelmeester aan het Théâtre français, waar hij de muziek schreef en verzorgde bij de uitgevoerde toneelstukken. Zijn venijnige teksten en muziek vielen niet altijd even goed. Het tij keerde tijdens de Wereldtentoonstelling van 1855, toen hij (in navolging van de Folies-Nouvelles van Hervé een theater opende onder de naam Bouffes Parisiens aan de Champs-Élysées. Na enkele omzwervingen kwam hij terecht in het grotere (en misschien belangrijker: beter te verwarmen!) theater Salle Choiseul met 900 zitplaatsen. Dit was het begin van een succesvolle operettecarrière. Aanvankelijk had hij slechts toestemming voor korte eenakters met twee of drie (solistische) rollen. In 1858 werden evenwel de restricties verruimd, waarna hij zijn eerste avondvullende werk schreef: Orphée aux Enfers. Met zijn “musiquettes” parodieerde Offenbach - op hilarische wijze en vol politieke toespelingen – de bombast van de Grand-Opera van Giacomo Meyerbeer. Hij had veel succes met zijn theater maar moest desondanks soms wegens schuldeisers uitwijken naar het buitenland. Een drie-akter (“Barkouf”) in de Opera Comique resulteerde ook niet in meer respect in die kringen. Op een door hem in 1856 uitgeschreven prijsvraag reageerden veel jonge componisten; de eerste prijs ging naar Georges Bizet.

Na 1860

In 1860 naturaliseerde hij tot Fransman en in 1861 kreeg hij het Légion d’honneur. In 1862 nam hij ontslag bij de “Bouffes”; hij bleef desondanks met name voor dat theater componeren. Hij beleefde in Parijs het hoogtepunt van zijn succes met La belle Hélène(1864), en zijn operettes werden in Londen en Wenen uitgevoerd. La vie parisienne (1866), La Grande-Duchesse de Gérolstein (1867), La Périchole (1868) en Les Brigands (1869) behoren tot de bekendste.

Na 1870

De Frans-Duitse Oorlog (1870) markeerde een omslag. Offenbach was erg gehecht aan zijn nieuwe vaderland Frankrijk. In de Duitse pers gold hij als een verrader, terwijl de Franse pers in hem juist een agent van Bismarck zag. Hij moest zijn familie in veiligheid brengen in Spanje. Terug in Parijs bleken zijn operettes niet langer in de smaak te vallen. Zijn specialiteit "van het koningschap een farce en van het leger een grap maken", dat was wat Napoleon III ondermijnd had, en daarmee had – in het publieke gevoelen - Offenbach meegeholpen bij de val van diens regering. Dat het kan verkeren bleek overigens enkele jaren later, toen hij door de politie werd lastiggevallen juist omdat hij te trouw zou zijn geweest aan de keizer. 1875 was het dieptepunt. Offenbach ging bankroet. In 1876 maakte hij, om zijn grote verliezen wat te compenseren, een zeer succesvolle tour naar de Verenigde Staten ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling bij het honderdjarig bestaan van de Verenigde Staten: veertig concerten en ook uitvoeringen van twee van zijn operettes. Successen die ook in Parijs zich nog even voortzetten.

Vanaf 1877 was hij voornamelijk bezig met zijn opera Les contes d'Hoffmann. Het jaar 1880 bracht hij werkend aan de partituur door in het Pavillion Henri IV in St Germain-en-Laye. In september van dat jaar moest hij wegens verslechtering van zijn gezondheid terug naar Parijs. Er werd al gerepeteerd maar op 5 oktober 1880 overleed hij. Onvoltooide partituren zijn - op verzoek van de familie – voltooid door Léo Delibes (Belle Lurette en Ernest Guiraud (Les contes d'Hoffmann). Hij werd begraven op Montmartre.

Muziek en waardering

Zijn "operettes" lijken nauwelijks op de operette zoals men die in Duitsland kent van bijvoorbeeld Franz Lehár of Johann Strauss jr. Men kan deze stukken (zoals Karl Kraus deed) "Offenbachiaden" noemen: deze vorm is specifiek voor Offenbach. Het gaat bij Offenbach steeds om vlotte, goed in het gehoor liggende muziek met een handeling die veelal op satire berust, vol toespelingen op zeden, gewoonten en personen uit het Tweede Keizerrijk onder Napoleon III. Onnavolgbaar zijn zijn karikaturen van militairen en Duitsers.

Deze vorm van operette was alleen mogelijk omdat de napoleontische regering van het Tweede Keizerrijk deze duldde. De regering die bij Offenbach de stoutmoedigste sociale satire duldde, sleepte Charles Baudelaire en Gustave Flaubert voor het gerecht. Maar in deze periode tussen de Parijse Wereldtentoonstellingen van 1855 en 1867 zat de zaal vol met publiek dat hoe dan ook loyaal aan de regering was.

Hij werkte in zijn succesvolste producties samen met Meilhac en Halévy als librettist. Hortense Schneider werd in 1855 door Offenbach als jonge sopraan ontdekt, en had steeds de hoofdrol.

Toch staat voorop het enorme gevoel voor theater en voor wat in de lucht hing en het gemak waarmee hij toespelingen maakte op de actualiteit. Gebruikte stijleffecten waren meestal niet al te subtiel. Satire ontstond vaak door bij teksten een qua sfeer volstrekt andersoortige muziek te kiezen, persiflage op bekende opera-aria's, rollen voor dieren (Barkouf), op muziek zetten van brabbeltaal (Ba-ta-clan). Een voorbeeld van absurde ongepastheid is de cancan in La Belle Hélène die hij door de goden op de Olympus laat dansen; de term "la vile séducteur" (de gemene verleider) krijgt een uiterst verheven walsmelodie; de volkomen banale tekst "l'homme à la pomme" vormt de tekstuele basis voor een uitvoerig opera-ensemble.

Door zijn collegae werd hij wisselend beoordeeld. Men vond het Franse theater wel erg ondeugend en oppervlakkig. Wagner (die door Offenbach op de hak genomen was in "Le carnaval des revues") kende Offenbach de "warmte van een mesthoop" toe, alhoewel hij dat later dat toch wat nuanceerde. Uiteindelijk is het toch vooral de opera Les contes d'Hoffmann die repertoire heeft gehouden en zelfs een van de populairste Franse opera's is.

Zijn bekendste zelfstandig uitgevoerde nummers zijn de Cancan uit de Orphée aux enfers en de Barcarole uit Les contes d'Hoffmann.

Theaterwerken

Onderstaande lijst van 100 bekende composities voor theater is afkomstig van het lemma Offenbach, Jacques door Andrew Lamb, in 'The New Grove Dictionary of Opera', ed. Stanley Sadie (London, 1992) ISBN 0-333-73432-7. Er zijn verschillen in telling mogelijk doordat er vaak verschillende versies van een werk - soms onder verschillende titels - bestaan. Ook is niet altijd duidelijk of een werk door Offenbach is gecomponeerd, gedeeltelijk gecomponeerd of alleen op het toneel gebracht.

grafbeeld Montmartre


Jacques Offenbach heeft bijgedragen aan 241 productie(s).

Jacques Offenbach heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Jacques Offenbach heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Les deux aveugles Auteur (schrijver libretto, scenario) Zomer-Theater Tivoli 1865/1866 25 mei 1866
De twee blinden (Les deux Aveugles) Auteur (schrijver libretto, scenario) Nederlandsch Operette Gezelschap 1868/1869 5 september 1868
Hoffmanns Erzählungen Auteur (schrijver libretto, scenario) Opera Forum 1984/1985 2 januari 1985 Peter Kertz
Orpheus in de onderwereld Auteur (schrijver libretto, scenario) Deutsches Tourneetheater München 1985/1986 21 januari 1986 Kurt Rosler
Un mari à la porte Auteur (schrijver libretto, scenario) Conservatorium van Amsterdam 1999/2000 9 juni 2000 Cynthia Buchan
La vie parisienne Auteur (schrijver libretto, scenario) Nederlands Operette Theater 2006/2007 22 oktober 2006 Eddy Habbema
Samson de Smokkelaar Muziek Gezelschap J.E. Duport & Co 1859/1860 19 december 1859
Tromb-al-ca-zar ou les criminels dramatiques Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1861/1862 1 oktober 1861
Une nuit blanche Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1861/1862 10 oktober 1861
Orpheus in der Unterwelt Muziek Gebroeders van Lier 1861/1862 15 februari 1862
Monsieur Choufleury, restera chez lui le.... Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 18 augustus 1862
Maitre Fortunio Muziek Bouffes Parisiens onder bestuur van den Heer Varney 1862/1863 18 augustus 1862
Le Pont des soupirs Muziek Tjasink & Peters Roobol 1862/1863 19 augustus 1862
Le 66 Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 20 augustus 1862
La bonne d'enfant Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 21 augustus 1862
Le violoneux Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 21 augustus 1862
Une demoiselle en loterie Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 21 augustus 1862
Orphée aux enfers Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 23 augustus 1862
Un dejeuner de Pierrots Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 27 augustus 1862
Le voyage de Mrs. Dunanan, pere et fils Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 28 augustus 1862
Mesdames de la halle Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 29 augustus 1862
Daphnis et Chloé Muziek Théâtre des Bouffes Parisiens 1862/1863 29 augustus 1862
Die Verlobung bei der Laterne Muziek Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 1862/1863 2 oktober 1862
Orpheus in de benedenwereld Muziek Gezelschap J. Ed de Vries 1864/1865 21 maart 1865
La nuit blanche Muziek Zomer-Theater Tivoli 1865/1866 6 augustus 1865
Die Verlobung bei der Laterne Muziek Gezelschap Salon des Variétés in de Nes (Hubert Sauvlet) 1865/1866 6 september 1865
No. 66 Muziek Gezelschap Salon des Variétés 1865/1866 24 februari 1866
Orpheus in het schimmenrijk Muziek Boas Gezelschap 1865/1866 3 mei 1866
No 66 (Le 66) Muziek Gezelschap Salon des Variétés in de Nes (Hubert Sauvlet) 1866/1867 1 september 1866
Die Troubadours oder die Strassen-Musikanten Muziek Hoogduitsche Theater 1866/1867 8 september 1866
La belle Helène Muziek Koninklijke Opera o.l.v. Jahn en Faubel 1866/1867 31 december 1866 Dhr. Leblanc
Die Zaubergeige oder Martin der Geiger Muziek Hoogduitsch Theater 1866/1867 3 april 1867
La rose de Saint Flour Muziek Zomer-Theater Tivoli 1866/1867 28 mei 1867
Mr. Choufleuri restera chez lui le... Muziek Zomer-Theater Tivoli 1866/1867 29 juni 1867
Orpheus in der Unterwelt Muziek Gezelschap Salon des Variétés 1867/1868 27 oktober 1867
Orpheus in der Unterwelt Muziek Gebroeders van Lier 1867/1868 13 november 1867
La grande duchesse de Gérolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1867/1868 2 december 1867
Orpheus in der Unterwelt Muziek Tournee Fichtelberger 1867/1868 7 december 1867
La Grande Duchesse de Gerolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1867/1868 7 december 1867 Dhr. Beckers
Orpheus in de benedenwereld Muziek Albregt & Van Ollefen 1867/1868 19 januari 1868
Barbe-Bleue Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1867/1868 17 maart 1868 Dhr. Beckers
Pariser Leben (La vie Parisienne) Muziek Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 1867/1868 5 april 1868
Pariser Leben Muziek Gebroeders van Lier 1867/1868 5 april 1868 Isouard van Lier
Mr. Choufleuri restera chez lui le... Muziek Zomer-Theater Tivoli 1867/1868 26 mei 1868
Het leven te Parijs (La vie Parisienne) Muziek Boas Gezelschap 1867/1868 16 juni 1868
Le mari à la porte Muziek Zomer-Theater Tivoli 1867/1868 22 juli 1868
De verloving bij lantarens Muziek Nederlandsch Operette Gezelschap 1868/1869 5 september 1868
Die schöne Helena Muziek Gebroeders van Lier 1868/1869 3 oktober 1868 Isouard van Lier
La chatte métamorphosée en femme Muziek Zomer-Theater Tivoli 1868/1869 10 oktober 1868
Das Mädchen von Elizondo Muziek Gebroeders van Lier 1868/1869 19 januari 1869 Isouard van Lier
Lischen et Fritzchen Muziek Gezelschap van Tivoli Schouwburg 1868/1869 30 januari 1869
Blaubart Muziek Gebroeders van Lier 1868/1869 26 februari 1869 Isouard van Lier
Pariser Leben (La vie Parisienne) Muziek Van Lier's Zomertheater 1868/1869 17 juni 1869
Orpheus in der Unterwelt Muziek Gebroeders van Lier 1868/1869 20 juli 1869 Isouard van Lier
De kruk van Asmodée of De stoom-vlieg-vélocipède van den duivel Muziek Gezelschap Louis Bouwmeester & Co 1869/1870 14 september 1869
Grossherzogin von Gerolstein (La grandduchesse de Gérolstein) Muziek Gebroeders van Lier 1869/1870 12 oktober 1869
La princesse de Trébizonde Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1869/1870 14 maart 1870
La rose de St. Flour Muziek Zomer-Theater Tivoli 1869/1870 13 juni 1870
La grande duchesse de Gérolstein Muziek Gebroeders van Lier 1871/1872 27 juni 1872
De kindermeid Muziek Theatre Tivoli o.l.v. Henri Morriën sr. 1872/1873 4 januari 1873
Het Parijzer leven Muziek Judels en Louis Bouwmeester Gezelschap Boas 1873/1874 26 januari 1874
Genoveva van Braband Muziek Theatre Tivoli o.l.v. Henri Morriën sr. 1874/1875 27 oktober 1874
Grande duchesse de Gérolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1874/1875 5 december 1874
Bibletto-Bibletta Muziek Theatre Tivoli o.l.v. Henri Morriën sr. 1874/1875 13 januari 1875
De Kindermeid Muziek Gezelschappen C.P.T. Bigot 1874/1875 29 mei 1875
De twee weduwnaars Muziek Gezelschappen C.P.T. Bigot 1874/1875 3 juni 1875
Pariser Leben Muziek Gebroeders van Lier 1875/1876 31 december 1875 Dhr. Glesinger
De reis naar de maan Muziek Prot & Kistemaker 1876/1877 9 september 1876
Oom Goudmans, of wie zal de dochter krijgen??? Muziek W. Pierre de Boer 1877/1878 9 september 1877
Pariser Leben (La vie Parisienne) Muziek Gebroeders van Lier 1878/1879 30 oktober 1878 A. Weigelt
Madame l'Archiduc Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1878/1879 16 februari 1879
Schönröschen Muziek Gebroeders van Lier 1878/1879 8 maart 1879 A. Weigelt
Die Grossherzogin von Gerolstein Muziek Gebroeders van Lier 1878/1879 2 april 1879 A. Weigelt
Orpheus in der Unterwelt Muziek Gebroeders van Lier 1879/1880 18 november 1879 Dhr. Weigelt
Fortunio's lied Muziek Gebroeders van Lier 1879/1880 10 februari 1880
Pariser Leben (La vie Parisienne) Muziek Gebroeders van Lier 1879/1880 16 maart 1880
Larose pompon Muziek Gebroeders van Lier 1879/1880 22 april 1880
Die Prinzessin von Trapezunt Muziek Gebroeders van Lier 1879/1880 27 april 1880
Lischen et Fritzchen Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1880/1881 10 september 1880
La rose de St. Flour Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1880/1881 11 oktober 1880
Tromb-al-ca-zar ou les criminels dramatiques Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1880/1881 21 oktober 1880
Die Zaubergeige Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 3 februari 1881
Die Verlobung bei der Laterne Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 7 februari 1881
Pariser Leben Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 12 februari 1881
Die Insel Tulipatan Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 28 maart 1881
Die Schönen Weiber von Georgiën Muziek Gebroeders van Lier 1880/1881 26 april 1881
La fille du Tambour-Major Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1882/1883 9 oktober 1882
Pariser Leben Muziek Wiener Operetten Gesellschaft o.l.v. Sigmund Lautenburg 1883/1884 16 januari 1884
Die schöne Helene Muziek Cölner Wilhelm Theater 1884/1885 25 november 1884
't Leven te Parijs Muziek Gezelschap Prot en Zn. 1884/1885 22 januari 1885
La Grande Duchesse de Gérolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1884/1885 31 januari 1885
Les contes d'Hoffmann Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1885/1886 27 februari 1886
Robinson Crusoë Muziek Gezelschap Prot en Zn. 1889/1890 23 november 1889 Gustave Prot jr.
La grande-duchesse de Gérolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1889/1890 30 november 1889 Beauce de Winter
La belle Hélène Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1889/1890 20 maart 1890 Beauce de Winter
Les contes d'Hoffmann Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1889/1890 10 april 1890 Beauce de Winter
Le mariage aux lanternes Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1889/1890 8 mei 1890
Bagatelle Muziek Gezelschap Prot en Zn. 1890/1891 6 december 1890
Parijzer Leven (Pariser Leben) Muziek Oostenrijksche Operetten- en Ballet Gezelschap 1891/1892 17 februari 1892
Lischen en Fritzchen Muziek Gezelschap Kiehl & Kelly 22 juli 1894
De oude vioolspeler Muziek Gezelschap Kiehl & Kelly 1894/1895 5 augustus 1894
Zes en zestig Muziek Gezelschap Kiehl & Kelly 1894/1895 6 augustus 1894
De oude vioolspeler Muziek Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1894/1895 14 september 1894
Het Leven te Parijs Muziek Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1894/1895 7 maart 1895
De reis naar de maan Muziek Operetten-Gezelschap o.l.v. Kreeft & Buderman 1895/1896 7 september 1895 August Kiehl
La fille du Tambour-Major Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1898/1899 14 april 1898
La grande duchesse de Gérolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1898/1899 8 oktober 1898
La belle Hélène Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1898/1899 7 januari 1899
De dochter van den Tamboer-Majoor Muziek Amsterdamsch Operetten-Gezelschap 1898/1899 12 mei 1899 August Kiehl
Orpheus in de onderwereld Muziek Amsterdamsch Operetten-Gezelschap 1899/1900 2 september 1899
Orphée aux enfers Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1899/1900 28 december 1899
De dochter van den tamboer-majoor Muziek Afdeling Opera Amsterdamsch Lyrisch Tooneel 1901/1902 31 maart 1902 Henri Engelen
De groothertogin van Gerolstein Muziek Afdeling Opera Amsterdamsch Lyrisch Tooneel 1901/1902 19 mei 1902 Henri Engelen
Hoffmann's vertellingen Muziek Nederlandsche Opera 1902/1903 2 september 1902 Jacques Coini
La grande Duchesse de Gerolstein Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1902/1903 22 november 1902
Orpheus Muziek Rembrandt Theater (Amsterdam) 1903/1904 16 december 1903 Leo Levin
De verloving bij lantaarns Muziek De Nederlandsche Opera 1903/1904 18 december 1903 Herman Schwab
De dochter van den Tamboer-Majoor Muziek Nederlandsch Operette Gezelschap 1904/1905 18 september 1904 Alexander Saalborn, Ko Rentmeester
De dochter van den tamboer-majoor Muziek Amsterdam Stadsschouwburg 1906/1907 26 februari 1907 August Kiehl, J. Rentmeester
Orphée aux enfers Muziek Théâtre Royal Français de la Haye 1907/1908 26 maart 1908
De dochter van den Tamboer-Majoor Muziek N.V. Nederlandsche Opera en Operette 1908/1909 29 mei 1909
Het leven te Parijs (La Vie Parisienne) Muziek N.V. Nederlandsche Opera en Operette 1909/1910 1 juli 1910
Die schöne Helena Muziek Het Duitsche Tooneel 1911/1912 24 november 1911 Max Reinhardt, Hans Werckmeister, Ernst Stern
Orpheus in der Unterwelt Muziek Het Duitsche Tooneel 1911/1912 1 maart 1912 Hans Edmund
Hoffmann's Erzählungen Muziek Wiener Operette van Georg Braun 1911/1912 3 augustus 1912
La Grande Duchesse de Gerolstein Muziek Operette Française Henri Barrié en M.J. de Haan 1913/1914 30 juni 1914
De thuiskomst van Odysseus Muziek Rembrandt Theater (Amsterdam) 1914/1915 20 februari 1915 Henri Engelen
De vertellingen van Hoffmann Muziek Nederlandsche Opera 1915/1916 25 januari 1916 Louis Roberts
Hoffmans vertellingen Muziek Solisten Ensemble van de Nederlandsche Opera o.l.v. Henri Engelen 1916/1917 23 mei 1917 Henri Engelen
Die schöne Helena Muziek Wiener Operette van Georg Braun 1918/1919 17 september 1918
De schoone Helena Muziek Operettegezelschap Max Gabriël 1918/1919 28 maart 1919
Hoffmann's vertellingen Muziek Nationale Opera N.V. 1919/1920 4 oktober 1919 Pierre Versturme
De Dochter van den Tamboer Majoor Muziek De Haghezangers 1923/1924 22 december 1923 Louis Bouwmeester jr.
Madame Favart Muziek Frascati Operette Ensemble 1924/1925 30 augustus 1924 Ko Rentmeester
Programma (z.t.) Muziek Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 1924/1925 15 november 1924
Kittige Kitty Muziek De Speeldoos 1926/1927 4 juni 1927
Orpheus in de onderwereld Muziek Rotterdamsche Opera- en Operettevereeniging 1929/1930 27 november 1929 Jan W.A. Driessen
De dochter van den tamboer majoor Muziek De Haghezangers 1930/1931 14 januari 1931
De dochter van den Tamboer-Majoor Muziek De Haghezangers 1930/1931 14 januari 1931 Louis Bouwmeester jr.
Les contes d'Hoffmann Muziek Wagnervereeniging 1931/1932 26 mei 1932 Johan de Meester jr.
Hoffmann's vertellingen (Hoffmann's Erzählungen) Muziek Stedelijke opera Krefeld 1932/1933 7 december 1932 Karl Heinz Klein
Les contes d'Hoffmann Muziek Wagnervereeniging 1936/1937 3 april 1937 Pierre Chéreau
Les Contes d'Hoffmann (Hoffmann's vertellingen) Muziek Nederlandsche Opera-Stichting 1939/1940 10 januari 1940 Lothar Wallerstein
Les Contes d'Hoffmann (Hoffmann's vertellingen) Muziek Nederlandsche Opera-Stichting 1939/1940 15 januari 1940 Lothar Wallerstein
Les contes d'Hoffmann Muziek Wagnervereeniging 1 februari 1940 Lothar Wallerstein
De dochter van den tamboer majoor Muziek De Operettezangers 1939/1940 1 maart 1940 Johan Boskamp
De dochter van de tamboer-majoor Muziek De Operettezangers 1945/1946 24 november 1945 Johan Boskamp
Hoffmanns vertellingen Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1946/1947 29 april 1947 Abraham van der Vies
Garden Party Muziek Holland Festival 1950/1951 18 juni 1951
Gedanste portretten: Cancan Muziek Scapino Ballet 1956/1957 6 oktober 1956
Kunstenaars op visite Muziek Scapino Ballet 1956/1957 27 december 1956
Broodjes en boeketten Muziek Scapino Ballet 1957/1958 5 oktober 1957
Offenbach in The Underworld Muziek Holland Festival 1957/1958 25 juni 1958
Gaieté parisienne Muziek Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1958/1959 28 april 1959
De leuke Odette Muziek Zuid Nederlandse Opera 1959/1960 27 maart 1960 Jef Baarts
Hoffmanns vertellingen Muziek Stichting De Nederlandse Opera 1961/1962 6 december 1961 Frans Vroons
Hoffmanns vertellingen Muziek Opera Forum 1961/1962 26 december 1961 Paul Pella
Hoffmanns Erzählungen Muziek Städtische Bühnen Münster 1965/1966 18 oktober 1965 Alfred Erich Sistig
Een drukke bruidsnacht Muziek Producent onbekend 1965/1966 8 juni 1966 Frans 't Hoen
Liesje en Fritsje Muziek De Nederlandse Volksopera 1966/1967 2 september 1966
Orpheus in der Unterwelt Muziek Deutsche Oper am Rhein 1967/1968 2 oktober 1967 Reinhard Lehmann
Pepito Muziek Opera Forum 1968/1969 7 november 1968 Jean-Paul Franssens
Orpheus in de onderwereld Muziek Theater Oberhausen 1970/1971 6 oktober 1970 Hannes Tannert
Hoffmanns Erzählungen Muziek De Nederlandse Operastichting 1970/1971 22 juni 1971 Ulrich Brecht
Schoon zijn vader 't haar verbood Muziek C.O.C. 1971/1972 27 november 1971 Sieto Hoving, Detlev Pols
De verloving onder de stallantaarns Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1972/1973 10 december 1972 Jan Bouws
Hoffmanns vertellingen Muziek Opera Forum 1973/1974 14 september 1973 Karl-Heinz Krahl
Die beiden Blinden Muziek Opera Forum 1974/1975 30 oktober 1974 Franz Strohmer
Orpheus in de onderwereld Muziek De Nederlandse Operastichting 1974/1975 13 juni 1975 Götz Friedrich
La vie parisienne Muziek De Nederlandse Operastichting 1978/1979 16 november 1978 Lotfi Mansouri, Guus Oster
Pepito Muziek Lyrische Komedie 1979/1980 18 september 1979 Hendrik Bonneur
Bagatelle Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1980/1981 26 september 1980 Jan Bouws
Een slapeloze nacht Muziek Lyrische Komedie 1982/1983 31 oktober 1982 Luc van Mello
Hoffmanns Erzählungen Muziek De Nederlandse Opera 1983/1984 7 oktober 1983 Ulrich Brecht
La vie Parisienne Muziek De Nederlandse Opera 1983/1984 19 januari 1984 Henk Rigters, Lotfi Mansouri
Jules Verne Muziek Stichting Noordelijk Theater De Voorziening 1983/1984 2 juni 1984 Franz Marijnen
La belle Hélène Muziek De Nederlandse Opera 1984/1985 15 maart 1985 Lotfi Mansouri
Le papillon Muziek Werkcentrum Dans 1985/1986 26 september 1985
Tyrannie der hulpverlening Muziek De Witte Kraai 1985/1986 7 maart 1986 Lucas Vandervost
De markt van Florian Muziek Theater Beest en Zoo 1985/1986 14 maart 1986 Anja Nicola
Not in Front of The Waiter / Spectacle coupé Muziek Studio Ensemble Nederlandse Opera Stichting 1986/1987 8 augustus 1986 Jan Bouws
Orpheus in de onderwereld Muziek Muziektheater Bouffon 1986/1987 13 maart 1987 Henk Wouters
La belle Helene Muziek Limburgs Symphonie Orkest 1987/1988 18 september 1987 Gaston Benhaim
Het meisje met het rode kapje Muziek De Haagse Zomer 1987/1988 17 juni 1988
Die Insel Tulipatan Muziek Forum Jong 1988/1989 28 november 1988 Uwe Kreyssig
Ba-Ta-Clan Muziek Forum Jong 1988/1989 28 november 1988 Uwe Kreyssig
De mooie Helena Muziek Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 1988/1989 9 maart 1989 Klaus-Jurgen Kramer
Hamlet Muziek Stichting Wereld Premières 1988/1989 15 maart 1989 Harrie Hageman
Barbe-Bleue Muziek Conservatorium Maastricht 1988/1989 17 maart 1989 Sjeng Verheijden
Operatie Orpheus Muziek Teo Joling 1989/1990 12 maart 1990 Thomas de Neve
Het meisje met het rode kapje Muziek Theater Vandenbulck 1990/1991 5 augustus 1990 Gerard Luijkenaar
Orpheus in der Unterwelt Muziek Stichting Hoofdstad Operette 1990/1991 8 september 1990 Hans Fretzer
Orpheus 1990 Muziek Stichting Glashart 1990/1991 4 oktober 1990 Apostolos Panagopoulos
Orpheus in de onderwereld Muziek Opera Forum 1990/1991 6 oktober 1990 Leonard Frank
Muzikale beestenboel Muziek Muziektheater Mystras 1990/1991 16 december 1990 Marijke Broekhuijsen
Ich schenk mein Herz Muziek Tanztheater Bochum 1990/1991 18 maart 1991
Phantom of The Opera Muziek 1990/1991 25 juni 1991 Ken Hill
Les contes d'Hoffmann Muziek Opera Spanga 1990/1991 20 juli 1991 Corina van Eijk
Les brigands Muziek De Nederlandse Opera 1991/1992 4 januari 1992 Jérôme Deschamps, Macha Makeieff
De wereldberoemde goochelaar... Muziek Woedy Woet Tricky Theater 1991/1992 14 juni 1992 Rob Thoolen
Not in Front of The Waiter Muziek Stichting De Zomeropera 1992/1993 8 januari 1993 Jan Bouws
La vie parisienne Muziek Stichting Hoofdstad Operette 1993/1994 25 september 1993 Carl van der Plas
The Power of Love Muziek Dansgezelschap Reflex 1993/1994 28 april 1994
Les contes d'Hoffmann Muziek Staatsopera van Krakow 1994/1995 1 november 1994 Bogdan Hussakowski
Les contes d'Hoffmann Muziek Opera van Krakau 1994/1995 1 november 1994 Bogdan Hussakowski
La vie Parisienne Muziek Staatsoperette Warschau 1994/1995 1 april 1995
Gaieté parisienne Muziek Béjart Ballet Lausanne 1995/1996 8 maart 1996 Julia Vergez
Hoffmanns verhalen Muziek Willem Wilmink 1996/1997 25 oktober 1996
Het luchtkasteel Muziek Amsterdams Marionetten Theater 1996/1997 28 november 1996 Hendrik Bonneur
Les contes d'Hoffmann Muziek Poolse Staatsopera van Bydgoszcz 2001/2002 25 januari 2002
Het stenen koord Muziek Verteltheater van Pagée 2001/2002 27 april 2002
Music Hall Muziek Theater van de Verloren Tijd 2001/2002 22 juni 2002 Sjon Brands
Music Hall Muziek Theater van de Verloren Tijd 2002/2003 18 juni 2003 Sjon Brands
Food of Love Muziek Opera Studio Nederland 2002/2003 19 juni 2003 Klaus Bertisch
De magische koffer Muziek Kindertheater Mamarisa 2003/2004 11 januari 2004 Penina Schupper, Judika Leszmann
Voice Muziek Het Nationale Ballet 2003/2004 15 juni 2004
La vie parisienne Muziek De Nieuwe Opera Academie 2003/2004 18 juni 2004 Javier López Piñón
L'île de Tulipatan Muziek Opera Trionfo 2003/2004 8 september 2004 David Prins
LovLab 6.0 Muziek Theater van de Verloren Tijd 2006/2007 8 september 2006 Ludwig van Beethoven
Une demoiselle en loterie Muziek Stichting Barokopera Amsterdam 2007/2008 14 mei 2007 Alain Patiès
Les contes d'Hoffmann (Resident Artists Programme) Muziek Nationale Reisopera 2007/2008 3 november 2007 Ptolemy Christie
Les contes d'Hoffmann Muziek Nationale Reisopera 2007/2008 3 november 2007 Laurence Dale
Orpheus in de onderwereld Muziek O. Festival 2007/2008 23 juni 2008 Eddy Habbema, Guy Coolen, Sjaron Minailo, Jim Lucassen
De wonderbaarlijke reis van Doctor Faust Muziek Amsterdams Marionetten Theater 2008/2009 26 april 2009 Hendrik Bonneur, Frederieke Cannegieter
De zaak Hoffmann Muziek Opera Studio Nederland 2008/2009 5 mei 2009 Corina van Eijk
Robinson Crusoë Muziek Nationale Reisopera 2008/2009 13 juni 2009 Marcel Sijm
Hij komt! Muziek SALLY Dansgezelschap Maastricht 2010/2011 17 november 2010
De gebroeders Kist Muziek Oorkaan 2010/2011 5 februari 2011 Margrith Vrenegoor
Barbe-Bleue Muziek Stichting Opera Zuid 2010/2011 18 maart 2011 Waut Koeken
Koninginnenacht Muziek Het Nationale Toneel 2011/2012 28 april 2012 Franz Wittenbrink
Le Chat Noir Muziek Scapino Ballet Rotterdam 2012/2013 21 februari 2013
Lyrical Minutes in The City Muziek Ensemble Leporello, Bunker/Mladi Levi 20 september 2013
Steef's operette uurtje Muziek Groots en Meeslepend 2017/2018 1 december 2017 Ina Veen
Les contes d'Hoffmann Muziek De Nationale Opera 2017/2018 2 juni 2018 Tobias Kratzer
Hoffmanns vertellingen Muziek De Russische Nationale Opera 2018/2019 18 januari 2019
Fantasio Muziek Stichting Opera Zuid 2018/2019 19 mei 2019 Benjamin Prins
Un Mari à la Porte Muziek Dutch National Opera Academy 2021/2022 22 mei 2022 Rennik-Jan Neggers
Reis naar de maan Muziek Stichting Barokopera Amsterdam 2022/2023 8 oktober 2022 Frédérique Chauvet, Bram de Beul
Operetta Land Muziek De Nationale Opera 2022/2023 20 november 2022 Steef de Jong, Maria Lamont
Orphée aux Enfers Muziek Stichting Opera Zuid 2022/2023 21 mei 2023 Benjamin Prins

1847-1855

  • L'alcôve (1847) - Opéra-comique in één akte, libretto door Philippe August Pittaud de Forges, A. de Leuven en E.G. Roche
  • Blanche (unperformed) - Opéra-comique in één akte, libretto door Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges
  • La Duchesse d'Albe (unperformed) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges
  • Le trésor à Mathurin (1853) - Tableau villageois in één akte, libretto door Léon Battu (herzien als Le mariage aux lanternes - Opérette in één akte, libretto door Michel Carré en Léon Battu, eerste uitvoering in 1857)
  • Pépito (1853) - Opéra-comique in één akte, libretto door Léon Battu en Jules Moinaux
  • Luc et Lucette (1854) - Opéra-comique in één akte, libretto door Philippe August Pittaud de Forges en E.G. Roche
  • Le décaméron, ou La grotte d'azur (1855) - Légende napolitaine in één akte, libretto door Joseph Méry
  • Entrez, messieurs, mesdames (1855) - Piéce d'occasion in één akte, libretto door Joseph Méry en J. Servières (Ludovic Halévy)
  • Une nuit blanche (1855) - Opéra-comique in één akte, libretto door E. Plouvier
  • Les deux aveugles (1855) - Bouffonnerie musicale in één akte, libretto door Jules Moinaux
  • Le rêve d'une nuit d'été (1855) - Saynète in één akte, libretto door Etienne Tréfeu
  • Oyayaye, ou La reine des îles (1855) - Anthropophagie musicale in één akte, libretto door Jules Moineaux
  • Le violoneux (1855) - Légende bretonne in één akte, libretto door Eugène Mestépès en Emile Chevalet
  • Madame Papillon (1855) - Opérette in één akte, libretto door J. Servières (Ludovic Halévy)
  • Paimpol et Périnette (1855) - Saynète in één akte, libretto door de Lussan (Philippe August Pittaud de Forges)
  • Ba-ta-clan (1855) - Chinoiserie musicale in één akte, libretto door Ludovic Halévy
  • Trafalgar – Sur un volcan (1855) - Comédie à ariettes in één akte, libretto door Joseph Méry

1856-1860

  • Un postillon en gage (1856) - Opérette in één akte, libretto door E. Plouvier en J. Adenis
  • Tromb-al-ca-zar, ou Les criminels dramatiques (1856) - Bouffonerie musicale in één akte, libretto door C.D. Dupeuty en E. Bourget
  • La rose de Saint-Flour (1856) - Opérette in één akte, libretto door M. Carré
  • Les dragées du baptême (1856) - Pièce d'occasion in één akte, libretto door C.D. Dupeuty en E. Bourget
  • Le 66 (1856) - Opérette in één akte, libretto door Philippe August Pittaud de Forges en M. Laurencin
  • Le financier et le savetier (1856) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en E. About
  • La bonne d'enfant (1856) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Eugène Bercioux
  • Les trois baisers du diable (1857) - Opérette fantastique in één akte, libretto door E. Mestépès
  • Croquefer, ou Le dernier des paladins (1857) - Opéra-bouffe in één akte, libretto door Louis-Adolphe Jaime en Etienne Tréfeu
  • Dragonette (1857) - Opéra-bouffe in één akte, libretto door E. Mestépès en Louis-Adolphe Jaime
  • Vent du soir, ou L’horrible festin (1857) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Philippe Gille
  • Une demoiselle en loterie (1857) - Opérette in één akte, libretto door Louis-Adolphe Jaime en Hector-Jonathan Crémieux
  • Les deux pêcheurs, ou Le lever du soleil (1857) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door C.D. Dupeuty en E. Bourget
  • Mesdames de la Halle (1858) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Armen Lapointe
  • La chatte metamorphosée en femme (1858) - Opérette in één akte, libretto door Eugène Scribe en Baron Anne-Honoré-Joseph Duveyrier de Mélésville (1787—1865)
  • Orphée aux enfers (1858) - Opéra-bouffon in twee akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Ludovic Halévy
  • Le mari à la porte (1859) - Opérette in één akte, libretto door A.Ch. Delacour (A.C. Lartigue) en Léon Morand
  • Les vivandières de la grande-armée (1859) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Louis-Adolphe Jaime en Philippe August Pittaud de Forges
  • Geneviève de Brabant (1859) - Opéra-bouffon in twee akten, libretto door Louis-Adolphe Jaime en Etienne Tréfeu (revised door Etienne Tréfeu en Hector Crémieux)
  • Le carnaval des revues (1860) - Revue in één akte, libretto door E. Grangé, Philippe Gille en Ludovic Halévy
  • Daphnis et Chloé (1860) - Opérette in één akte, libretto door N. Clairville (N.F. Nicolaie) en Jules Cordier (E.T. de Vaulabelle)
  • Barkouf (1860) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Eugène Scribe en H. Boisseaux naar Abbé Blanchet (herzien als Boule de neige, 1871, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu)

1861-1865

  • La chanson de Fortunio (1861) - Opéra-comique in één akte, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Ludovic Halévy
  • Le pont des soupirs (1861) - Opéra-bouffon in twee akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux ven Ludovic Halévy
  • M. Choufleuri restera chez lui le . . . (1861) - Opéra-bouffe in één akte, libretto door M. de Saint Rémy, E. L’Epine, Hector-Jonathan Crémieux en Ludovic Halévy
  • Apothicaire et perruquier (1861) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door E. Frébault
  • Le roman comique (1861) - Opéra-bouffon in drie akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Ludovic Halévy
  • M et Mme Denis (1862) - Opéra-comique in één akte, libretto door Laurencin (Chapelle) en Michel Delaporte
  • Le voyage de MM. Dunanan père et fils (1862) - Opéra-bouffon in drie akten, libretto door P. Siraudin en Jules Moinaux
  • Les bavards (1862) - Opéra-bouffe in twee akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter naar Cervantes
  • Jacqueline (1862) - Opérette in één akte, libretto door P. d'Arcy (Hector-Jonathan Crémieux en Ludovic Halévy)
  • La baguette (Fédia) (niet uitgevoerd) - Opéra-comique in twee akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • Il signor Fagotto (1863) - Opérette in één akte, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu
  • Lischen et Fritzchen (1863) - Conversation alsacienne in één akte, libretto door P. Dubois (P. Boisselot)
  • Les fées du Rhin (1863) - Romantische opera in vier akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter (het lied van het spook is door Ernest Guiraud in Les contes d'Hoffmann verwerkt als de Barcarolle na de dood van Offenbach)
  • L'amour chanteur (1864) - Opérette in één akte, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en L'Epine
  • Les géorgiennes (1864) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Jules Moinaux
  • Le fifre enchanté, ou Le soldat magicien (1864) - Opéra-comique in één akte, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu
  • Jeanne qui pleure et Jean qui rit (1864) - Opérette in één akte, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu
  • La belle Hélène (1864) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • Coscoletto, ou Le lazzarone (1865) - Opéra-comique in twee akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu
  • Les refrains des bouffes (1865) - Fantasie musicale in één akte, het libretto is verloren gegaan
  • Les bergers (1865) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Philippe Gille

1866-1870

  • Barbe-bleue (1866) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • La Vie Parisienne (1866) - Opéra-bouffe in vijf of vier akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • La Grande-Duchesse de Gérolstein (1867) - Opéra-bouffein in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halevy
  • La permission de dix heures (1867) - Opéra-comique in één akte, libretto door Anne-Honoré-Joseph Duveyrier genoemd: Mélesville en Pierre Carmouche
  • Robinson Crusoé (1867) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Eugène Cormon en Hector-Jonathan Crémieux
  • La leçon de chant électromagnétique (1867) - Bouffonnerie-musicale in één akte, libretto door Ernest Bourget
  • Le château à Toto (1868) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • L'île de Tulipatan (1868) - Opéra-bouffe in één akte, libretto door Henri Charles Chivot en Alfred Duru
  • La Périchole (1868) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • Vert-Vert (1869) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Charles-Louis-Etienne Nuitter
  • La diva (1869) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • La princesse de Trébizonde (1869) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu
  • Les brigands (1869) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • La romance de la rose (1869) - Opérette in één akte, libretto door Etienne Tréfeu, J. Prével en Charles-Louis-Etienne Nuitter

1871-1875

  • Le roi Carotte (1872) - Opéra-bouffe-féerie in vier akten, libretto door Victorien Sardou naar E.T.A. Hoffmann
  • Fantasio (1872) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Paul de Musset naar A. de Musset
  • Le corsaire noir - Opéra-comique in drie akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter, Etienne Tréfeu, en Offenbach (uitvoering als Der schwarze Corsar, 1872)
  • Fleurette - Opéra-comique in één akte, libretto door Philippe August Pittaud de Forges en M. Laurencin (uitgevoerd als Fleurette, oder Trompeter und Näherin, 1872)
  • Les braconniers (1873) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Charles Chivot en Alfred Duru
  • Pomme d'api (1873) - Opérette in één akte, libretto door Ludovic Halévy en W. Busnach
  • La jolie parfumeuse (1873) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Ernest Blum
  • Bagatelle (1874) - Opéra-comique in één akte, libretto door Hector-Jonathan Crémieux en Ernest Blum
  • Madame l'archiduc (1874) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door A. Millaud, Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • Whittington (1874) - Opéra-bouffe-féerie in drie akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter en Etienne Tréfeu (ook uitgevoerd als Le chat du diable, 1893)
  • Les hannetons (1875) - Revue in drie akten, libretto door Grangé en A. Millaud
  • La boulangère a des écus (1875) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy
  • Le voyage dans la lune (1875) - Opéra-féerie in vier akten, libretto door Eugène Leterrier, Albert Vanloo en A Mortier
  • La créole (1875) - Opéra-comique in drie akten, libretto door A Millaud en Henri Meilhac
  • Tarte à la crême (1875) - Valse in één akte, libretto door A. Millaud
  • Pierrette et Jacquot (1876) - Opérette in één akte, libretto door J. Noriac en Philippe Gille

1876-1881

  • La boîte au lait (1876) - Opéra-bouffe in vier akten, libretto door Grangé en J. Noriac
  • Le docteur Ox (1877) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door A. Mortier en Philippe Gille, naar Jules Verne
  • La foire Saint-Laurent (1877) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Hector-Jonathan Crémieux, en A. de Saint-Albin
  • Maître Péronilla (1878) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Charles-Louis-Etienne Nuitter, P. Ferrier en Offenbach
  • Madame Favart (1878) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Alfred Duru en Henri Charles Chivot
  • La marocaine (1879) - Opéra-bouffe in drie akten, libretto door Ferrier en Ludovic Halévy
  • La fille du tambour-major (1879) - Opéra-comique, libretto door Alfred Duru en Henri Charles Chivot
  • Belle Lurette (1880) - Opéra-comique in drie akten, libretto door Ernest Blum, E. Blau en R. Toché
  • Les contes d'Hoffmann (1880, onvoltooid) - Opéra in drie akten, libretto door Jules Barbier
  • Mam'zelle Moucheron (1881) - Opérette-bouffe in één akte, libretto door Eugène Leterrier en Albert Vanloo

Arrangementen

  • Gaîté Parisienne (1938) - een ballet-pastiche van Offenbach-melodieën van Manuel Rosenthal.


Externe links

Bronnen