Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWerkcentrum Dans
Latere naamDe Rotterdamse Dansgroep, Dance Works Rotterdam/André Gingras
Opgericht1975
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans

Informatie

Het Rotterdamse Werkcentrum Dans, vanaf 1988 bekend als De Rotterdamse Dansgroep, en sinds 2001 bekend als Dance Works Rotterdam/André Gingras, werd in 1975 opgezet als een springplank voor beginnende dansers en choreografen naar de grotere gezelschappen in Den Haag en Amsterdam. Het werd opgericht door Corrie Hartong en Lucas Hoving, en werd groot onder de door hen aangestelde choreografe Käthy Gosschalk, die er 25 jaar lang de bezielende leiding had.

Werkcentrum Dans produceerde hedendaagse moderne dans, veel abstracte dans van hedendaagse Amerikaanse en Nederlandse choreografen. Choreografen als Ton Lutgerink en Hans Tuerlings kregen er veel mogelijkheden.

In 1999 werd Gosschalk opgevolgd door Ton Simons, die al eerder als choreograaf bij dit gezelschap betrokken was en die in 2001 de naam van het gezelschap veranderde in Dance Works Rotterdam.

In 2010 kreeg vervolgens de Canadese choreograaf André Gingras de leiding. De dansstijl van het gezelschap kenmerkte zich daardoor een combinatie van hedendaagse dans met urban stijlen waaronder freerunning, capoeira en sport. Andre Gingras overleed in 2013.

Voorstellingen

Een overzicht van de producties die het Werkcentrum Dans in première heeft gebracht.

Bronnen