De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Het Scapino Ballet werd in 1945 in Amsterdam opgericht door onder meer de in 2002 overleden danspedagoge mevrouw Hans Snoek en kunstenaar Nicolaas Wijnberg. De groep ontleende zijn naam aan een figuur uit de Italiaanse commedia dell'arte. De Scapino-figuur gaf daarin dansend, mimespelend en vertellend toelichting op de voorstellingen.

Het Scapino Ballet was de eerste dansgroep ter wereld speciaal voor de jeugd. Ook was dit het eerste reisgezelschap van Nederland. In de beginperiode waren vooral jongeren de doelgroep, maar gedurende de laatste decennia van de twintigste eeuw begon het Scapino Ballet zich meer op volwassenen te richten. Het gezelschap ontwikkelde zich tot een van de trendsetters van dans in Nederland en Europa, eerst onder de artistieke leiding van Armando Navarro (met balletmeesteres Marianne Sarstädt) die later opgevolgd werd door Nils Christe.

In 1994, twee jaar na de aanstelling van Ed Wubbe als artistiek leider, verhuisde het stadsdansgezelschap naar Rotterdam. Het gezelschap presenteert zich al vanaf seizoen 1988/1989 als Scapino Ballet Rotterdam.

Affiche

Affiche Scapino, 1955. Collectie TIN.

10 Jaar Scapino Jubileumvoorstelling. Ontwerp: Dick Elffers, 1955. Collectie TIN.

Voorstellingen Scapino Ballet

Een chronologisch overzicht en daaronder een overzicht alfabetisch gesorteerd van de voorstellingen die onder de naam van dit balletgezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase


Zie ook het overzicht van de professionele dansers die aan het gezelschap verbonden waren in de periode 1945-1979.

Bronnen