De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamOpera Forum
Vroegere naamDe Nederlandse Reisopera
Latere naamForum
Opgericht1955
Opgeheven1993
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera


Informatie

Opera Forum, ook wel kortweg Forum genoemd, was een reizend opera- en operettegezelschap, gevestigd in Enschede. Het gezelschap kwam voort uit de in 1951 opgerichte Utrechtse Opera, die na twee seizoenen zich De Nederlandse Reisopera noemde en die fuseerde met de Kameropera Camerata.

In 1955 gaf Opera Forum zijn eerste voorstelling in de toen gloednieuwe Grote Zaal van de Twentse Schouwburg (1955-2011) in Enschede. De organisatie was het geesteskind van de Duitse dirigent Paul Pella en de Nederlander Chris Burgers. Opera Forum was landelijk zeer actief in vele schouwburgen in Nederland, en bracht in haar bloeiperiode in één jaar 160 voorstellingen in 31 plaatsen.

Het gezelschap beschikte over eigen solisten, koor, ballet en later ook een eigen orkest. Na Pella's overlijden in 1965 was Gustav Fülleborn chef-dirigent tot 1982. Decorontwerper Gé Madern was tot in de jaren zeventig de huis/ontwerp/schilder. Naast de Hoofdstad Operette was Opera Forum toen het enig reizende opera- en operettegezelschap in Nederland. In de jaren 1988 t/m 1990 had het gezelschap ook een apart ensemble voor jonge zangers en voor een jong publiek onder de naam Forum Jong.

Door bezuinigingen moest uiteindelijk het ballet o.l.v. balletmeester Fred Wisden verdwijnen, gevolgd door diverse bezuinigingen op techniek, grime en ateliers. Er kwamen door de (door met name de overheid) opgelegde vernieuwingsdrang steeds meer ontwerpers, regisseurs en/of deskundigen van buiten. Uiteindelijk moest het orkest verdwijnen of fuseren. Dat leidde in 1983 tot fusie met het Overijssels Philharmonisch Orkest tot Forum Filharmonisch.

In 1993 werd Forum Filharmonisch opgevolgd door de Nationale Reisopera. Het afgeslankte orkest ging verder als Orkest van het Oosten, dat tot op heden samenwerkt met de Nederlandse Reisopera.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die dit operagezelschap in première heeft gebracht.

Idem de voorstellingen onder de verkorte naam van het gezelschap: Forum

Externe Links

  • Opera-archief van gedetailleerde gegevens per productie per seizoen over de periode 1955-1983
  • Opera-archief van gedetailleerde gegevens per productie per seizoen over de periode 1983-1993

Bronnen