De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamStichting Hoofdstad Operette
Latere naamDe Hoofdstad Operette
Opgericht1945
Opgeheven2001
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOperette

Informatie

De Stichting Hoofdstad Operette of gewoon De Hoofdstad Operette was de naam voor het operette gezelschap dat in 1945 werd opgericht door Meyer Hamel en Otto Aurich als voortzetting van de vooroorlogse Fritz Hirsch Operette. Later kwam de Oostenrijks/Nederlandse acteur, zanger en danser Fritz Steiner er als directeur bij.

Na Meyer Hamels overlijden werd het gezelschap geleid door zijn weduwe Netty Hamel (geb. van Nus), eerst in samenwerking met Ruth Aurich-Rhoden, later met zoon Philip Hamel en tenslotte door zanger Jaap Montagne. Het gezelschap heeft altijd kunnen beschikken over een eigen klein eigen orkest, koor en ballet.

Ondanks de grote populariteit die het gezelschap jarenlang in Nederland heeft gekend en waar vooral Nederlandse talentvolle zangers te horen en te zien waren, zoals Jan Handerson, Marga de Boer, Germaine Compier, Jacco van Renesse, Anita Heins, Antoni Wink etc. werd in 2001 de rijkssubsidie gestopt op grond van het argument dat het gezelschap te weinig vernieuwend zou zijn en hield het gezelschap na 55 jaar op te bestaan.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die dit gezelschap in première heeft gebracht.

Idem de voorstellingen onder de naam De Hoofdstad Operette.

Bronnen