Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Max Reinhardt.jpg

NaamMax Reinhardt
Volledige naamMaximillian Goldman
Geboortedatum9 september 1873
Geboorteplaats Baden
Overlijdensdatum31 oktober 1943
Overlijdensplaats New York
BeroepRegisseur, Acteur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Hij kwam uit een religieus joods gezin. Vanaf 1902 tot de nazi-wetten van 1933 doorgevoed werden, was hij werkzaam als regisseur bij verschillende theaterhuizen doorheen Berlijn. Hij leidde het Deutsches Theater Berlin naast het Oostenrijks Theater in der Josefstadt van 1924 tot 1933. Door goede technici, de harmonisering van decor, taal en choreografie introduceerde Reinhardt een nieuwe dimensie in het Duitse theater.

Kurt Tucholsky, een dichter ten tijde van de Weimarrepubliek, beschreef Reinhardts spectaculaire productie van Dantons Tod (Dantons dood, een stuk van Georg Büchner) in een van zijn gedichten. Reinhardt voerde het op in het theater van Berlijn. Het Max Reinhardt seminarie in Wenen is de belangrijkste acteerschool in de Duitse taal en werd opgericht naar zijn idee.

In 1920 werkte hij samen met Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal in het Salzburger Festspiele. Na de Anschluss van Oostenrijk door de nazi-regering in Duitsland (1938) emigreerde hij eerst naar Engeland, en van daaruit naar de Verenigde Staten. Daar had hij al eerder met succes populaire toneelwerken geregisseerd, waaronder William Shakespeares A Midsummer Night's Dream. Reinhardt vervolgde dat succes met het regisseren van een filmversie, waar hij bijna een heel andere cast voor gebruikte in 1935. Hij werkte samen met acteurs als James Cagney, Mickey Rooney, Olivia de Havilland, Joe E. Brown. Met Olivia de Havilland en Mickey Rooney had hij al samengewerkt in de theaterproductie van A Midsummer Night's Dream. De nazi's verboden de film vanwege de joodse afkomst van zowel Reinhardt als Felix Mendelssohn, wiens muziek, gearrangeerd door Erich Korngold, gebruikt werd in de film. In 1940 werd hij een genaturaliseerde burger van de Verenigde Staten. Hij was toen gehuwd met zijn tweede vrouw, actrice Helene Thimig. Hij leefde in New York City.

Rheinhardt is begraven in Westchester Hills Cemetery in Hastings-on-Hudson, Westchester County, New York.


Max Reinhardt heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Max Reinhardt heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Max Reinhardt heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Diener zweier Herren Bewerking Österreichische Länderbuhne 1949/1950 29 mei 1950 Helene Thimig
Der Diener zweier Herren Bewerking Wiener Tournee-Theater 1968/1969 17 maart 1969 Helene Thimig
Die schöne Helena Regie Het Duitsche Tooneel 1911/1912 24 november 1911 Max Reinhardt, Hans Werckmeister, Ernst Stern
Maria Stuart Regie Theater in der Josefstadt 1933/1934 11 mei 1934 Max Reinhardt
Het mirakel Auteur (schrijver libretto, scenario) Groot Nederlandsch Tooneel 1933/1934 6 september 1933 Johan de Meester jr.

Max Reinhardts Broadway-werk

  • Sumurun (1912) is een pantomime
  • The Mirical, 1924, (co-toneelschrijver en regisseur)
  • A Midsummer Night's Dream, 1927 (producer)
  • Jederman, 1927, (co-producent)
  • Perpherie, 1928 (toneelschrijver)
  • Redemption, 1928, (regisseur)
  • Kurt Weills The Eternal Road, een Bijbelse musical, (regisseur)
  • Sons and Soldiers 1943 (regisseur en producer)

Nageslacht

Zijn zoon Gottfried Reinhardt was filmproducent. Zijn kleinzoon Stephen Reinhardt was vakbondsadvocaat, die één van de meest liberale rechters werd in het gerechtsapparaat van de Verenigde Staten, sinds zijn aanstelling door voormalig president Jimmy Carter in 1980.

Bronnen