De Nationale Opera
Naam | De Nationale Opera |
---|---|
Vroegere naam | De Nederlandse Opera |
Plaats | Amsterdam |
Genre | Muziektheater, Opera |
Trefwoorden | Opera |
Website |
De Nationale Opera (vanaf 2014)
De Nationale Opera is een Nederlands operagezelschap dat internationaal bekend staat om zijn programmering van zowel klassieke als moderne opera’s. In 2016 werd De Nationale Opera benoemd tot Opera Company of the Year.
Geschiedenis
De Nationale Opera werd in 1964 opgericht als De Nederlandse Operastichting. Deze stichting werd voorafgegaan door de eerder dat jaar opgeheven De Nederlands(ch)e Opera, een repertoiregezelschap met een vast ensemble, dat al sinds 1946 bestond. Het nieuwe gezelschap werkt sindsdien volgens het stagionesysteem; dat wil zeggen dat men voor iedere productie andere solisten en een ander artistiek team aantrekt. Tot 1986 werden er voorstellingen gegeven in het hele land, met het accent op Amsterdam, Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Utrecht. In 1986 werd de toenmalige thuisbasis, de Stadsschouwburg Amsterdam, ingeruild voor het nieuwe Muziektheater aan de Amstel. Vanaf dat moment heette het gezelschap De Nederlandse Opera.
In 2013 is De Nederlandse Opera gefuseerd met de stichting Het Muziektheater, Amsterdam en medebespeler Het Nationale Ballet. Sinds 17 februari 2014 heet het gezelschap De Nationale Opera. Pierre Audi is sinds 1988 de directeur. Daarnaast regisseert hij vele opera’s. De van oorsprong Nederlandse Sophie de Lint volgt vanaf september 2018 Pierre Audi op als directeur van De Nationale Opera op.
Door de fusie is juridisch/bestuurlijk gezien de producent van de operaproducties Nationale Opera & Ballet. Dit geldt sinds 1 januari 2013 zowel voor producties onder de naam De Nederlandse Opera en vanaf 17 februari 2014 onder de naam De Nationale Opera. Artistiek gezien gaat het echter in alle opzichten om hetzelfde gezelschap als voorheen.
Het gezelschap
De meeste producties van De Nationale Opera zijn te zien in Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater) in Amsterdam, maar er zijn ook voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, de Westergasfabriek of het Muziekgebouw aan ’t IJ. Geregeld komen coproducties tot stand met gerenommeerde gezelschappen als de Metropolitan Opera in New York, Opéra national de Paris, Royal Opera House in Londen en Teatro alla Scala in Milaan. Door een internationale jury werd De Nationale Opera uitgeroepen tot het beste operahuis van 2016. En door het toonaangevende tijdschrift Opernwelt verkozen tot Beste Operakoor 2016.
Produceren en presenteren
De Nationale Opera produceert bijna alle producties zelf – zo heeft het gezelschap eigen decor-, kostuum-, kap- en grime-, en rekwisietenateliers. Daarnaast heeft De Nationale Opera een eigen koor: het Koor van De Nationale Opera, bestaande uit 56 leden. Voor het merendeel van de producties werkt De Nationale Opera samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Marc Albrecht is de chef-dirigent van zowel De Nationale Opera als van de orkestcombinatie. Andere orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest zijn ook regelmatig te gast bij producties van De Nationale Opera.
Repertoire
De Nationale Opera benadert operaklassiekers op een nieuwe manier, herontdekt zelden gespeeld repertoire, presenteert frisse perspectieven op moderne meesterwerken en creëert nieuwe composities. In 2013 won De Nationale Opera de International Opera Award voor beste Nieuwe Productie met De legende van de onzichtbare stad Kitesj, geregisseerd door Dmitri Tcherniakov, die hiermee tevens de prijs voor Beste Regisseur in de wacht wist te slepen.
Talentontwikkeling
De activiteiten van het talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera (onder andere operaproducties, workshops en masterclasses) dienen als brug tussen kunstvakopleiding en de wereldtop binnen de opera (zangers, regisseurs, dirigenten, dramaturgen, kostuum-, licht- en decorontwerpers). Ook biedt De Nationale Opera jong talent kansen door hen een kleine rol te geven of als assistent-dirigent of assistent-regisseur aan de slag te laten gaan. Daarnaast kan jong talent optreden tijdens lunchconcerten en educatie- en participatieprojecten. Bij veel van deze activiteiten vinden samenwerkingen plaats met diverse operagezelschappen, kunstvakopleidingen en conservatoria, zoals de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid, de Dutch National Opera Academy, Silbersee, het Internationaal Vocalisten Concours, de Nederlandse Orkest-en-Ensemble-Academie, de Meesteropleiding Coupeur, het European Network of Opera Academies (ENOA) en andere instellingen.
Voorstellingen
Een chronologisch (laatste eerst) en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Externe linken
- Nederlandsche Opera-Stichting / 1939-1941
- Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam, Afde(e)ling Opera / 1941-1946
- De Nederlands(ch)e Opera / 1946-1965
- De Nederlandse Operastichting / 1965-1986
- De Nederlandse Opera / 1986-2014
- website Opus klassiek deel 1 en vervolgens de delen 2 t/m 10, uit de serie Vijftig jaar DNO door Paul Korenhof en Franz Straatman. Deze serie artikelen geeft een goed inhoudelijk onderbouwd overzicht van de vorming van een vast operagezelschap in Nederland van 1938.