Repertoire
Lijst van stukken/voorstellingen. Het woord wordt gebruikt voor werken van specifieke schrijvers of makers, bijvoorbeeld het repertoire van Toneelgroep Amsterdam. In engere zin kan het ook gebruikt worden voor de lijst van rollen, stukken etc. van een uitvoerend podiumkustenaar, met name wanneer deze zich in een bepaald soort rollen (of type muziek bij musici en zangers), hebben gespecialiseerd. In bredere zin betekent ‘repertoire’ de verzameling stukken/voorstellingen die klassiekers zijn geworden. Zo behoren de stukken van William Shakespeare tot het repertoiretoneel.
De term ‘repertoire’ wordt in dezelfde betekenissen bij ballet en de opera gebruikt. Een balletgezelschap kan bijvoorbeeld putten uit een lijst van klassiek geworden balletten uit de 19e eeuw, zoals Giselle en het Zwanenmeer, maar ook later in de 20ste eeuw zijn er specifieke choreografen, wiens choreografieën tot het balletrepertoire behoren, zoals de balletproducties die zijn ontstaan onder leiding van Dhiagilev en het Balanchine repertoire. Wanneer een balletgezelschap als bijvoorbeeld Het Nationale Ballet spreekt van zijn repertoire wordt meestal bedoeld, alle balletproducties die het gezelschap ooit heeft uitgebracht. In engere spreekt men dan van het repertoire voor een bepaald seizoen ofwel de lijst van balletten die in een bepaald periode worden uitgevoerd.
In de muziek- en opera-wereld spreekt men van het z.g. 'ijzeren repertoire', waarmee wordt bedoeld de composities die wereldwijd het meest worden uitgevoerd, zoals de bekende werken van Beethoven, Mozart e.a. In de opera-wereld heeft het woord repertoire ook betekenis ten aanzien van de wijze van programmeren. Men spreekt van repertoire-bespeling wanneer in een bepaalde periode afwisselend diverse verschillende opera's worden uitgevoerd. Dit kan wanneer een operahuis over een vast ensemble van zangers beschikt. Dit in tegenstelling tot de z.g. stagione-bespeling, waarbij slechts één operaproductie in een bepaalde periode wordt uitgevoerd. Dit biedt de mogelijkheid speciaal voor die opera de best mogelijke zangers uit te nodigen, die zich dan slechts voor de periode van de betreffende 'stagione' (seizoen) aan het operahuis behoeven te verbinden.