Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Hetty-Beck.jpg


Hetty Beck op ongeveer 18-jarige leeftijd. Foto Privéarchief

NaamHetty Beck
Geboortedatum17 februari 1888
Geboorteplaats Groningen
Overlijdensdatum10 april 1979
Overlijdensplaats Laren/NH
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb

Hetty Beck (Henriëtte Petronella Beck) werd geboren in Groningen. Haar ouders waren professor dr. Jan W. Beck (26 oktober 1856 – 3 maart 1918), hoogleraar klassieke talen en Suzanna Hermina ten Cate (8 juli 1856 – 23 juli 1925). Ze was de oudste van drie dochters. Toen ze 7 jaar was, verhuisde het gezin naar Amsterdam.

Hetty Beck trouwde met Jean H.L. Bossard (datum onbekend), die een concert- en theaterbureau had in Amsterdam. Uit dit huwelijk werd in 1915 dochter Suzanna Marianne geboren. Jean Bossard overleed vier jaar later, op 45-jarige leeftijd. Daarna is ze achtereenvolgens getrouwd geweest met A.W.F. Faassen en Otto H.P. Krüger.

Tijdens haar hbs tijd was ze regelmatig te vinden op het schellinkje in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar ze de smaak voor het toneel te pakken kreeg. Haar vader vond zijn dochter echter meer geschikt voor de Kunstnijverheidsschool. Maar al snel bleek dat toneel toch haar grote passie was en zij mocht haar middelbare tekenstudie eraan geven. De 2-jarige toneelopleiding aan de Marnixstraat bleek helaas niet geheel wat ze er van had verwacht, maar tijdens de opleiding die ze daarna bij de Max Reinhardt toneelschool in Berlijn mocht volgen, vond ze wel de ernst en de geestdrift voor het werk.

T Cafétje 158790.jpg Het genie 158822.jpg

Links: Hetty Beck (geheel links) in " 't Cafétje", Die Haghespelers 1917. Rechts: Jan Musch en Hetty Beck in "Het genie", Die Haghespelers 1916. Foto's: M.M.Couvée. Collectie TIN.

Doña Rosita of De taal der bloemen 193960.jpg Een zomer smeult tot as... 169395.jpg

Links: Hetty Beck enWilly Haak in Doña Rosita of de taal der bloemen, Toneelgroep Theater 1955. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Hetty Beck en Jacques Snoek in Een Zomer smeult tot as..., Toneelgroep Theater 1954. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Carrière

In 1909 startte zij haar toneel carrière bij Eduard Verkade in het stuk Men kan nooit weten van Bernhard Shaw. Tussen 1913 en 1917 speelde ze bij het door Verkade opgerichte Haghespelers, een groep jonge spelers die vernieuwend wilden zijn aan het begin van hun carrière. Vervolgens was ze tijdens haar bijna 60-jarige toneelcarrière verbonden aan het Vereenigd Tooneel, het Hofstadttoneel, De Jonge Spelers, Toneelgroep Het Masker, Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap, Het Volkstoneel, G.G. Cabaret, de Toneelgroep 5 mei 1945, het Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.), de Nieuwe Komedie en Toneelgroep Theater waar ze totaal in zo’n 65 stukken speelde.

Daarnaast sloot Hetty Beck zich in 1930 aan bij de VARA hoorspelkern van Willem van Cappellen waar ze gedichten voordroeg en aan veel hoorspelen meedeed. Het meest bekend was haar bijdrage aan de serie ‘Oome Keesje’ waarin zij ‘juffrouw Betje’ vertolkte. Zij was befaamd om het zeer natuurgetrouw kunnen nadoen van dierengeluiden. Jarenlang produceerde ze het geluid van de VARA-haan. Later speelde ze mee in films, onder andere ‘Het mes’ (1961) van Fonds Rademakers en ‘De Overval’ (1962) van dr. L. de Jong. Ze deed mee aan vijf tv-spelen uitgezonden door de KRO en de VARA.

Als jong actrice speelde Beck zowel oude vrouwen als jonge mannen. Vader Beck vond echter zo’n jongensrol maar niets en hij schreef in een brief aan Eduard Verkade: "Dat wensch ik niet." "Rollen klein of groot, ze waren me allemaal lief," zegt ze in een interview, "toneelspelen is een heerlijk vak, enorm boeiend. Maar wel vermoeiend, elke keer in de huid van een ander kruipen." Al in 1949, toen zij bij het ATG in ‘De Uitkomst’ van Herman Heijermans speelde, werd Hetty Beck de speelster van het moederlijke genoemd. "Haar sterke moederrollen, sober en diep doorvoeld, zo ingeleefd dat geen nuance, geen gebaartje of oogopslag ontbrak of te veel was’ en ‘Met een bezetenheid, een zuiverheid en van een doorleefdheid die elk woord van kritiek zelfs van de meest verwende toeschouwer uitsluit," was in enkele van de vele krantenrecensies te lezen.

In 1948 vierde Beck haar zestigste verjaardag in de Stadsschouwburg in Amsterdam met Ik herinner me moeder van John van Druten waarin ze de hoofdrol vervulde. Op haar zeventigste in 1958 speelde ze moeder Berta in De laatste verlofganger van Jan Staal bij Toneelgroep Theater in Arnhem, waarbij het publiek zich verbaasde nog steeds een indrukwekkende prestatie te zien van een volbloed actrice. Ook in dat jaar werd ze onderscheiden met de Bouwmeesterprijs voor de beste vrouwelijke bijrol in Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti van Bertolt Brecht. Zij ontving bovendien de zilveren plaquette van de stad Arnhem. De journalisten uit die stad eerden haar uit respect voor de zuiverheid van haar talent.

Belangrijke rollen speelde zij in 1950 als moeder in De dood van een handelsreiziger van Arthur Miller, in 1956 als Grote Mamma in Kat op een heet zinken dak van Tennessee Williams en in 1961 als boerenvrouw in De Kaukasische krijtkring van Bertolt Brecht. Bij Toneelgroep Theater speelde ze in 1954 moeder Aase in Peer Gynt van Hendrik Ibsen. In de zaal werd de adem ingehouden toen ze gillend van angst over het toneel werd meegenomen op de rug van haar zoon Peer, gespeeld door Rob de Vries.

In 1967 nam Beck afscheid van het toneel in het stuk Dodendans van Arthur Strindberg, nadat ze lange tijd niet meer had kunnen spelen vanwege een gebroken heup en pols. "Het rolletje was geknipt voor me, ze hadden daar en klein persoon met stok voor nodig," vertelde ze.

De Jonge Spelers

Toen na de Eerste Wereldoorlog een periode van idealisme en optimistische verwachtingen ontstond, gaven veel kunstenaars met nieuwe vormen uitdrukking aan een hoopvolle tijd. In 1927 ondertekende Hetty Beck samen met ruim vijftienhonderd anderen het Antimilitairistisch pamflet Pamflet mobiliseren, gericht aan het Departement van Justitie. Maar toen in 1929 een economische crisis en werkeloosheid ontstond, groeide ook onder de toneelspelers het sociaal engagement, mede door dreiging van opkomend fascisme en oorlog. In 1932 werd Beck lid van de SDAP en sloot zich in dat jaar, tot 1934, aan bij de Jonge Spelers opgericht door Ben Groeneveld, in samenwerking met de SDAP en de VARA, met de overtuiging een belangrijke bijdrage te leveren aan de emancipatie van de arbeidersklasse. De groep speelde in besloten kring in kleine plaatsen, in buurthuizen, cafés of hotels. Het repertoire bestond uit actueel-politieke en sociaal-psychologische drama’s, maar er was ook aandacht voor ontspanning en vermaak. NSB’ers werden door de ordedienst van de SDAP de zaal uitgewerkt. Na 1934 bleef Beck behalve bij de VARA op freelance basis werken bij verschillende gezelschappen, waaronder ‘Toneelgroep Het Masker’ waar ze in 1940 onder andere meespeelde in het stuk Twaalf in de jurybank van Charles MacArthur, vertaald door Cruys Voorbergh.

1940-1945

In februari 1942 moesten alle kunstenaars zich aangemeld hebben voor de door de Duitsers ingestelde Cultuurkamer. Al eerder, op 15 september 1941, toen het joden werd verboden schouwburgen te bezoeken en op te treden, waaronder Jo Sternheim en Rob de Vries, verklaarde Hetty Beck zich met slechts negen andere acteurs solidair, waaronder drie vrouwen: Nell Knoop, Tine Medema en Mary Smithuysen. Ze heeft niet meer gespeeld tot het einde van de oorlog. Filmer Joris Ivens telegrafeerde vanuit Parijs: "Mijn bewondering voor een grote Hollandse comédienne, moedig verbonden."

In 1945 was ze weer present bij Toneelgroep 5 mei 1945 waar ze meespeelde in De naamloozen van 1942 van A. Defresne. "Ik heb in mijn leven geleerd dat je ook politiek moet meedenken," zou ze later in een interview zeggen.

Tijdens de oorlogsjaren bleef Hetty Beck joodse vrienden helpen. "Hetty, hoe kreeg je het toch voor elkaar om ons elke dag een pakje te sturen toen wij in kamp Vugt zaten," riep vriend Van der Kar huilend tijdens haar uitvaart in 1979. Vanaf 1944 werkte ze illegaal voor de verzetskrant ‘De Waarheid’. Terwijl ze haar aantekeningen voor deze krant nog net op tijd kon wegstoppen onder de bodem van haar tas, kreeg ze bezoek van NSB’ers. "Hoewel ik toen al sinds 1940 weg was bij de VARA, waren de heren op slag helemaal vertederd toen ze ontdekten bij ‘juffrouw Betje’ te zijn beland. Het was mijn redding," vertelde ze. Dat eerste oorlogsjaar was ze al gestopt bij deze omroep mede door hun deelname aan de nationaalsocialistische Winterhulp. Maar in 1945 werd ze weer uitgenodigd bij de VARA en er werd nergens meer over gesproken. In 1950 echter werd ze ontslagen omdat ze had opgetreden bij een communistische bijeenkomst op het Amsterdamse Waterlooplein. Dat jaar stopten ook de uitzendingen van ‘Oome Keesje’.

Rosa Spierhuis

Hetty Beck behoorde tot de eerste bewoners van het in 1969 in gebruik genomen Rosa Spierhuis, rusthuis voor kunstenaars, schrijvers en intellectuelen. Ze kwam daar oud-collega’s tegen en ze ontmoette nieuwe inspirerende mensen die andere vormen van kunst beoefenden. Zoals iedereen bleef ook zij zolang mogelijk actief. Zij poseerde bijvoorbeeld voor een schilder terwijl ze een ander voorlas die zelf niet meer kon lezen. Ook deze rol vervulde ze met grote eerbied zoals iedere rol die ze had gespeeld in haar leven. Tien jaar later overleed zij op deze plek.


Hetty Beck heeft bijgedragen aan 142 productie(s).

Hetty Beck heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Hetty Beck heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Rosalie Bewerking N.V. De Tooneelvereeniging 1912/1913 1 juli 1913
O, die luitenants! Uitvoerende De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) 1909/1910 5 augustus 1909 Mari J. Ternooy Apèl
Joy Uitvoerende De Hagespelers (1907-1912) 1910/1911 17 oktober 1910 Eduard Verkade
De rivalen Uitvoerende De Hagespelers (1907-1912) 1910/1911 25 oktober 1910 Eduard Verkade
Romeo en Julia Uitvoerende De Hagespelers (1907-1912) 1910/1911 27 januari 1911 Eduard Verkade
De vlucht van Priscilla Uitvoerende N.V. Het Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1911/1912 19 oktober 1911 Louis Moor
Een satanskerel Uitvoerende N.V. Het Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1911/1912 8 december 1911
't Café'tje Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 26 september 1912 Willem Royaards
De Meid Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1912/1913 8 december 1912
Het donkere punt Uitvoerende N.V. Het Tooneel 1912/1913 17 december 1912 Hermann Schwab
Liefdesduel (Bataille de dames) Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1913/1914 23 september 1913 Herman Heijermans
Pro Domo Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1913/1914 21 januari 1914 Herman Heijermans
2 x 2 = 5 Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1914/1915 6 oktober 1914
Potasch en Perlemoer Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1914/1915 18 juni 1915 Eduard Verkade
Het krekeltje achter den haard Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1915/1916 25 december 1915 Eduard Verkade
Maar 'n droom Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1915/1916 12 februari 1916 Eduard Verkade
Het genie Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1915/1916 24 april 1916 Eduard Verkade
M'n tante uit Honfleur Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1915/1916 20 juni 1916 Hermann Schwab
Macbeth Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1916/1917 18 oktober 1916 Eduard Verkade
Caroline Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1916/1917 14 december 1916 Eduard Verkade
Micheline Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1916/1917 19 april 1917 Cor Ruys
't Café-tje Uitvoerende Die Haghespelers (1913-1917) 1916/1917 19 mei 1917 Cor Ruys
Bekentenissen (The duet) Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1916/1917 1 juni 1917 Frits Bouwmeester jr., Adolf Bouwmeester
Het geheimzinnige portret Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1916/1917 16 juni 1917
Arabische zeden Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1916/1917 26 juni 1917
'n Liefdesverklaring Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 25 augustus 1917
De Familie Hanneman Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 30 oktober 1917 Frits Bouwmeester jr.
De Generale Repetitie van "Een kostbaar leven" Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 18 december 1917
'n Avontuurtje in den mist Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 17 maart 1918
De Sabijnsche maagdenroof Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 1 april 1918
Jan Ongeluk Uitvoerende Het Intieme Tooneel 1917/1918 9 mei 1918
Betty Uitvoerende N.V. Het Hofstad Tooneel 1918/1919 14 februari 1919 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
De koopman van Venetië Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 3 september 1920 Louis Bouwmeester
De roovers Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 1 februari 1921 Herman Heijermans
Granida Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1920/1921 10 juli 1921 Eugène Gilhuys
Nero Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1921/1922 6 september 1921
De pastoor van Neuvillette Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1921/1922 17 december 1921 Cor Hermus
Een blijspel vol verwarring Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1922/1923 25 januari 1923 Eduard Verkade
Ze heeft twee ton Uitvoerende Het Voetlicht 1922/1923 8 april 1923 Theo Mann-Bouwmeester
De faun Uitvoerende N.V. Mij. voor Tooneelvoorst. De Haghespelers (1921-1924) 1923/1924 3 november 1923 Eduard Verkade
Nachtasyl Uitvoerende N.V. Mij. voor Tooneelvoorst. De Haghespelers (1921-1924) 1923/1924 15 december 1923
De gardeluitenant Uitvoerende N.V. Mij. voor Tooneelvoorst. De Haghespelers (1921-1924) 1923/1924 18 januari 1924
De faun Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 13 september 1924
De gele mantel Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 4 oktober 1924 Eduard Verkade
Het carnaval der kinderen Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 18 oktober 1924 Bets Ranucci-Beckmann
De gardeluitenant Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 30 oktober 1924
De wereld waarin men zich verveelt Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 15 november 1924 Betty van Gelder
Joop ter Heul Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 21 december 1924
Liliom Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 11 april 1925 Albert van Dalsum
Macbeth Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 1 juli 1925
Don Quichot op De bruiloft van Kamacho Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 4 juli 1925
Romeo en Julia Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1924/1925 18 juli 1925 Eduard Verkade
Adam in ballingschap Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1925/1926 8 augustus 1925 Albert van Dalsum
Een huwelijk onder Lodewijk XV Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1925/1926 2 september 1925 Eduard Verkade
Jantje's reis Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1925/1926 6 december 1925 Bets Ranucci-Beckmann
Deftige straat Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1925/1926 21 april 1926 Bets Ranucci-Beckmann
De herbergierster Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1925/1926 12 juni 1926 Bets Ranucci-Beckmann
Gevallen engelen Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1926/1927 11 september 1926
De kleine lord Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1926/1927 24 december 1926
De dictator Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1926/1927 29 januari 1927 Bets Ranucci-Beckmann
De blauwe vogel van het geluk Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1926/1927 21 mei 1927 Eduard Verkade
Knecht van twee meesters Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 17 augustus 1927 Bets Ranucci-Beckmann
Wij zijn geen kinderen meer Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 29 oktober 1927 Bets Ranucci-Beckmann
De voetbalkoning Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 26 november 1927 Willem Hunsche
De dooltuin Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 20 februari 1928
Het park Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 7 april 1928 Bets Ranucci-Beckmann
Maartsche buien Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1927/1928 1 mei 1928 Bets Ranucci-Beckmann
Nora Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1928/1929 28 september 1928 Eduard Verkade
De vlucht (Escape) Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1928/1929 26 januari 1929 Eduard Verkade
'n Straattooneel Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1928/1929 17 augustus 1929 Bets Ranucci-Beckmann
't Hoedje uit Florence Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 21 september 1929 Johan de Meester jr.
Uitkomst Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 22 november 1929 Eduard Verkade
Durand, juwelier Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 1 februari 1930 Bets Ranucci-Beckmann
Egoïsten Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 8 maart 1930 Van den Schrijver
Stille kracht Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 23 mei 1930 Eduard Verkade
Annie !! Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 8 november 1930 Herman Bouber
Massa Mensch Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 22 november 1930 Ben Groeneveld
Massa-Mensch Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 26 november 1930 Ben Groeneveld
Tine Kipra's echtscheiding Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 13 december 1930
Warenar Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 19 januari 1931 Ben Groeneveld
Frank van Wezels roemruchte jaren Uitvoerende Ensemble Bouber 1930/1931 31 januari 1931
De wet liegt nooit Uitvoerende Ensemble Bouber 1931/1932 2 november 1931
Droomkoninkje Uitvoerende Groot Volkstooneel (1931/32) 1931/1932 10 december 1931 Herman Bouber
De avonturen van den braven soldaat Schweyk Uitvoerende Groot Volkstooneel (1931/32) 1931/1932 10 maart 1932 Ben Groeneveld
Thijl Uilenspiegel Uitvoerende De Jonge Spelers 1935/1936 13 januari 1935 Richard Flink, Lucas Wensing
Klucht van de koe Uitvoerende De Jonge Spelers 1934/1935 2 april 1935
De vroolijke vrouwtjes van Windsor Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1939/1940 18 november 1939 Albert van Dalsum
Twaalf in de jurybank Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1940/1941 25 september 1940 Cruys Voorbergh
Familiefeest Uitvoerende Toneelgroep Het Masker (1933-1947) 1940/1941 22 november 1940 Ko Arnoldi
Heil van het rampjaar Uitvoerende Toneelgroep 5 mei 1945 1944/1945 6 juni 1945 August Defresne
De naamloozen van 1942 Uitvoerende Toneelgroep 5 mei 1945 1944/1945 7 juli 1945 Van den Schrijver
Het gaat goed Uitvoerende G.G. Cabaret 1945/1946 13 oktober 1945
Lysistrata 1946 of De vrouwenstaking Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1945/1946 4 april 1946 Eduard Veterman
Het witte ros Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1946/1947 7 september 1946 Albert van Dalsum
Het huis aan het moeras Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1946/1947 26 april 1947 August Defresne
De geborduurde bal Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1947/1948 25 juni 1947 August Defresne
De geborduurde bal Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 13 september 1947 August Defresne
Ik herinner me moeder Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 10 december 1947 Louis Saalborn
Het huis der illusies Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 6 maart 1948 August Defresne
Egmond Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 5 mei 1948 Louis Saalborn
De comedie van het geluk Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 28 juli 1948 Albert van Dalsum
1948 Anno Christi Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 2 september 1948
De ring en de kelim Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 19 maart 1949 Johan Fiolet
Elisabeth van Engeland Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 9 april 1949 Albert van Dalsum
De wereld heeft geen wachtkamer Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1949/1950 1 oktober 1949 August Defresne
Zwarte crèpe de Chine Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1949/1950 18 oktober 1949 Louis Saalborn
Uitkomst Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1949/1950 26 november 1949 August Defresne
De dood van een handelsreiziger Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1949/1950 8 april 1950 Albert van Dalsum
Dodendans Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 25 november 1950 August Defresne
Gelieve de dame niet te verbranden Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 5 mei 1951 Cruys Voorbergh
De landauer met zes paarden Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 22 augustus 1951 August Defresne
Het mannetje in de maan Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 25 oktober 1951 Louis Saalborn
Spaansche Brabander Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 1 maart 1952 Albert van Dalsum
Donkere lente Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 4 mei 1952 Louis Saalborn
Hilda Crane Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1952/1953 25 oktober 1952 August Defresne
Picnic Uitvoerende Toneelgroep Theater 1953/1954 9 september 1953 Jan Teulings
Don Camillo en de kleine wereld Uitvoerende Toneelgroep Theater 1953/1954 9 januari 1954 Kees van Iersel
Rendez-vous in Lob's woud Uitvoerende Toneelgroep Theater 1953/1954 17 april 1954 Lo van Hensbergen
Een zomer smeult tot as... Uitvoerende Toneelgroep Theater 1953/1954 11 juni 1954 Elise Hoomans
Peer Gynt - Henrik Ibsen Uitvoerende Toneelgroep Theater 1954/1955 6 september 1954 Albert van Dalsum
Sabrina Uitvoerende Toneelgroep Theater 1954/1955 30 oktober 1954 Ko Arnoldi
Ik kom als een dief Uitvoerende Toneelgroep Theater 1954/1955 9 april 1955 Elise Hoomans
Doña Rosita of De taal der bloemen Uitvoerende Toneelgroep Theater 1955/1956 24 september 1955 Elise Hoomans
Een wilde vogel Uitvoerende Toneelgroep Theater 1955/1956 5 november 1955 Elise Hoomans
Kat op een heet zinken dak Uitvoerende Toneelgroep Theater 1955/1956 12 januari 1956 Richard Flink
Dundo Maroje's dukaten Uitvoerende Toneelgroep Theater 1956/1957 1 januari 1957 Marko Fotez
Pygmalion Uitvoerende Toneelgroep Theater 1956/1957 2 maart 1957 Cruys Voorbergh
Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti Uitvoerende Toneelgroep Theater 1957/1958 21 september 1957 Richard Flink
De bedriegertjes Uitvoerende Toneelgroep Theater 1957/1958 1 januari 1958 Elly van Stekelenburg
Orpheus daalt af Uitvoerende Toneelgroep Theater 1958/1959 13 september 1958 Richard Flink
De laatste verlofganger Uitvoerende Toneelgroep Theater 1958/1959 15 november 1958 Johan Walhain
De geschiedenis van Vasco Uitvoerende Toneelgroep Theater 1958/1959 14 maart 1959 Elise Hoomans
Eerst geen duit en plots een daalder Uitvoerende Toneelgroep Theater 1959/1960 28 november 1959 Richard Flink
De kleine vossen Uitvoerende Toneelgroep Theater 1959/1960 5 maart 1960 Robert de Vries
Als de koekoek roept Uitvoerende Toneelgroep Theater 1960/1961 10 september 1960 Elise Hoomans
De wonderdoenster Uitvoerende Toneelgroep Theater 1960/1961 5 maart 1961 Robert de Vries
De Kaukasische krijtkring Uitvoerende Holland Festival 1960/1961 15 juni 1961 Richard Flink
De weerstaanbare opkomst van Arturo Ui Uitvoerende Toneelgroep Theater 1961/1962 25 november 1961 Robert de Vries
Verlos ons van de boze Uitvoerende Toneelgroep Theater 1962/1963 20 oktober 1962 Ferd Sterneberg
Oh, hé - de lucht valt naar benee Uitvoerende Toneelgroep Theater 1963/1964 14 september 1963 Ferd Sterneberg
Eindspel Uitvoerende Nieuwe Komedie 1964/1965 5 oktober 1964 Erik Vos
Dodendans Uitvoerende Toneelgroep Theater 1967/1968 4 november 1967 Hans Croiset

Hetty Beck (1888 - 1979) was een Nederlandse actrice en politiek activiste.

Zie ook

Bronnen

  • rapportencentraleinlichtingendienst waar het ‘Pamflet mobiliseren’ is te vinden
  • Scenarium 6 onder redactie van E. Alexander, R.L. Erenstein en W. Hogendoorn
  • Privé archief Jet Kuiper (kleindochter van Hetty Beck en auteur van dit artikel, maart 2014) waarin persoonlijke aantekeningen van Hetty Beck, foto’s en veel krantenknipsels
  • Productiedatabase