Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

PseudoniemDolly Bouwmeester
Geboren9 oktober 1889
Gent
Overleden15 december 1959
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Adolf Bouwmeester (1889-1959) was een Nederlandse acteur. Hij was een zoon van Frits Bouwmeester sr. en Marie de Clermont. Hij genoot een opleiding aan de toneelschool in Keulen, waar hij les kreeg van Leopold Teller. Door toedoen van de directeur, Max Martersteig, kreeg hij na twee jaar emplooi in het Zwitserse St. Gallen. Hij werkte als acteur en regisseur in het Stadttheater aldaar en speelde direct al grote rollen. Binnen het seizoen echter was hij weer terug in Nederland.

Hij speelde onafgebroken tot 1932, vaak met gezelschappen (mede) onder eigen leiding, zoals de Kluchtspelers (1914/15), het Intieme Toneel (1916/18), het Bouwmeester Tooneel (1918/20), het Nieuwe Tooneel (1923/24), De Optimisten (1924/26) en het Gezelschap Adolf Bouwmeester (1927/32) en behoorde daarna tot de VARA-hoorspelkern o.l.v. Willem van Cappellen.

Na de oorlog beperkte hij zich tot het geven van privélessen en het regisseren van amateurvoorstellingen. Adolf Bouwmeester, die vele toneelstukken vertaalde, was gehuwd met de actrice Jopie Kluun.

Theater/Dans

Een overzicht van de premieres van voorstellingen waar hij een rol in speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Overig

  • Gehuwd met Catharina Johanna (Jopie) Kluun (Purmerend, 14-2-1884) op 12-6-1918 te Amsterdam.
  • Ouders: Frederik Adrianus Louis Bouwmeester en Maria Frederica Christina (Marie) de Clermont.

Bronnen