De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eduard Veterman 92170.jpg


Eduard Veterman. Foto: Maria Austria/MAI.

NaamEduard Veterman
Volledige naamElias Veterman
Geboren9 november 1901
's-Gravenhage
'Overleden29 oktober 1946
Laren (Noord - Holland)
BeroepToneelschrijver, Regisseur, Dramaturg, Decorontwerper
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Eduard Veterman (1901-1946) was regisseur, decor- en costuumontwerper, toneelschrijver en bewerker van vele toneelstukken. Hij doorliep de Academie voor Beeldende Kunsten, leidde in 1920/21 Die Ghesellen van den Spele en was enkele jaren dramaturg bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel (1921/24) en het Odeongezelschap (1924/25). In 1925/26 was hij directeur van het Odeon Theater in Den Haag.

Met Felix Timmermans bewerkte hij diens boeken "Leontientje", "En als de ster bleef stille staan" en "Mijnheer Pirroen".

Toneelstukken van zijn hand (hij schreef ook onder de schuilnamen D. Rawde, A. van Pelt en Ed. Necker Veterman) zijn o.m. "Eugène, Eugène en Eugénie", "Het loopt toch anders dan je denkt", "Je maintiendrai", "Lysistrata 1946", "Men schrijft ons", "De nacht van Bess", "Nova Zembla", "Oranjehotel", "Vader des vaderlands", "Wild West", "De wrekende god", romans "De blauwe sirene", "De komedie der ijdelheid", "Godenschemering", "Keizersgracht 763", "De man die geen miljoen bezat", "Naakte maskers" en "De profeet en de kanarie". Verder publiceerde hij essays en een biografie van Marie van Eysden-Vink.

In de oorlogsjaren leidde hij een verzetsgroep en zorgde hij voor ca. 2000 vervalste persoonsbewijzen.

In juli 1946 werd Eduard Veterman met zijn echtgenote Katy van Witsen in zijn auto door een militaire truck verpletterd. Volgens een gerucht zou zijn rem-installatie onklaar gemaakt zijn door hetzelfde Utrechtse autobedrijf als waar de jeep van Pater Bleys, het in augustus 1945 verongelukte lid van de Grote Adviescommissie der Illegaliteit, onklaar gemaakt zou zijn.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Overig

Gehuwd met Katy van Witsen op 11-07-1936 te Menton (Frankrijk).

Decorontwerpen

In de Theatercollectie bevinden zich meer dan 40 decorontwerpen van Eduard Veterman.

Decorontwerp van Eduard Veterman voor Jacobs Droom, ca. 1942. Decorontwerp van Eduard Veterman voor Jacobs Droom, ca. 1942.

Decorontwerpen van Eduard Veterman voor Jacobs Droom, ca. 1942. (waarschijnlijk niet opgevoerd)

Affiches

Affiche naar ontwerp van Eduard Veterman voor De treinduivel, 1929. Affiche naar ontwerp van Eduard Veterman voor Paulus onder de joden, 1929.

Affiches naar ontwerp van Eduard Veterman voor voorstellingen van de N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Herkomst: Theatercollectie.

Externe Links

Bronnen