De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theo Mann-Bouwmeester

Portret01.jpg


Theo Mann-Bouwmeester, 1895. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamTheo Mann-Bouwmeester
Volledige naamTheodora Antonia Louisa Cornelia Bouwmeester
Geboren19 april 1850
Zutphen
'Overleden18 april 1939
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Theo Mann-Bouwmeester

Eenlevenlangtheater: Theo Mann-Bouwmeester

Theo Mann-Bouwmeester, 1895. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Theo Mann-Bouwmeester. Foto: P.H. Kouw. Collectie TIN. Foto: Alexandre & Cie. Collectie TIN. Theo Mann-Bouwmeester. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


"Zij heeft op ons Nederlandse toneel gespeeld zoals nooit een andere. Zij heeft ons laten voelen en zien en horen wat de hoge hartstocht is, en wat er in een vrouwenziel aan liefde en passie en smart, verrukking en wanhoop en extase, uitbundige vreugde en tragisch doodsverlangen, gruwzaam noodlot, zengende jaloezie en heilige moederweelde voor geweldig menselijk groots kan gebeuren. Zij is geweest en gebleven: het Vlammende Hart van ons toneel." Aldus de schrijver Henri Borel over actrice Theo Mann-Bouwmeester (Zutphen, 19 april 1850 - Amsterdam, 18 april 1939).

Doortje Bouwmeester was zes jaar toen ze voor het eerst op de planken stond. Zeventig jaar later nam ze afscheid van haar zo geliefde toneel. In die zeven decennia was ze van volkskind uitgegroeid tot de grande dame van het Nederlands toneel, en dat voornamelijk op eigen kracht. Behalve over een uitzonderlijk talent, geërfd van zowel haar vader als haar moeder, beschikte zij over een tomeloze energie, ambitie en volharding om minstens een zo groot actrice te worden als haar lichtende voorbeeld Sarah Bernhardt. Ondanks de vele tegenslagen in haar persoonlijk leven is haar dat ontegenzeggelijk gelukt.

Theo Man-Bouwmeester heeft een laan naar haar genoemd in Den Haag en een straat in Spijkenisse .

Via het menu boven op deze pagina vindt u, op basis van beschikbare gegevens, een overzicht van de lange en veelzijdige carrière van Theo Mann-Bouwmeester en enige achtergronden omtrent haar persoonlijk leven.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.