Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamN.V. Het Hofstad Tooneel
Latere naamNV Het (1916-1923) Hofstad Tooneel
Opgericht1917
Opgeheven1923
DisciplineToneel


Informatie

N.V. Het Hofstad Tooneel (ook geregistreerd als NV Het (1916-1923) Hofstad Tooneel), was een Nederlands toneelgezelschap opgericht en geleid door de Nederlandse acteur en regisseur Cor van der Lugt Melsert; het bestond van 1917 tot 1923 toen het fuseerde met het Rotterdamsch Tooneel tot het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel.

Cor van der Lugt Melsert kreeg in 1913 een engagement aangeboden voor Eduard Verkade's Die Haghespelers. Toen Verkade aankondigde in 1917 zijn taak neer te leggen zag Van der Lugt Melsert zijn kans schoon. Hij richtte de N.V. Het Hofstad Tooneel op. (Zo zou zijn engagement bij Verkade meteen zijn laatste zijn die hij had onder een directeur. In de rest van zijn carrière was Van der Lugt Melsert zelf directeur.)

Van der Lugt Melsert startte zijn gezelschap in een moeilijke tijd. De Eerste Wereldoorlog was nog in volle hevigheid aan de gang. En omdat het gezelschap de eerste jaren ook niet op subsidie kon rekenen werd een aandelenemissie van vijfduizend gulden uitgeschreven. Slechts met moeite wist de N.V. de aandelen te colporteren. Met deze wankele financiële basis vond in september 1917 de openingspremière plaats in de Princesse Schouwburg (Den Haag). Gespeeld werd De tuin der droomen van Nico van Suchtelen. Geëngageerd waren onder meer: Tilly Lus, Annie van Ees, Cor Ruys, Ko Arnoldi, Dik Verbeek, Anton Roemer en Else Mauhs.

Het seizoen 1917/18 werd succesvol afgesloten. In een boekje dat bij het tienjarig bestaan (1927) van het Hofstad-Tooneel verscheen wordt positief teruggeblikt. "Zelf werd v.d. Lugt reeds aan het eind van zijn eerste seizoen de volgende oorkonde (eveneens nog steeds 'n pronkstuk van z'n kantoor!) aangeboden: 'Aan Cor v.d. Lugt Melsert, den energieken Directeur die als eerste in den lande de durf en het initiatief heeft gehad zijn programma samen te stellen uit nationaal werk en het bestaansrecht van een oorspronkelijk repertoire heeft bewezen. Hem in dankbare erkentelijkheid aangeboden door de tien Hollandsche schrijvers wier werk in het eerste speeljaar door zijn gezelschap is vertoond.'" De eerste vijf jaar bracht het Hofstad-Tooneel 109 stukken voor het voetlicht. Hiervan waren 42 stukken van vaderlandse bodem.

In 1920 komt het tot een samenwerking met de N.V. Het Rotterdamsch Tooneel. Deze samenwerking wordt in 1923 beëindigd en op 5 februari 1923 wordt de eerste bespreking gevoerd over de oprichting van de N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel o.l.v. Cor van der Lugt Melsert en F.H. Tartaud, een fusie van beide gezelschappen.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit gezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Idem de voorstellingen onder de naam NV Het (1916-1923) Hofstad Tooneel

Bronnen

  • Productiedatabase
  • David Gribnau, Inventaris van de Rotterdamse toneelgezelschapen, Theater Instituut Nederland 1995.