Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
TC thumb text 200px.png


De Theatercollectie

De Theatercollectie is de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland (TIN). Het TIN was tussen 1925 en 2013 het sectorinstituut en theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten vanaf de 17e eeuw. Toen het TIN in 2013 werd opgeheven, kwam de theatercollectie in het beheer de Bijzondere Collecties van de UvA, nu Allard Pierson – De collecties van de Universiteit van Amsterdam. De theatercollectie is eigendom gebleven van Stichting Theater in Nederland (TiN).

De collectie brengt drie eeuwen Nederlandse podiumkunsten in beeld en is een belangrijke bron van informatie voor theaterwetenschappers, studenten, professionals in de podiumkunsten en liefhebbers.

Raadplegen van de Theatercollectie

De Theatercollectie is ondergebracht in het IWO depot van de Universiteitsbibliotheek. Materiaal uit de Theatercollectie is voor iedereen toegankelijk en met een lenerspas te raadplegen in de UvA bibliotheken (uitleenbaar materiaal) en de Onderzoekzaal van Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam of in het depot IWO in Amsterdam Zuid-Oost (materiaal ter inzage).

Boeken, teksten en bladmuziek uit de Theatercollectie zijn uitleenbaar via de gebruikelijke procedures:

  1. Zoek in de catalogus van de Theatercollectie naar de beschikbaarheid van het door u gezochte item. Zoekinstructies voor de collectiewebsite vindt u hier: Zoekinstructies theatercollectie.
  2. Vraag een lenerspas aan. Informatie over de lenerspas vindt u hier.
  3. Klik op: ‘Dit item lenen of inzien?’ en vraag het item aan. U krijgt bericht waar en wanneer het materiaal voor u klaar ligt.


Hulp nodig? Voor inhoudelijke vragen over de collectie of informatie over de toegankelijkheid van bepaalde materialen kun je mailen naar theatercollectie@uva.nl.

Productiedatabase

Het Allard Pierson verzamelt gegevens van alle premières in Nederland van professionele theater- en dansvoorstellingen. De productiedatabase wordt actief bijgehouden en dus zijn de meest recent toegevoegde voorstellingen die van vandaag en morgen. De database groeit jaarlijks met ca. 1000 producties.

Alle voorstellingen vanaf 1900, waarvan een volledige premièredatum bekend is, zijn ook in de Theaterencyclopedie te zien. Sinds 2019 wordt de database ook aangevuld met operavoorstellingen in Nederland vanaf 1887; deze zijn ook in de Theaterencyclopedie te zien.

Voor meer informatie, zie: Productiedatabase.

De TheaterCollectieSelectie

De productiedatabase wordt actueel aangevuld met de meest recente voorstellingen. Maar zit het met de objecten van de Theatercollectie?

De nieuwe aanwinsten van de Theatercollectie zijn grofweg in twee groepen te verdelen: passieve aanwinsten, verkregen door aangeboden schenkingen of nalatenschap, of actieve aanwinsten, verkregen door aankopen of schenkingen na actieve verwerving.

De laatste categorie zijn objecten van voorstellingen uit de TheaterCollectieSelectie (TCS). Het doel van de TCS is: “de theatercollectie moet een overzicht geven van de Nederlandse theatergeschiedenis. De verzameling moet representatief en evenwichtig samengesteld zijn, zowel historisch als actueel, en moet alle disciplines van de theaterkunsten betreffen. Wij verzamelen alleen materiaal van producties van Nederlandse producenten en producties van buitenlandse producenten die in Nederland te zien zijn geweest. Het gaat om professioneel theater”.

De TCS is een selectie van ca. 10% van alle premières die het voorgaande seizoen hebben plaatsgevonden in Nederland en zijn uitgevoerd door Nederlandse gezelschappen. Uitgaande van ca. 1000 premières per seizoen zijn dit dus ca. 100 producties. Van deze producties worden actief de volgende objecten opgevraagd:

  • Foto’s
  • Affiches
  • Overige productiedocumentatie zoals een programmaboekje of flyer
  • Videoregistratie

Binnen de Theatercollectie is de jaarlijkse aanwas van deze objectcategorieën het grootst. Voor meer informatie, zie: TheaterCollectieSelectie.

Vriendenkring Theatercollectie

Het Allard Pierson heeft een Vriendenorganisatie. Binnen deze Vriendenstichting is een aparte Vriendenkring Theatercollectie opgericht. Voor 40 euro per jaar bent u al Vriend van de Theatercollectie. Lees meer over de voordelen daarvan op Vriendenkring Theatercollectie.

Disclaimer

Voor de afbeeldingen uit de Theatercollectie, zoals foto's, affiches, tekeningen en maquettes, die op deze website getoond worden, heeft de rechthebbende een beperkte licentie gegeven voor het gebruik op deze website. Elke andere vorm van gebruik, verveelvoudiging of verspreiding is uitdrukkelijk verboden en als misdrijf strafbaar.


Edit deze pagina