De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamHarry Wich
Geboren13 februari 1927
Eindhoven
Overleden20 augustus 2002
Amstelveen
BeroepDecorontwerper, Kostuumontwerper

Biografie

Op 20 augustus 2002 overleed in Amstelveen de decorontwerper en schilder Harry Wich. Wich - geboren op 13 februari 1927 in Eindhoven - kreeg tijdens zijn militaire dienst in het toenmalige Nederlands-Indië bij toeval de opdracht een wandschildering te maken. Dat ging hem zo goed af dat er meer opdrachten volgden en hij zich na terugkomst in Nederland als leerling-decorateur aanmeldde bij De Nederlandse Opera. In de avonduren haalde hij zijn onderwijsakte tekenen en volgde hij lessen vormgeving aan de Rijksacademie in Amsterdam. Een studiebeurs maakte het vervolgens mogelijk om twee jaar ervaring op te doen bij het Württembergisches Staatstheater. Daarna vertrok hij naar Londen waar hij aan de Slade School of Fine Art een opleiding tot decorontwerper volgde.

De ontwerpen waarmee hij afstudeerde, trokken zo sterk de aandacht, dat De Nederlandse Opera hem in 1955 vroeg om een decor voor Hans en Grietje van Engelbert Humperdinck te ontwerpen. Na een invalbeurt bij De Nederlandse Comedie een paar maanden later was zijn naam gevestigd. In de jaren die volgden werkte hij niet alleen voor De Nederlandse Opera en De Nederlandse Comedie, maar ook voor Het Nationale Ballet, Toneelgroep Theater en Ensemble. Meer dan de helft van zijn ongeveer tweehonderd decors maakte Wich echter voor de Haagse Comedie, eerst als freelancer, later in vaste dienst. Aanvankelijk ontwierp hij vaak illustratieve 'toverdozen', maar gaandeweg ging hij veel soberder werken en probeerde hij in zijn ontwerp de essentie van een stuk te vangen.

Zelf vertelde hij ooit dat hij vooral zijn ontwerpen voor Peter Shaffers Amadeus (1980) en Shakespeares Julius Caesar (1978), allebei geregisseerd door Guido de Moor, extreem goed geslaagd vond. In Amadeus werkte hij met grote oplichtende en weer langzaam wegvloeiende projecties van monumentale, Weense binnenhuisarchitectuur. Julius Caesar speelde zich af in een Willink-achtig surrealistisch decor: zeven meter hoge zuilen tegen een onheilspellende wolkenlucht. Veelgeprezen was ook het strenge ontwerp in zwart-wit voor Stravinsky's Oedipous Rex, een Holland Festivalproductie uit 1982 die Wich ook regisseerde.

Na de opheffing van de Haagse Comedie in 1988 verhuisde Wich mee naar de opvolger van dat gezelschap, Het Nationale Toneel. Een jaar later werd hij weer freelancer en werkte hij onder meer nog voor Joop van den Ende Toneelprodukties. Vanaf 1994 wijdde hij zich aan zijn vrije schilderwerk waarmee hij ook regelmatig exposeerde. Harry Wich werd 75 jaar.

In 2017 is voor het eerst de Harry Wich scenografieprijs uitgereikt, en wel aan Paulina Prokop.

Maquettes

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich veel decor- en kostuumontwerper, maquettes en kostuums naar ontwerp van Harry Wich.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met decor van Harry Wich zie Decor Harry Wich

Voor een overzicht van de voorstellingen met kostuums van Harry Wich zie Kostuums Harry Wich

Harry Wich Stipendium voor scenografie

In 2017 werd het Harry Wich Stipendium voor scenografie, een prijs voor beginnende scenografen, voor het eerst uitgereikt.

Bronnen