De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamABC Cabaret
TrefwoordenCabaret


Informatie

ABC Cabaret is de naam van de cabaretgroep die acteur Wim Kan en revuesterretje Corry Vonk (sinds 1933 getrouwd) in 1936 besloten om op te richten, het ABC Cabaret. De eerste voorstelling, "Daar zit muziek in", ging op 15 augustus 1936 in première. Vaste begeleiders werden Han Beuker en Wouter Denijs; medewerkers van het eerste uur waren Tilly Perin-Bouwmeester, Fien Berghegge, Cor Hermus, Maria Marletto en natuurlijk Wim Kan en Corry Vonk zelf. De leiding was in handen van Louis Gimberg.

Drie jaar en een aantal programma’s verder ging het ABC Cabaret in 1939 op tournee door het toenmalige Nederlands Indië, waar ze zouden optreden voor de koloniale gemeenschap aldaar. Toen in Nederland de Duitsers binnenvielen kon de geplande terugkeer – de tournee zou honderd dagen duren – niet doorgaan. Het ABC Cabaret bleef in Indië spelen totdat op 8 december 1941 de oorlog met Japan uitbrak. Alle mannen moesten in militaire dienst gaan, waaronder ook Wim Kan, die omroeper en verslaggever werd bij de generale staf in Bandoeng. In maart 1942 bezetten de Japanners Nederlands Indië en werd Wim Kan krijgsgevangene gemaakt. Enige tijd later moest ook Corry Vonk naar een vrouwenkamp. Tot het einde van de oorlog hebben Wim Kan en Corry Vonk elk afzonderlijk in krijgsgevangenschap doorgebracht in verschillende kampen. Beide waren ook betrokken bij het organiseren van cabaretvoorstellingen. Corry Vonk richtte het cabaret Les deux ânes op in kamp Tjihapit bij Bandoeng en Kampon Makkassar bij Batavia. Wim Kan organiseerde verschillende geïmproviseerde cabaretvoorstellingen in diverse kampen, als laatste in Rangoon in Birma. De krijgsgevangenen in dit laatste kamp moesten aan de Birma-spoorlijn werken. Eind 1945 werden Wim Kan en Corry Vonk herenigd; in 1946 keerden zij naar Nederland terug.

Daar zetten zij de voorstellingen van het ABC cabaret voort. Vaste begeleider werd Cor Lemaire; in 1953 volgde Ru van Veen hem op.

In de programma’s van het ABC Cabaret, die bestonden uit diverse sketches en liedjes, traden naast Wim Kan en Corry Vonk andere artiesten op. Vele bekende personen uit het Nederlandse cabaret hebben enkele jaren bij ‘Meneer en Mevrouw Kan’ gewerkt; onder hen waren bijvoorbeeld Pam Henning, Sophie Stein, Johan Elsensohn, Frans Halsema, Sylvia de Leur, Carry Tefsen, Celia Nufaar, Mimi Kok jr., Marijke Hoving, Lia Dorana, Wieteke van Dort, Marnix Kappers en Frits Lambrechts. De teksten werden geschreven door Wim Kan zelf, maar ook door Toon Hermans, Jaap van de Merwe, Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt.

In de loop der jaren namen de conférences van Wim Kan, die steevast na de pauze optrad, in lengte en betekenis toe. Na het laatste programma van het ABC Cabaret, Hop, hop, hop, dat in 1968 in première ging, trad Wim Kan alleen nog solo op, ‘met Corry aan zijn zijde’. Met zijn conférences, waar hij de actuele politieke situatie in Nederland op de hak nam, trok hij door het hele land. Hoogtepunten daarbij waren zijn oudejaarsconférences, die hij vanaf 1954 voor de radio en vanaf 1973 ‘live’ voor de televisie hield.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van deze groep als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen