Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Affiche De misantroop - Haagse Comedie - 1973-01-05.jpg

TitelDe misantroop
Oorspronkelijke titelLe misanthrope
ProducentHaagse Comedie
DisciplineToneel
Premièredatum5 januari 1973
Seizoen1972/1973
LocatieDe Koninklijke Schouwburg, 's-Gravenhage

Informatie

De misantroop van Molière vertaald door Joris Diels

Haagse Comedie

Seizoen: 1972/73

Regie: Joris Diels

Kostuums: Has Noordhoek Hegt

Decorontwerp: Harry Wich

Muziek: Jurriaan Andriessen

Uitvoerenden: Guido de Moor, Wim van den Heuvel, Leo de Hartogh, Trins Snijders, Marlous Fluitsma, Anne-Marie Heyligers, Jules Royaards, Reinier Heidemann, John Raaijmakers, Gerard de Groot


Over de voorstelling

Citaten uit de recensies:

Een mooie voorstelling, van belang voor middelbare scholieren die iets van Molière moeten weten, voor Molière kenners die hun kennis en smaak bevestigd willen zien en ook voor hen die van goed uitgevoerd traditioneel toneel houden. (Jac Heijer, IJmuider Courant 5-4-1973)

Het geheel speelt zich af in een zacht blauwgroen decor van Harry Wich, dat zowel interieur als exterieur kan voorstellen. Het meubilair is in dezelfde tinten en doet wat armoedig aan. De costuums van Has Noordhoek Hegt zijn buitengewoon mooi en geraffineerd op elkaar afgestemd. Alles bij elkaar ziet de voorstelling er heel verzorgd uit. Molière en Haagse Comedie waardig horen we dan te zeggen. (Jac Heijer, Haarlems Dagblad 8-1-1972)

En, toneelfestijn, waarin Guido de Moor opnieuw verraste, want Alceste kan men niet alleen uit zijn woorden laten oprijzen, minutieus bouwde hij met een scala van kleine toetsen, knikjes, ontreddering, norsigheidjes, een prachtig portret op. (P. Ruivenkamp, Haagse Courant 6-1-1973)

Bronnen