De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Albert Lubbers 2740(c)TheatergroepSuburbia ClaudiaKamergorodski Web.jpg

NaamAlbert Lubbers
Geboren11 juni 1958
Utrecht
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel


Biografie

Albert Lubbers (1958) is een Nederlands regisseur. Hij studeerde in 1982 af aan de theaterschool in Amsterdam, afdeling regie. Vervolgens was hij enkele jaren regie-assistent bij o.m. Karst Woudstra, Ton Lutz, Franz Marijnen en Stefan Stroux.

Hij debuteerde in 1986 bij Toneelgroep Centrum met een bewerking van een verhaal van Simon Vestdijk. De voorstelling werd uitgebracht onder de titel: De Beproeving Die Ik Haar Oplegde, en gespeeld door Hans Dagelet en Joke Tjalsma. Vervolgens was hij werkzaam bij toneelgroep La Terrazza en bij Baal. Hij regisseerde o.m. stukken van Strindberg, Marivaux en Majakovski. Daarna was hij vast verbonden aan Het Nationale Toneel, waar hij veel nieuwe stukken van Karst Woudstra regisseerde : Een Zwarte Pool, Een Hond begraven.

Hierop volgde een periode waar hij als freelance regisseur werkzaam was bij diverse gezelschappen: Het Toneel Speelt: Otten - Een sneeuw, KVS Brussel: Oom Wanja, Beckett's Eerste Liefde & Reza - KUNST, In Duitsland: Horvath - Kasimir und Karoline.

In 2003 richtte hij Theatergroep Suburbia op in Almere. Een stadsgezelschap voor de nieuwe stad in de polder. Recent regisseerde hij daar Hebriana van Lars Noren (juni 2014). In de zomer van 2015 regisseert Albert Lubbers 'Ploegen' van Volker Schmidt op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Lubbers is bij uitstek een regisseur van het toneelrepertoire.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Externe Links

Bronnen