Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

Een eerzuchtige vreemdeling tracht zich in een dorp een plaats te verwerven. De notabelen houden hem op afstand. Hij wordt door hen beledigd en hij bedreigt hen op zijn beurt. Er wordt diverse malen brand gesticht in het dorp en de verdenking valt op de vreemdeling, die wordt opgepakt. Na onderzoek en verhoor wordt hij vrijgelaten. De notabelen twijfelen aan zijn onschuld en maken hem uit voorzorg lid van de stamtafel. Als de echte brandstichter wordt opgepakt, is de vreemdeling niet langer welkom bij de club. Dan sticht hij zelf een brand. Niemand gelooft hem wanneer hij zichzelf aangeeft.

Context

  • De ‘amusante dronkelap-met-opvoeding’ Peter Hickl (in de krant ook wel Nickel), die volgens het Rotterdamsch Nieuwsblad zo treffend werd uitgebeeld door Adriaan van Hees, blijkt uiteindelijk de echte brandstichter te zijn
  • Wie er verantwoordelijk was voor de décors is niet bekend, maar in sommige kranten werpt men regisseur Jan Musch gemakzucht voor, omdat de vertrekken van de fotograaf en van de rechter vrijwel identiek zijn
  • De kritiek (met de Gelderlander als uitzondering) zwijgt stoer over het feit dat Mikoff ‘een arme, onaanzienlijke Poolse Jood’ is, die zich als na-oorlogse nieuwkomer een plaats probeert te verwerven in een Oostenrijks dorp. Men mist daarmee een belangrijk deel van de boodschap van het stuk.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


        Vastlegging


        Afbeeldingen


        Over de auteur(s)

        • Sassmann was een Oostenrijkse toneel-criticus en toneel- , roman- en scenario-schrijver. Van zijn hand werd in Nederland in 1921 de klucht Het Onschuldige Lammetje opgevoerd.

        Programmaboekje

        Programmaboekje Brand in de stad, 1933


        Bronnen

        • Productiedatabase
        • Algemeen Handelsblad; 09-11-1933 (aankondiging) en 16-11-1933 (verslag van de jubileumavond van Jan Musch)
        • Het Vaderland; 18-11-1933 en 23-11-1933 (recensie Haagse première door ‘N.O.’)
        • Haarlems Dagblad; 22-11-1933
        • De Gelderlander; 25-11-1933