Ank van der Moer: Repertoire - Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:


Toneel

Programmaboekje van Oud en Nieuw, 1941. Collectie TIN.

Ank van der Moer debuteerde in 1931 bij het gezelschap van Eduard Verkade. Tot haar dood in 1983 bleef het toneel haar grote liefde. Ze speelde bij tal van grote en kleine gezelschappen en was van 1950 tot 1969 eerste actrice bij De Nederlandse Comedie.

Na een moeilijke tijd ten gevolge van Aktie Tomaat wist ze zichzelf als actrice te hervinden en haar vertolking van Na Druppel in het volkstoneelstuk De Jantjes zullen velen zich herinneren.


Naast het acteren schreef en vertaalde ze ook enkele stukken en gaf ze ruim 25 jaar les aan de Amsterdamse Toneelschool, waar ze zelf in 1931 cum laude afstudeerde.


Hieronder vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van haar ruim vijftig jaar lange toneelcarrière.

Gezelschap Verkade

In 1907 richtte Eduard Verkade met Willem Royaards zijn eerste eigen gezelschap op. Vele zouden volgen. Zijn 'Gezelschap Verkade' bestond van 1931 tot 1933. Ank van der Moer maakte van begin tot eind deel uit van deze groep en speelde er een tiental rollen.

Hier vindt u een overzicht.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Gezelschap Verkade

Toneelgroep Het Masker (1933-1938)

Links: Ank van der Moer, rechts: Mien van Kerckhoven-Kling in Het nest van Ko Arnoldi's Het Masker. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Tooneelgroep Het Masker werd in mei 1933 in Amsterdam opgericht door Ko Arnoldi en Jan Musch, die tot dan deel uit hadden gemaakt van het (inmiddels failliete) gezelschap N.V. Het Schouwtooneel.

Arnoldi en Musch vormden de directie en gaven samen met Else Mauhs artistieke leiding aan het gezelschap.

Ank van der Moer speelde haar eerste rol bij Het Masker in 1933.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Het Masker

Het Nederlandsch Tooneel (1938-1941)

Ank van der Moer, Jo Sternheim in Lieve menschen, Het Nederlandsch Tooneel 1939. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Ank van der Moer kwam in 1938 bij het toen zojuist opgerichte gezelschap en speelde er, ook nadat Van Dalsum was vertrokken en Nederland bezet raakte door de Duitsers, tot in 1941 zo'n twintig rollen.


Hier vindt u een overzicht van de rollen die zij bij Het Nederlandsch Tooneel speelde.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Het Nederlandsch Tooneel

N.V. Het Residentie Toneel (1942-1944)

Ank van der Moer met haar echtgenoot Guus Oster in Waar is mijn dochter?, Residentie Tooneel 1943. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Ank van der Moer trouwde in 1942 met Guus Oster. Samen met hem verhuisde ze van Amsterdam naar Den Haag en allebei vonden ze een engagement bij Het Residentie Tooneel. Ank van der Moer speelde er haar eerste rol in datzelfde jaar, tevens het jaar waarin haar dochter Annemarie geboren werd. Daarna zou ze, tot in 1944, nog zes andere rollen bij dit gezelschap vertolken. Bovendien schreef ze in deze periode twee toneelstukken die allebei door Het Residentie Tooneel werden uitgevoerd.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - N.V. Het Residentie Toneel

Toneelgroep Comedia (1945-1950)

Guus Oster, Ank van der Moer in Specialist in Marceline, Toneelgroep Comedia 1946. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Cor Hermus was direct na de oorlog de initiatiefnemer tot de oprichting van het gezelschap Comedia. Het gerucht ging dat Comedia was opgebouwd met ‘gewetensgeld’ van zwarthandelaren die hun geld kwijt moesten. De ‘goede’ gezelschappen kregen subsidie, de andere gezelschappen moesten het zelf doen. Cor Hermus vond de weg naar de zwarthandelaren en wist op die manier een succesvol gezelschap op poten te zetten.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Comedia

De Nederlandse Comedie

Ank van der Moer, Ton Lutz in Odysseus weent, Nederlandse Comedie 1953. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

De Nederlandse Comedie is in 1950 vanuit voorloper Comedia opgericht. Het gezelschap stond onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester jr. en Guus Oster. De acteurs Ank van der Moer, Mary Dresselhuys, Mimi Boesnach, Henk Rigters en nog een aantal jongere spelers waaronder Ton Lutz - gingen van Comedia mee naar het nieuwe gezelschap.


Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - De Nederlandse Comedie

Het Amsterdams Toneel

Ank van der Moer in Tocht naar het duister van Het Amsterdams Toneel, 1972. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Nadat De Nederlandse Comedie in 1971 ten gevolge van Aktie Tomaat was opgeheven, onstond Stichting Het Amsterdams Toneel uit de as van zijn voorganger. Op zijn beurt werd dit gezelschap weer de voorloper van Het Publiekstheater dat in 1973 werd opgericht. Het Amsterdams Toneel heeft maar twee seizoenen bestaan.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Het Amsterdams Toneel

Diverse gezelschappen

Ank van der Moer in Iphigeneia. 1983. Foto: George Verkuil / MAI. Collectie TIN.

Naast een flink aantal engagementen van meerjarige duur bij verschillende gezelschappen, speelde Ank van der Moer ook zo nu en dan eenmalig of hooguit enkele keren als gastactrice in stukken van diverse gezelschappen of in vrije producties. Hier vindt u een overzicht.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Diverse gezelschappen