Ank van der Moer: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:


Repertoire

Johan de Meester jr. en Ank van der Moer in Waar is mijn dochter? N.V. Het Residentie Tooneel, 1943. Foto T.A. Meijer. Collectie TIN.

In de interviews die de actrice op latere leeftijd gaf, keek zij in alle vreugde en geluk om naar haar carrière: ‘Mijn pad ging altijd over rozen’, is de zin die zij veelvuldig uitsprak. Dat zich tussen de ladingen rozen ook de tomaten bevonden waarmee een groep aanstormende acteurs in 1969 de sterspelers van de Nederlandse Comedie - waar Ank van der Moer ruim twintig jaar eerste actrice was - bekogelde, verzweeg de actrice. Over de zeer zware nasleep van de zogeheten Aktie Tomaat, liet zij zich maar zelden uit.

Ook andere gevoelens en onderwerpen uit haar privéleven, zoals haar drie huwelijken, besprak zij weinig tot nooit. En eigenlijk viel daar ook niet eens zoveel over te melden: vanaf haar eerste vertolking in een schoolvoorstelling tot haar plotselinge dood in 1983 stond alles voor Ank van der Moer in het teken van het toneel. Spélen wilde zij. Wat, waar en onder welke omstandigheden, daar hield de bevlogen actrice zich niet mee bezig. Of zij nu een van haar glansrollen neerzette bij de Nederlandse Comedie of in de kleine theaters stond met de margetoneelgroep Nijinksi, zij werkte altijd met dezelfde overgave en was wars van sterallures.

Naast haar vele vertolkingen op het toneel speelde de actrice ook in een aantal speelfilms, waaronder Lentelied (1936) en Makkers staakt uw wild geraas (1960), en in televisieseries als Pension Hommeles (1959) en het kostuumdrama De kleine zielen naar de romancyclus van Louis Couperus (1969). Zij schreef het hoorspel Gebroken accoorden en drie toneelstukken: het zeer succesvolle Waar is mijn dochter? (1942) dat meer dan 250 keer werd opgevoerd, het op een Engels verhaal gebaseerde Om een half miljoen (1943) en Sta hier... sta daar (1959).

Hieronder vindt u per discipline, met vanzelfsprekend de nadruk op het toneel, een zo compleet mogelijk overzicht van het repertoire van Ank van der Moer.

Toneel

Links: Ank van der Moer, rechts: Mien van Kerckhoven-Kling in Het nest van Ko Arnoldi's Het Masker. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Ank van der Moer debuteerde in 1931 bij het gezelschap van Eduard Verkade. Tot haar dood in 1983 bleef het toneel haar grote liefde. Ze speelde bij tal van grote en kleine gezelschappen en was van 1950 tot 1969 eerste actrice bij De Nederlandse Comedie.


Hier vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van haar ruim vijftig jaar lange toneelcarrière.

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Toneel

Film

Lees meer:Ank van der Moer: Repertoire - Film

Televisie

Lees meer:Ank van der Moer: Repertoire - Televisie

Radio

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Radio

Diversen

Lees meer: Ank van der Moer: Repertoire - Diversen