Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Comedia

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:

Toneelgroep Comedia

Toneelgroep Comedia vertrekt in 1946 naar Indonesië, met o.a. Cruys Voorbergh, Guus Oster en Ank van der Moer. Foto: C.de Boer. Collectie TIN.

Cor Hermus was direct na de oorlog de initiatiefnemer tot de oprichting van het gezelschap Comedia. Het gerucht ging dat Comedia was opgebouwd met ‘gewetensgeld’ van zwarthandelaren die hun geld kwijt moesten. De ‘goede’ gezelschappen kregen subsidie, de andere gezelschappen moesten het zelf doen. Cor Hermus vond de weg naar de zwarthandelaren en wist op die manier een succesvol gezelschap op poten te zetten.

Al tijdens de bezetting had hij het plan opgevat om na de bevrijding met jonge, prominente acteurs in Amsterdam te gaan spelen, buiten de Stadsschouwburg om. Onder andere Ank van der Moer, haar echtgenoot Guus Oster, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Lous Hensen, Mimi Boesnach, Henk Rigters en Han Bentz van den Berg waren bij Comedia aangesloten. Joan Remmelts en Johan de Meester jr. regisseerden veel van de stukken, Guus Oster nam de interne organisatie en zakelijke leiding van het gezelschap op zich.

Belangrijk voor de groep is ook de Rus Peter Scharoff geweest, die zich vanaf 1947 als gastregisseur bij het gezelschap inzette. In 1950 scheidde de kern van de groep, onder wie Ank van der Moer, zich af om als De Nederlandse Comedie verder te gaan. Cor Hermus en Joan Remmelts zetten Comedia nog enkele jaren voort, tot Hermus in 1953 overleed.

Ank van der Moer speelde tussen 1945 en 1950 een zestiental rollen bij Comedia. Hieronder vindt u een overzicht.

Foto's

Guus Oster, Ank van der Moer in Specialist in Marceline, Toneelgroep Comedia 1946. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Het glazen paleis 111367.jpg

Links: Guus Oster, Ank van der Moer in Specialist in Marceline, 1946. Fotograaf onbekend. Rechts: Ank van der Moer, Henk Rigters in Het glazen paleis, 1947. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Een maand op het land 111308.jpg Vorstelijke emigranten 111369.jpg

Links: Ank van der Moer en Guus Oster in Een maand op het land, 1947. Rechts: v.l.n.r. Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer, Luc van Gent, Lous Hensen in Vorstelijke emigranten, 1948. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Een ander deel van het woud 111368.jpg De held en de soldaat 111370.jpg

Links: Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer in Een ander deel van het woud. Rechts: Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer in De held en de soldaat, 1948. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Tramlijn begeerte 111371.jpg De drie zusters 97308.jpg

Links: Ank van der Moer in Tramlijn Begeerte, 1948. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: V.l.n.r. Ellen Vogel, Mimi Boesnach, Ank van der Moer in De drie zusters, 1950. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Overzicht rollen Ank van der Moer bij Toneelgroep Comedia