Ank van der Moer: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:

Video

Hier vindt u vijf beeldfragmenten uit de Collectie TIN waarop Ank van der Moer in verschillende rollen en twee interviews te zien is.

Ank van der Moer in Lentelied (1936)

Ank van der Moer als Charlotte van Buren in Lentelied. Regie: Simon Koster. Premiere: 5 maart 1936.

Over dit fragment: Lentelied is de tweede film waarin Ank van der Moer speelde. De schatrijke Charlotte van Buren en haar verloofde gaan in het voorjaar op vakantie naar Zeeland. Daar krijgen ze autopech. Charlotte wordt op slag verliefd op automonteur Frans Vermeer (Jan Teulings). In het fragment gaan Charlotte en Frans heel decadent met een vliegtuig van Zeeland naar Rotterdam om het benodigde onderdeel voor de auto te halen. Charlotte zorgt er stiekem voor dat ze tijdens een tussenlanding te laat zijn voor vertrek, zodat ze noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een hotel aan zee. Frans voelt zich flink bezwaard, omdat hij geen geld heeft en het is zijn eer te na om op Charlotte’s kosten te teren. Ank van der Moer speelt een uitdagende vrouw. Zo uitdagend zelfs, dat vanwege de censuur een opname van haar blote knie geknipt moest worden. Regisseur Koster wilde een kunstzinnige, realistische film maken en vooral geen groots opgezette amusementsfilm. Hij koos ervoor om de film niet in de studio maar op locatie op te nemen en dat was bijzonder voor die tijd. ‘Jeugdig elan, spontaniteit en vrijheid’ kenmerkten in zijn ogen de Nederlandse cultuur, en dat wilde hij in zijn film uitdrukken. De film kreeg lovende recensies. Helaas bleef zakelijk succes uit, de productiefirma ging zelfs failliet aan het fiasco.

Duur fragment: 5 minuten en 47 seconden

Interview met Ank van der Moer (1965)

Interview met Ank van der Moer in Artistieke ontmoetingen. Omroep: AVRO. Regie: Peter Goessens. 9 maart 1965.

Over dit fragment: Ank van der Moer vertelt in een televisieinterview over acteren en haar belangrijkste rollen. Vroegere leerling en collega van Van der Moer, Ramses Shaffy, komt ook kort aan het woord en typeert Van der Moer’s spel.

Duur fragment: 5 minuten en 7 seconden

Interview met Ank van der Moer (1968)

Interview met Ank van der Moer in Open Oog. Omroep: NTS. 19 januari 1968.

Over dit fragment: Ank van der Moer wordt door Berend Boudewijn geïnterviewd naar aanleiding van haar solovoorstelling Vrouwen. Daarin brengt ze monologen van Nederlandse schrijvers: Albert Mol, Andreas Burnier, Jan Staal, Alain Teister en Jacques Firmin Vogelaar. Fragmenten uit deze monologen laten zien hoe veelzijdig Ank van der Moer is.

Duur fragment: 6 minuten en 11 seconden

Ank van der Moer in De Spaanse hoer (1970)

Ank van der Moer als Celestina in De Spaanse hoer van Hugo Claus, Globe 1970. Regie: Ton Lutz.

Over dit fragment: Drie fragmenten uit de voorstelling De Spaanse hoer waarin Ank van der Moer de hoer en koppelaarster Celestina speelt. In het eerste fragment komt Calisto (Jeroen Krabbé) bij haar. Calisto is een rijke maar leeghoofdige jongeman. Hij is verliefd op Melibea wil en dat Celestina gaat bemiddelen. Celestina wil de twee wel bij elkaar brengen, maar wil daarvoor goed beloond worden. In het tweede fragment komt de geest van Claudinia (Mart Gevers) bij Celestina. Claudinia was ook hoer en samen halen ze herinneringen op. In het derde fragment bidt Celestina voor een goede afloop voor Calisto en Melibea.

Bron: Theater Klank en Beeld (Theater Instituut Nederland), 1970

Duur fragmenten: 5 minuten en 6 seconden